Hrvatski otočni proizvod / Na malenom otoku bračni par proizvodi namaz od artičoke: 'Specifična je to biljka. Ili je vole ili mrze'

Image

Osim što uzgajaju artičoke, ovaj vrijedni par naglašava kako su jedini u Hrvatskoj koji proizvode i namaz od artičoka

2.10.2022.
12:00
VOYO logo

Diplomirana inženjerka agronomije Maja Sučić nekoliko je puta radila u struci prije nego što je odlučila otvoriti svoj OPG. U uvali Soline na otoku Ižu, 2014. godine sa suprugom je započela obnavljati parcele koje su godinama bile zapuštene. Kroz nekoliko godina posadili su 3500 sadnica artičoka, talijanskih sorti koje su uzgojene iz sjemena.

Image
Foto: OPG Soline Maja Sučić

Hrvatski otočni proizvod

''Za artičoku smo se odlučili jer smo željeli kulturu koja je dobro prilagođena otočnim uvjetima, a ne uzgaja se toliko često'', rekla je Sučić za RTL.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio nasada proširili su bespovratnim sredstvima iz EU, a pomoći istih sredstava uspjeli su napraviti i dvije cisterne za prikupljane kišnice i sustav navodnjavanja.

''Međutim s obzirom na sve veće suše, planiramo se u sljedećem financijskom razdoblju ponovo javiti i aplicirati za desalinizator kako bi od mora dobivali vodu'', pojašnjava Sučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: OPG Soline Maja Sučić

Osim što uzgajaju artičoke, ovaj vrijedni par naglašava kako su jedini u Hrvatskoj koji proizvode i namaz od artičoka. Njihov namaz je zaradio oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP).

Pitali smo vlasnicu OPG-a da nam kaže koji su sastojci njihova namaza, rekla je: ''Sastojci su mu artičoka, crveni luk, maslinovo ulje i začini. Fine je kremaste teksture i može se koristiti za mazanje ili kao dodatak tjestenini, za rižoto i kao prilog mesu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pravi obiteljski posao /

Mladi Matija sa šesteročlanom obitelji bavi se bobičastim voćem: 'Krenuli smo od nule'

Image
pravi obiteljski posao /

Mladi Matija sa šesteročlanom obitelji bavi se bobičastim voćem: 'Krenuli smo od nule'

Radi se u malim serijama

''Budući da kod nas nema nikakvih proizvoda od artičoka to je bio logičan slijed, njega radimo u jako malim serijama iz razloga, jer treba vremena oko pripreme, naime artičoka je vrlo vlaknasta tako da prije stavljanja u staklenke i pasterizacije namaz treba proći kroz pasirku da u njemu ne ostanu vlakna'', dodaje Sučić.

Kupcima namaz, kao i svježe artičoke, dostavljaju po cijeloj zemlji dostavnom službom, a najviše narudžbi primaju putem Facebook stranice Soline OPG Maja Sučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nakon berbe pakiramo odmah na plantaži narudžbe, vozimo u Zadar i dalje dostavljamo mi ili dostavna služba. Osim malih kupaca i restorana opskrbljujemo i nekoliko dućana u Zagrebu i Rijeci koji prodaju netretirano voće i povrće'', rekla je Sučić.

Image
Foto: OPG Soline Maja Sučić

U Dalmaciji, posebno na otocima, tvrdi često se u vrtu oko kuća vidi nekoliko biljaka artičoka tako da je ona za ovo područje česta biljka, no za konzumaciju je specifična zbog svoje gorčine pa ljudi ili ju obožavaju ili ju nikako ne jedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njihovom OPG-u su zaposleni ona kao nositelj i suprug kao član, a obzirom da je diplomirana inženjerka agronomije u budućnosti planira posaditi još neke kulture.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo