tko će ga zamijeniti? / Pljušte reakcije na ostavku, Bauk: 'Plenković je žrtvovao Kuščevića da spasi sebe'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Njegov kolega Željko Jovanović, kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća, dodao je da je "povratak Kuščevića u Sabor strašna poruka"

9.7.2019.
14:47
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Ostavka ministar uprave Lovre Kuščevića bila je u utorak u Hrvatskom saboru tema slobodnih govora klubova zastupnika u kojima je oporba poručila kako Kuščević nije jedini, a HDZ uzvratio da im neće dijeliti moralne lekcije oni koji na to nemaju pravo.

 "Kada bi Kuščević bio jedini, bila bi to vijest, ali on nije jedini", izjavio je Mirando Mrsić u ime Kluba HSS i Demokrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ustvrdio je da HDZ čvrsto drži Hrvatsku u 'okovima sukoba interesa, korupcije i nepotizma' koji su, kaže Mrsić, počeli od Franje Tuđmana 90-ih i kao metastaza se nastavljaju do danas.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Mrsić također tvrdi da je Kuščević dao ostavku "samo zato što je dopustio da bude uhvaćen i da ne kompromitira ostale kompromitirane ministre i premijera koji sve zna i ne poduzima ništa".

"Afera sustiže aferu", dodao je Mrsić, navevši  -  SMS aferu Franje Varge, aferu "mercedes" ministrice Gabrijele Žalac, aferu "roštilj" Tomislava Tolušića, aferu Gorana Marića s nekretninama i aferu ministra Marka Pavića vezanu za sustav razvoj ljudskih potencijala u HZZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ostavku trebaju dati i Pavić i Tolušić i Žalac i Goran Marić, sve su to štetočine koje nepovratno uništavaju budućnost ove zemlje, a sve njih štiti premijer koji se rukama i nogama bori da nađe posao izvan Hrvatske... Vrijeme je i da Plenković podnese ostavku, dosta je bilo i izbori su jedina opcija za Hrvatsku", smatra Mirando Mrsić.

''Stječe se dojam da Kuščević odlazi kao nevin čovjek''

Božo Petrov u ime Kluba zastupnika Mosta poručio je premijeru Andreju Plenkoviću da "može što hoće, ali ne može dokle hoće" .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je da je nakon višednevnog natezanja, pokušaja relativiziranja postupaka ministra Kuščevića i pokušaja da se 'sve zamota u celofan' došao trenutak za rastanak. Ocjenjuje da se ostavka nije dogodila kao čin političke i moralne odgovornosti, već kao pokušaj minimaliziranja medijske štete za HDZ.

"Stječe se dojam da Kuščević odlazi kao nevin čovjek koji kritiku ničim nije zaslužio, i to je poruka koju ova Vlada šalje, i svoga druga će smjestiti na rezervni položaj", izjavio je Petrov.  Upitao je: kako je moguće da jedna osoba nije dovoljno časna da bude ministar, ali je dovoljno časna da bude saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije Hrvatski sabor popravni dom", rekao je Petrov, dodavši da je ono što je učinio Kuščević neprihvatljivo i da će narod imati priliku dati svoj sud na izborima.

 Na nama je da pokažemo da nisu svi isti. Zadatak nas ostalih je pokazati građanima da korupcija i klijentelizam ne mogu carevati u Hrvatskoj. Tome mora doći kraj - ili ćemo iskorijeniti korupciju i klijentelizam ili ćemo s vremenom kao nacija nestati, ustvrdio je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kuščevićeva ostavka je iznuđena da se smanji šteta za Vladu i HDZ''

Božo Petrov u utorak je ocijenio da "Kuščevićeva ostavka nije čin njegove političke ili moralne odgovornosti nego je iznuđena samo da bi se smanjila percepcijska  šteta za Vladu i HDZ" . 

"Mi na kraju ni od premijera ni od ministra uprave nismo čuli da je loše bilo sve što je radio Lovro Kuščević. Oni sada Sabor doživljavaju kao svojevrsni popravni dom. Nije mi jasno: kako netko nije dovoljno častan da bi obnašao dužnost ministra, ali je navodno dovoljno častan da bi bio saborski zastupnik? Meni to nije prihvatljivo.", poručio je Petrov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da bi volio da na kraju ipak netko u državi kaže je li ovo što je ministar radio bilo po pravilima i zakonima.

"Ne može premijer govoriti da je to bilo prije nego što je Kuščević postao ministar. Nadaju se zastari", uvjeren je Petrov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se htio baviti  međusobnim odnosima HDZ-a i HNS-a.

"Most je izašao iz Vlade jer nije htio političku trgovinu, a HNS je ušao baš zbog toga", ističe čelnik Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kojoj će HDZ-ovoj struji u Saboru Kuščević pripadati, rekao je da tu nema struja.

"Svi uvijek staju uz svog šefa, ako treba zamijenit će jednu glavu i nastaviti po istom", ocijenio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatska bez korupcije i klijentelizma''

Naglasio je da Most želi da Hrvatska bude čestita i pristojna, bez korupcije i klijentelizma.

"Sve ćemo raditi u tom cilju. Kad se pokaže da se bilo koji ministar svojom dužnošću poslužio da bi si priskrbio materijalnu korist, kad će o tome postojati pouzdane informacije, naravno da ćemo reagirati. To je zadaća svakoga hrvatskog političara. Da u Banskim dvorima imaju i mrvicu obraza, barem petero sadašnjih ministara ne bi više dolazilo na sjednice Vlade", zaključio je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić: ''Dežurni moralisti klevetama pokušavaju nanijeti političku štetu HDZ-u i Vladi''

 Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a uzvratio je da "dežurni moralisti u Saboru" pokušavaju HDZ-u, Vladi i premijeru klevetama i neosnovanim optužbama nanositi političku štetu, ali, kako kaže,  "u tome neće uspjeti".

 "Gdje su ti moralni standardi bili, gospodine Mrsiću, kada ste bili ministar i kada je tvrtka vaše supruge godinama dugovala Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) ogroman iznos? Zašto tada niste tako govorili o uspostavi moralnih standarda i brizi za državne interese i kao znak odgovornosti podnijeli ostavku", upitao je Bačić Mrsića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrovu je pak prigovorio kako je prešutio da je želio mijenjati statut Hrvatskih voda, kako bi svoga kuma postavio za zamjenika direktora.

"Kada se napada i kleveće, treba se posuti pepelom, treba imati jednaki pristup, a ne nekog sotonizirati, a preko svojih grijeha prelaziti kao da se nisu dogodili", kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je kako ne igra ulogu je li Kuščević ostavku dao pet ili sedam dana prije ili kasnije, već je bitno da HDZ postavlja visoke standarde postupanja u hrvatskoj politici.

"Tako ćemo se nastaviti ponašati do kraja mandata. Želimo postaviti standarde u hrvatskoj politici, ali nećemo dopustiti da oni koji nemaju moralno pravo, napadaju HDZ i ovdje nam dijele moralne packe", naglasio je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''HNS nije povezan s ostavkom Kuščevića, oni ostaju u Vladi''

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je najavio je da bi Sabor u petak, zadnjeg radnog dana ljetne sjednice, trebao imenovati novog ministra uprave.

Neslužbeno se doznaje da novog ministra uprave ne treba tražiti među imenima koja se vrte u medijima, poput državnih tajnika Darka Nekića i Josipe Rimac, ali Bačić nije htio otkriti o kome je riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta je odluka na predsjedniku Vlade, mislim da će on najbolje odlučiti, ne bih spekulirao s imenima, pričekajmo, to će vrlo brzo doći u Sabor. Premijer hoće, a i ja mislim da bi to bilo jako dobro, da ova dva mjeseca dok Sabor ne radi Ministarstvom upravlja ministar, a ne državni tajnik", kazao je

Dodao je da treba pričekati još nekoliko dana da vidimo hoće li se još na ovoj sjednici imenovati i nova čelna osoba Ministarstva vanjskih i europskih poslova nakon odlaska Marije Pejčinović Burić na čelo Vijeća Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Bačić je rekao da nije realno da se danas odlučuje i o novom političkom tajniku HDZ-a. „Pričekat ćemo, Predsjedništvo zasjeda cijelo ljeto, može to biti na bilo kojoj sjednici, nismo tu vezani nekim ustavnim rokovima kao što je to slučaj sa Saborom“, pojasnio je.

Bačić je poručio da ostavka ministra Kuščevića nema veze s ultimatumom HNS-a, a odbacio je nagađanja da bi partneri mogli biti izbačeni iz Vlade: 

''Mi ćemo u Vladi nastaviti raditi u ovoj koaliciji''. rekao je.

Na pitanje zašto se čekalo s ovakvim raspletom situacije i zašto se to nije razriješilo prošli tjedan, Bačić je uzvratio: ''Za mene nije važno je li ministar Kušević razriješen ili je ostavku dao pet dana prije ili kasnije. Bitno je je li on napravio kazneno djelo ili nije.  To je za mene najvažnije. Važno je i može li se on kao ministar nositi s teretom koji mu je stavljen na leđa. Kada je on sam vidio da to više nije moguće, premijer je prihvatio njegovu ostavku'', rekao je.

Iako bi novog ministra uprave trebali imati u petak, Bačić nije odgovorio tko će biti novi ministar.

''Ta je odluka na predsjedniku Vlade, mislim da će on najbolje odlučiti. Ne bih nagađao o imenima. Vrlo brzo će doći u Sabor'', rekao je Bačić koji smatra da bi za ministarstvo bilo dobro da njime tijekom ljetne stanke u zasjedanju Sabora upravlja ministar, a ne državni tajnik. 

Hoće li se odmah riješiti i zamjena za ministricu vanjskih poslova koja je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe? Kazao je kako ona na dužnost stupa 18. rujna te da za to ima dovoljno vremena. 

''Kada će premijer predložiti novog ministra ili ministricu, pričekat ćemo još par dana da vidimo hoće li se i to mjesto popuniti na ovoj sjednici'', kazao je. 

Božinović: ''Vlada ima izuzetne rezultate u svim segmentima posla, nema krize u koaliciji''

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da Vlada bilježi izuzetne rezultate u svim segmentima svoga posla, dodavši kako ne misli da postoji kriza u koaliciji HDZ-a i HNS-a i Vlada će i ubuduće uživati podršku hrvatskih građana.

"Ne mislim da je kriza. Ova Vlada bilježi izuzetne rezultate u svim segmentima svoga posla, od gospodarskog rasta, porasta izvoza, jamčenja sigurnosti građanima Hrvatske te uopće ne sumnjam da će ova Vlada i u budućnosti uživati podršku hrvatskih građana i naših birača", rekao je Božinović u Našicama na upite novinara o mogućoj krizi u koaliciji HDZ-a i HNS-a.

"To su rezultati koji su mjerljivi i koji se mogu prezentirati, a krizne situacije rješavamo kao što smo ih rješavali i do sada, tako što ojačani idemo dalje", poručio je Božinović.

Na upit novinara zna li se zamjena za bivšeg ministra uprave Lovru Kuščevića, koji je jučer podnio ostavku, ministar Božinović je naglasio kako je to stvar premijera Andreja Plenkovića, koji će o tome odlučiti.

Bauk: ''Plenković žrtvovao Kuščevića kako bi spasio sebe''

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u utorak je ocijenio da je premijer odlučio žrtvovati ministra Lovru Kuščevića kako bi spasio sebe, a njegov stranački kolega Željko Jovanović naglasio je kako je povratak Kuščevića u Sabor strašna poruka.

"Što se tiče Kuščevićeve ostavke, rekao bih da je premijer Plenković odlučio žrtvovati ministra da bi spasio sebe. Ostavka je bila očekivana, svi događaji oko ministra bacili su u fokus borbu protiv korupcije, antikorupcijske mjere i strategiju, i u tom smislu ćemo već najesen ići s određenim inicijativama", izjavio je Bauk nakon sjednice Kluba SDP-a.

Upitan misli li da u slučaju Kuščević ima posla i za institucije kaznenog progona, Bauk je kazao da to nije rekao, dodavši da su u svom zahtjevu za njegov opoziv jasno rekli da ne žele utvrđivati ni kaznenu ni prekršajnu odgovornost, a ni eventualnu odgovornost po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa nego je naglasak bio na političkoj odgovornosti.

"Kao što vidite, i dio vladajuće većine, a na kraju i ministar i premijer ocijenili su da je razina političke odgovornosti tolika da sve što se govorilo kontra našeg prijedloga je neobranjivo i takav su potez povukli", rekao je Bauk.

'Oko sokolovo' na Gorana Marića

Najavio je i da će sada s većom pažnjom pratiti situaciju oko ministra državne imovine Gorana Marića, ali da još nisu odlučili ići u opoziv, no žele da se i to raščlani.

"Ovo je bio sedmi opoziv u dva mandata HDZ-ovih vlada. Četvero od njih za koje je zatražen opoziv su bivši, a tri nisu, tako da ćemo u ovom trenutku uključiti 'oko sokolovo' što se tiče ministra Gorana Marića", kazao je Bauk.

 S obzirom na to da se predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Twitteru, povodom slučaja 'Kuščević', zapitao 'gdje je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić', Bauk je kazao da se on i mnogi drugi to pitaju već dulje vrijeme te da se nada da će im državni odvjetnik odgovoriti.

Na pitanje je li vrijeme da zatraže opoziv premijera Plenkovića s obzirom na to da su morali otići ministri koje je on osobno birao, Bauk je odgovorio da tu poslovničku formu još nisu odlučili koristiti.

"Ako govorimo o radu Vlade i premijera, postoji mogućnost interpelacije u kojoj se predlažu neki zaključci. U ovom slučaju, razina političke odgovornosti je bila tolika da bismo bili neodgovorni kao opozicija da nismo primijenili institut opoziva. Hoće li i u sljedećim slučajevima doći do tolike razine političke odgovornosti, ocijenit ćemo, uključili smo 'oko sokolovo' i posebno pratimo", kazao je Bauk.

Jovanović: ''Kuščevićev povratak je šamar povjerenju građana u politiku''

 Željko Jovanović, kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća, dodao je da je "povratak Kuščevića u Sabor strašna poruka".

 "Dakle, on više ne može biti ministar hrvatske Vlade, ali može biti i dalje saborski zastupnik. Smatra li Plenković da će njegov politički tajnik, majstor 'muljanja' sada moći sjediti u Hrvatskom saboru i predstavljati i dalje hrvatske građane? To nije dobro", poručio je Jovanović.

Naglasio je da je Kuščevićev povratak u Sabor još jedan šamar povjerenju građana u politiku i političare.

SDP će, kazao je, kroz antikorupcijsku politiku, koju će snažno promovirati, pokazati građanima da nisu svi političari isti i da korupciji nema mjesta u hrvatskoj politici.

„HDZ, trenutačno potpuno izgubljen u okovima sukoba interesa, vuče Hrvatsku na korupcijsko dno“, zaključio je Jovanović.

Čačić: ''Premijer se neće odreći HNS-a koji je bio nekorektan''

Varaždinski župan i predsjednik Reformista Radimir Čačić ustvrdio je u utorak kako se premijer Andrej Plenković neće odreći HNS-a koji nije korektno postupio poslavši svoj stav o ministru Lovri Kuščeviću putem medija.

Za Čačića je ostavka ministra Kuščevića bila predvidiva i očekivana te pitanje trenutka u kojem će se to dogoditi. Dodao je da "ministar Kuščević nije Vaso Brkić da neće podnijeti ostavku". 

Smatra, međutim, da HNS nije korektno postupio time što je svoj stav o ministru Kuščeviću premijeru poručio preko medija. Iako je mišljenja da to neće pridonijeti dobrim odnosima,  smatra da se premijer neće odreći HNS-a. Premijer si, kaže, neće to dopustiti jer je onda upitan i ostanak Pupovca i SDSS-a.

"Problem je da je tu sad SDSS koji nisu samo tri zastupnika, nego je to jedan stav manjina i europska pozicija i Furio Radin. Dakle stvari nisu tu više tako jednostavne. To može zadržati, bez obzira na sve, HNS u Vladi" izjavio je Čačić te slikovito kazao da je Pupovac bio jasan da ne želi "ostati sam u krevetu" s HDZ-om.

Čačić je kategorično odbacio i mogućnost da se Reformisti vrate u vladajuću većinu.

"Naš stav je bio jasan. Nekoliko poteza u zadnje vrijeme koji su bili krajnje nekorektni nas je dodatno uputio na to da im velimo 'hvala'. Dakle, ne postoji šansa da mi komuniciramo s Vladom u smislu partnerstva", naglasio je Čačić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike