'Počinju teški okršaji' / 'Bahato i neprimjereno bi bilo najavljivati zlato, ali ciljam visoko': rukometaši otišli put Splita

Image
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Na novogodišnji dan rukometaši su se ponovo okupili, otputovavši u Split na zadnju fazu priprema. 'Radujem se Splitu. Kad će već to? Kad će početi?', našalio se Červar prije polaska

1.1.2018.
14:04
Jurica Galoić/PIXSELL
VOYO logo

Rukometaši žele što prije osjetiti Split, atmosferu koja je ondje iznimno pozitivna, ističu. Prva prilika za ispunjenu Spaladium Arenu bit će u petak, na pripremnoj utakmici, jedinoj takvoj, protiv Crne gore

"Pokušat ćemo ćemo pokušati još više uključiti one koji su došli zadnji, iz Njemačke. Tako da se i Domagoj uigra. Imamo neke nedostatke koje smo primijetili, koje ćemo pokušati ukloniti, da 12. siječnja budemo spremni suprotstaviti se protivniku, koji vidim da se već pali. Malo i taktiziraju zasad, ali nisam naivan, znamo da to biti jedna teška utakmica, kao i svaka druga. Ali prva je posebno važna", istaknuo je izbornik Lino Červar uoči polaska za Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski raspored Pripremna utakmica, 5. siječnja 20.30 Hrvatska - Crna Gora (Split) Europsko prvenstvo 1. kolo skupine A, 12. siječnja 20.30 Hrvatska - Srbija 2. kolo, 14. siječnja 20.30 Hrvatska - Island 3. kolo, 16. siječnja 20.30 Hrvatska - Švedska

Zadnji dio priprema bit će usmjeren na taktiku i psihološku pripremu. "Radit ćemo nešto blaže nego dosad na tijelu, a puno više na glavi, psihološkoj pripremi, taktici. Počinju teški okršaji, protivnici su se već razmahali, svi se hvale da dobro rade", kazao je izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slatke su, ističe, muke s 22 igrača. No naglašava mogućnost promjene po dva igrača u Splitu, pa u Zagrebu i na kraju u završnicič. "Dakle možemo imati džokere. Svi igramo, svi su bitni i pokušat ćemo donositi najbolje odluke".

'Narod će možda kritizirati'

Cilj je visoko, ali bez bahatosti, najavljuje izbornik. "Nisam rekao da je cilj zlato. A što bi rekli oni koji su sedam puta bili u finalu? Uvijek želim puno, ali sam skroman. Bilo bi bahato od mene da se razbacujem izjavama o zlatu, u konkurenciji jedne Francuske, aktualnog prvaka Njemačke, olimpijskog pobjednika Danske. Bilo bi to neprimjereno, ali želim sigurno puno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentaciji je potreban vjetar u leđa, publika i podrška javnosti bit će zdravi motivator. "Želio bih da svi ljubitelji rukometa, građani koji poštuju ovu generaciju stvore čovjeka više. Osjećam veliku potporu igračima, stožeru, meni. Ja ću se potruditi najviše što mogu, jednako kao igrači. Bit će onako kako zaslužujemo.

'Više od Mamića'

Image

Rukometaši otišli put Splita: u petak jedina pripremna utakmica

Image

Rukometaši otišli put Splita: u petak jedina pripremna utakmica

Bundesligaši su imali tek koji dan priprema i uigravanja s reprezentacijom. Među njima su najveći aduti: Duvnjak, Kopljar, Mandalinić, Mamić... "Htio bih više od Mamića. Nije još to optimalno kako bih ja htio", rekao je Červar, koji će podvuči da je čvrsto na zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da treba puno raditi, ima još vremena za poboljšanje, svjesni smo nedostataka, što može biti naša snaga, realni smo. Narod ima pravo nadati se, rade to iz ljubavi. Ako nam nabiju visoke ciljeve, a ne bude tako, bit će kritika. Ali svima sve opraštam. Želim samo da smo zajedno, šaljem poruku altruizma. Da se borimo jedan za drugoga. I poruka zemlji da smo jači kad smo zajedno, a slabi smo kad smo podijeljeni.

Taktički rizik

Moramo biti čvrsti u zoni. Idemo u tom smjeru. Iz obrane ide dobra tranzicija, dobra kontra. Imamo brzih igrača, napad mora biti pametan, mudar. Lino Červar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana je temelj od kojeg Červar tradicionalno polazi. "Moramo biti čvrsti u zoni. Idemo u tom smjeru. Iz obrane ide dobra tranzicija, dobra kontra. Imamo brzih igrača, napad mora biti pametan, mudar. Ponekad se ne gleda igra, jedino rezultat, koji se jedini pamti ili što kažu: 'Pobjednici pišu povijest'."

Izbornik i njegov stožer spremaju rizičnu igru s markerom, čak i u trenucima kad će na terenu biti kompletni. "Igrat ćemo 7 na 6, 6 na 6, imat ćemo možda varijantu s pet igrača u zoni, da budemo agresivni. Ne smijemo biti pasivni, reaktivni. Proaktivni utječu na promjene, rješavanje problema unaprijed, a ne da problemi kucaju na naša vrata. Onaj koji je reaktivan obično kasni", kao i obično inspirativnih je misli bio kormilar reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremnu utakmicu Kauboji s Crnom Gorom igraju u petak, 5. siječnja od 20.30 sati uz izravan prijenos na RTL-u. Utakmica će k tomu biti humanitarnog karaktera jer će se prihod od ulaznica donirati Klinici dječje kirurgije KBC-a Split.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo