AUSTRIJSKI LIST RASKRINKAO KOLINDU? / 'Gdje god da uspije to radi, poznata je po tome... A sve za potrebe svoje kampanje'

Image
Foto: Profimedia

Istraživanje je pokazalo kako su Hrvati najreligiozniji te je njih čak 51 posto ispitanih u BiH izjavilo kako "prihvaćaju sve što naučava njihova religija"

7.8.2019.
19:38
Profimedia
VOYO logo

Ugledni austrijski list Der Standard objavio je tekst u kojem navodi kako hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za potrebe svoje predsjedničke kampanje "vodi antimuslimansku kampanju i huška na Bosnu i Hercegovinu", prenosi Index.

"Gdje god uspije, ne govori o vlastitoj zemlji, već o susjedima. Mnogi hrvatski političari imaju fiks-ideju da se trebaju miješati u stvari BiH", piše Der Standard u uvodu članka u kojem navode i izjave predsjednice iz Jerusalem Posta nakon kojih su krenule žestoke reakcije iz BiH. Prepucavanje je trajalo nekoliko dana, a tenzije su i dalje visoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Poznata je po tome da pokušava diskreditirati BiH'

Der Standard piše i kako je predsjednica demantirala izjave te da je Jerusalem Post obrisao jednu rečenicu iz originalne verzije članka, no navodi i kako u BiH Kolindi rijetki vjeruju jer je "poznata po tome da pokušava diskreditirati BiH i muslimani koji žive u toj zemlji".

Pritom je list podsjetio na predsjedničine izjave iz 2016. kada je "lažno utvrdila da u BiH ima deset tisuća islamističkih terorista koji su sigurnosni rizik za cijelu regiju", podsjeća Der Standard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje pokazuje pravo stanje stvari

U članku su navedeni i rezultati istraživanja 'Center for Insights in Survey Research' provedenog 2017., prema kojima je 29 posto BiH Bošnjaka izjavilo kako BiH vide kao dio Zapada, dok je to izjavilo 17 posto BiH Hrvata i BiH Srba.

Osim toga, Bošnjaci najviše podržavaju ulazak BiH u EU (njih 65 posto), a slijede ih Hrvati (59 posto) i Srbi (18 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bošnjaci imaju i najpozitivniji stav prema SAD-u, 64 posto njih smatra njihov utjecaj pozitivnim, dok ga takvim ocjenjuje 56 posto Hrvata i 26 posto Srba.

Među Bošnjacima ima najviše onih koji podržavaju BiH kao sekularnu državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kolinda je politički bliska ekstremnim nacionalistima'

Istraživanje je pokazalo kako su Hrvati najreligiozniji te je njih čak 51 posto ispitanih u BiH izjavilo kako "prihvaćaju sve što naučava njihova religija".

Zaključno, austrijski list na kraju članka navodi kako je predsjednica "politički bliska ekstremnim nacionalistima", prenosi Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo