Apsurdistan /

Bageri, kamioni i bušilice okupirali centar Hvara - i sve je po zakonu: 'Gdje je sad inspekcija?'

U tijeku su opsežni radovi na hotelu Palace u centru Hvara

11.7.2019.
16:03
VOYO logo

Da naši vlastodršci i lokalni upravitelji ne razumiju turizam dokazuje još jedan primjer kojem ovih dana svjedoče stanovnici i gosti otoka Hvara. Naime, u tijeku su opsežni radovi na hotelu Palace u centru Hvara. 

Stanovnici se žale na buku, smrad, činjenicu da sve to tjera turiste i pozivaju se na odluke nadležnih institucija vezano uz radove, no gradske vlasti na to odmahuju rukom. Sve bi to, kažu, zanemarili da nije gotovo sredina srpnja, vrijeme u kojem baš svake godine Hrvati pokušavaju zaraditi od turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je odgovoran?

Građevinska inspekcija, odnosno Državni inspektorat navodi da odluku o zabrani izvođenja građevinskih radova u mjesecima turističke sezone donosi lokalna samouprava, a nadzor nad provođenjem iste u nadležnosti je komunalnog redara. Samim time, jasno je da gradske vlasti imaju u svojim rukama mogućnost zabrane samih radova, što se činilo kao logičan slijed događaja s obzirom na odredbe za 2019. godinu, koje je potpisao Jurica Miličić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Hvara.

"Na temelju odredbe članka 132. Zakona o gradnji i odredbe članka 25. Statuta Grada Hvara, po prethodno pribavljenom mišljenju Turističke zajednice Grada Hvara, Gradsko vijeće Grada Hvara donosi odluku o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova tijekom turističke sezone za 2019. godinu. Ovom odlukom privremeno se zabranjuje izvođenje građevinskih radova za vrijeme turističke sezone na području Grada Hvara, odnosno određuju se vrste radova, područja, razdoblje kalendarske godine i vrijeme u kojem se privremeno zabranjuje izvođenje građevinskih radova, utvrđuju se opći uvjeti i razlozi zbog kojih se u pojedinim slučajevima mogu izvoditi građevinski radovi te provođenje nadzora", stoji u službenom dokumentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršenje odredbe

Nadalje, navodi se da je područje za koje se privremeno zabranjuje izvođenje građevinskih radova cijelo područje Grada Hvara, a odnosi se na razdoblje od 15. svibnja do 15. listopada. Također, navedeno je da nadzor nad provedbom ove Odluke provode komunalni redari Grada Hvara.

Ali, postoje i iznimni slučajevi.

"Iznimni slučajevi na koje se odredbe ove odluke ne odnose su građevine, odnosno radovi za čije je građenje ili izvođenje utvrđen interes Republike Hrvatske; uklanjanje građevina na temelju rješenja građevinske inspekcije ili odluke drugog tijela državne vlasti; građenje građevina, odnosno izvođenje radova u godini u kojoj je ova Odluka stupila na snagu", objašnjeno je, a i samim time vidljivo da gradnja hotela Palace ne spada pod te iznimke.

Više problema

I tako su usred ljetne turističke sezone pred hotel stigli bageri, kamioni, bušilice i puno majstora koji nerijetko, zbog velikih vrućina, poslove na gradilištu obavljaju poluodjeveni. I to je još jedan problem koji domaći primjećuju. Turiste bi se, kažu, kažnjavalo zbog neprimjerenog odijevanja na gradskim ulicama, dok s druge strane na gradilišu ispred  hotela takvih prizora ne manjka. Žale se domaći, ali i turisti. Nekima, koji su ove godine po prvi puta na otoku Hvaru, sasvim sigurno ljetovanje neće ostati u dobrom sjećanju. Oni pak koji u Hvar dolaze češće ovu godinu svakako će zapamtiti po buci od koje je ovih dana teško pobjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje su sad inspekcije", pitaju se mještani Hvara. 

Baš kao i svaki zakon, odnosno pravilnik, i ovaj na koji se poziva Grad, ima "rupe". Potvrdili su nam to iz samog Grada u odgovoru koji su nam poslali:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrana građevinskih radova odnosi se, sukladno Zakonu o gradnji, na zabranu izvođenja zemljanih radova i radova na konstrukciji građevina. S obzirom na skoro otvaranje hotela, planirano za kolovoz ove godine, ove vrste radova više nisu prisutne na gradilištu, već je nastupila faza obrtničkih radova. Na sastancima s predstavnicima tvrtke Sunčani Hvar d.d. i izvođačem radova dogovorena je dinamika ulaska i izlaska vozila iz središta grada, u terminima kada je dozvoljen ulazak vozila za opskrbu. Također, dogovorena je i dinamika obavljanja obrtničkih radova i opremanja hotela te je dogovoreno da se isti obavljaju u zatvorenim prostorima, izoliranima od buke. U slučaju propusta komunalno redarstvo Grada Hvara je uvijek dostupno te smo na svaku prijavu do sada i reagirali", poručeno nam je iz Grada.

Radovi se nastavljaju

Na kraju priče, radovi se nastavljaju, a svi koji se nalaze u blizini morat će "stisnuti zube" jer nadležne institucije u ovom slučaju na strani su izvođača radova. Kojem pak u prilog ide povijesni značaj hotela, kao i vrijednost investicije.

Naime, ona je vrijedna stotinu milijuna kuna jer hotel će imati pet zvjezdica i bit će prvi heritage hotel na najsunčanijem otoku Mediterana. Uz to, povijest hotela datira iz 13. stoljeća, a 1899. godine otvoren je pod nazivom Spa Hotel Empress Elisabeth po omiljenoj austrijskoj carici Sisi, koja je bila izdašna pokroviteljica izgradnje prvog hvarskog hotela. Novootvoreni hotel Palace će tako nositi njezino ime – Palace Elisabeth, Hvar heritage hotel.

Po završetku obnove, hotel će sa sadašnje 73 sobe dobiti 45 luksuznih soba i "suitova" veće kvadrature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo