preslagivanje / Arapski ulagač mogao bi ići na potpuno preuzimanje aerodroma na Braču?

Image
Foto: Miranda Čikotić/Pixsell

Očekuje se da će država s prodajom svog udjela od skoro 34 posto ići početkom 2023. godine

7.11.2022.
9:07
Miranda Čikotić/Pixsell
VOYO logo

Država se namjerava povući iz vlasničke strukture Aerodroma Brač, a prvi korak u pokretanju procedure za prodaju svojih dionica ugovaranje je posla s konzultantima za procjenu vrijednosti tvrtke i dionica koje će se ponuditi putem javnog natječaja.

Kako donosi Poslovni dnevnik, kao procjenitelji su angažirani DO Savjetovanje i Agram Brokeri, a za očekivati je da će CERP natječaj za prodaju objaviti početkom 2023. Iako u pravilu ovakve postupke pokreće kad investitori iskažu interes i dostave pisma namjere, neslužbeno se iz CERP-a čuje da se s prodajom kreće u okviru plana smanjenja državnog portfelja najavljenog kroz NPOO, navodno bez prethodnih upita investitora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, interes za potpunim preuzimanjem aerodroma ima većinski vlasnik tvrtke – Sunce hoteli, koji drži 50,2% dionica. CERP, pak, ima 33,8% dionica raspoloživih za prodaju, a po podacima iz vlasničke strukture Aerodroma Brač država ukupno ima 38,5%, dok manje udjele imaju Svpetrvs hoteli, HT, općina Puščica, Sardina i mali dioničari.

'Sunce hotele' od Jake Andabaka prije godinu i pol dana preuzeo je arapski investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – Mohamed Ali Rashed Alabbar i njegova tvrtka Eagle Hills Real Estate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hrvatski otočni proizvod /

Na malenom otoku bračni par proizvodi namaz od artičoke: 'Specifična je to biljka. Ili je vole ili mrze'

Image
Hrvatski otočni proizvod /

Na malenom otoku bračni par proizvodi namaz od artičoke: 'Specifična je to biljka. Ili je vole ili mrze'

Više upućenih tvrdi kako je on dosad bio fokusiran isključivo na hotelski biznis, no navodno je zainteresiran za potpuno preuzimanje aerodroma, koji je od iznimne važnosti za brački turizam. No, potrebna su mu i značajna ulaganja, a o njima se godinama govori i priprema projekte. Interes bi, doduše, mogli imati i drugi ulagači vezani uz turistički sektor na tom otoku, koji je nedavno dobio Grand hotel Wiev, a u tijeku je još greenfield investicija.

Najavu ulaganja daje i nova direktorica Petra Bonačić-Sargo u godišnjem financijskom izvješću za prošlu godinu, ali na upit o planovima ne ulazi u detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još prije pandemije prijavili smo dva infrastrukturna projekta kako bismo uz pomoć EU fondova produljili stazu i rekonstruirali putničke zgrade. Od istih se nije odustalo i dalje radimo na njima te se nadamo pozitivnom ishodu", kaže direktorica Aerodroma Brač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo