optužuje HDZ-ovce / Arsen Bauk o naknadi za odvojeni život: 'Ne primam je, očekujem da mi se premijer ispriča. Zašto su one uopće potpisane?'

'Ako netko ima na nešto pravo po zakonu, ja nemam pravo moralizirati ako to svoje pravo ostvaruje. To nisam radio ni u slučaju gospodina Frke Petešića', kazao je Bauk

17.2.2022.
19:40
VOYO logo

Opciju kojom se u Saboru ostvaruje pravo na plaću, razliku plaće ili pravo na smještaj u Zagrebu s naknadom za odvojeni život, u prošloj je godini zaokružilo 85-ero zastupnika.

Prašinu je podigao premijer Andrej Plenković kada je optužio SDP-ovog Arsena Bauka da koristi naknadu za odvojeni život, iako s obitelji živi u Zagrebu, a zatim se otkrilo da je isto tako koristi i šef te stranke Peđa Grbin. Bauk je danas tu izjavu demantirao, a od premijera je tražio ispriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želio bih se očitovati o dva lažna navoda. Jedan je što je premijer rekao i bio je očito krivo informiran, da primam naknadu za odvojeni život, a već je deset godina ne primam i ja očekujem da mi se ispriča. Ja sam uložio žalbu na rješenje koje sam dobio i oni su mi žalbu prihvatili, to je nekada išlo po automatizmu. Razlozi zbog kojih sam se odrekao je što smatram da nisam zadovoljavao bit zbog koje je donesena naknada. Imao sam pravo i nisam ga iskoristio", kazao je Bauk.

"Iznos koji je jučer naveden, to su ga mnogi prenijeli, o takozvanih 5 milijuna naknada za mene je nevjerojatan i netočan. Danas je izašao popis koliko je tko koštao, tu sam negdje u sredini, ali čak i da su sve bruto plaće u 15 godina tu navedene još se ne bi skupio taj iznos", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
povlastice po zakonu /

Objavljeno tko sve u Saboru prima naknadu za odvojeni život - lani im je isplaćeno čak 700 tisuća kuna

Image
povlastice po zakonu /

Objavljeno tko sve u Saboru prima naknadu za odvojeni život - lani im je isplaćeno čak 700 tisuća kuna

Rekao je da nema potrebu dalje moralizirati onima koji to nisu napravili. Na pitanje može li šef oporbe moralizirati drugima, ako i sam radi nešto što ne bi trebao Bauk odgovara kako nije vidio da je Grbin moralizirao te kako to ne može komentirati. O tome šteti li potez Peđe Grbina SDP-u, Bauk ponavlja da će Grbin sam razmisliti i očitovati se.

"Ako netko ima na nešto pravo po zakonu, ja nemam pravo moralizirati ako to svoje pravo ostvaruje. To nisam radio ni u slučaju gospodina Frke Petešića, jer sam nekoliko puta rekao da po uredbi koju je donijela naša Vlada ima pravo na stan i da po prebivalištu kako ga tumači MUP ima pravo napraviti ovo što je napravio", kazao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada dođemo u fazu kada više nemamo zakone nego svi počnemo držati moralna načela, onda će oni koji krše zakon i oni koji ne krše postati isti. To je takozvani zagrljaj gubavca. Ja na to ne mogu pristati", smatra.

A za cijelu dramu koja je nastala oko dodatnih novčanih prava zastupnika, optužio je predsjednicu Odbora koja potpisuje sva rješenja i Predsjednika Sabora koji se nije očitovao o ovom problemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na riješenu je potpis predsjednice Odbora Nade Murganić. Ako država ima mogućnost donijeti zakone neka ih donese, u tom smislu, ja sam kao član Odbora za izbore i imenovanja podnio prijedlog da se izmijeni odluka o kojoj se govori na način da se ukine naknada za odvojeni život i čekam epilog, ali molim predsjednicu odbora čiji je potpis na rješenjima svih zastupnika i za odvojeni život i za stanove da se očituje zašto ih je potpisala. Zato što je predsjednica odbora i ona prima određenu naknadu, nismo čuli predsjednika Hrvatskog Sabora", zaključio je Bauk.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo