dvije frakcije u stranci / Bačić o izborima: 'Za Stiera, Kovača, Brkića i Tolušića bit će mjesta u HDZ-u kad izgube'

Nakon predaje potpisa, Klub saborskih zastupnika HDZ-a odjurio je u Mariju Bistricu.

27.2.2020.
19:15
VOYO logo

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u središnjici je stranke predao potpise za kandidaturu na predstojećim unutarstranačkim izborima.

Za još četiri godine na čelu HDZ-a Plenković je predao gotovo četiri puta više potpisa od potrebnog, gotovo 46 tisuća, dok su kandidati za zamjenika i potpredsjednike skupili po oko 35 tisuća potpisa. Uz njegov tim, dan prije isteka roka za predaju potpisa s Plenkovićem je stiglo i stotinjak članova HDZ-a, što nije bio slučaj prije četiri godine.

Nakon predaje potpisa, Klub saborskih zastupnika HDZ-a odjurio je u Mariju Bistricu. Iako su članovi kluba, ovdje nisu stigli članovi ''Opcije za promjene'' - Miro Kovač, Davor Ivo Stier, Milijan Brkić ni Tomislav Tolušić. Potpise će najvjerojatnije predati sutra u 13 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome kako će kampanja izgledati, Damira Gregoret razgovarala je s Brankom Bačićem, kandidatom za potpredsjednika stranke i predsjednik kluba HDZ-a. 

Na pitanje jesu li se članovi ''Opcije za promjene'' ispričali, Bačić kaže da je po njegovim saznanjima to učinio samo Stier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjednica kluba je izvan Zagreba, oni su očito imali ranije utvrđene neke obveze. Vjerojatno su u ovom trenutku negdje u kampanji pa zato nisu došli na sjednicu kluba."

Plenković je ranije rekao kako u HDZ-u ima mjesta za Stiera kad izgubi izbore, a ima li za ostale? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za svu četvoricu ima mjesta u stranci nakon što izgube", poručio je Bačić.

Sutra je zadnji dan za predaju potpisa. Nakon toga će Središnje povjerenstvo dva dana provjeravati valjanost potpisa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzet će se uzorak od 10 posto za početak. Mi smo u našem timu napravili svojevrsnu trijažu kako ne bismo donijeli listić koji je krivo upisan. Mi smo to od utorka radili", rekao je Bačić.

''Od 2. ožujka počinje kampanja koja traje 14 dana. 15. ožujka su izbori. U tih 14 dana ćemo nastojati doći do svakog našeg člana i predstaviti kandidate", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li siguran da će sutra u Saboru imati kvorum i da će zakon proći, Bačić kaže da je siguran u to.

"Ujutro u Vladi imamo sastanak koalicije gdje ćemo raspraviti eventualne nesporazume, tako i Zakon o popisu stanovništva. Mi nećemo prihvatiti amandmane nacionalnih manjina. Siguran sam da će Zakon proći. Siguran sam da će Klub nacionalnih manjina prihvatiti našu argumentaciju koja je sukladna zakonu. Ali moram reći da nisam siguran da bi drugi amandman prošao test ustavnosti. Ovaj popis je rađen sukladno ranijim popisima u Hrvatskoj", kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo