SVATKO MOŽE BITI ČUVAR USPOMENA / Hrvati napravili aplikaciju u spomen na žrtve Vukovara: Već su postavljeni memorijali za dvojicu heroja

Image
Foto: Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatski startup Spiritus napravio je aplikaciju za kreiranje i čuvanje digitalnih uspomena na žrtve Vukovara, u kojoj se već nalaze memorijali Blage Zadre i Siniše Glavaševića

18.11.2021.
12:54
Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski startup Spiritus napravio je aplikaciju za kreiranje i čuvanje digitalnih uspomena, gdje svatko može pohraniti i uspomene na žrtve Vukovara, a na njoj se već nalaze uređeni memorijali Blage Zadre i Siniše Glavaševića s nekoliko njihovih slika i životnih priča.

Image
DAN SJEĆANJA /

U Koloni sjećanja Vukovarom prošlo više desetaka tisuća ljudi: 'Oprostiti da, ali zaboraviti ne!'

Image
DAN SJEĆANJA /

U Koloni sjećanja Vukovarom prošlo više desetaka tisuća ljudi: 'Oprostiti da, ali zaboraviti ne!'

"Kada pričamo o povijesnim tragedijama, najčešće pričamo samo o pukoj brojci žrtava. Mišljenja sam da se s njom ne vidi sva punina tragedije. To su sve bile osobe, majke, sinove, očevi sa svojim životima, hobijima, interesima", rekao je osnivač i direktor startupa Spiritus Dino Jerković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki čovjek ima priču vrijednu pričanja

Dodaje kako vjeruje da svaki čovjek koji je ikada živio ima barem jednu priču vrijednu pričanja. "Želimo upravo pomoći u prikupljanju tih priča, a našom tehnologijom omogućiti da one ostanu dostupne, potencijalno vječno", istaknuo je Jerković.

Kroz besplatnu aplikaciju Spiritus svatko može kreirati digitalnu uspomenu svojih voljenih osoba kroz objavu fotografija i pisanje životnih priča. Te uspomene mogu biti očuvane vječno jer se Spiritus bazira na revolucionarnoj blockchain tehnologiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuvari uspomena

Aplikacija je s radom krenula 1. studenog, a za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara pripremljen je poseban odjeljak unutar aplikacije koji je posvećen uspomeni na 2717 žrtava koje su izgubile svoj život u Vukovaru. Ako poznajete neku od žrtava, možete postati njen "Čuvar uspomena" i urediti njihov memorijal kroz dodavanje slika i videozapisa, istaknuto je u priopćenju.

U aplikaciji se već nalaze uređeni memorijali Blage Zadre i Siniše Glavaševića s nekolicinom njihovih slika i životnih priča. Njihove memorijale moguće je posjetiti, digitalno ostaviti ružu i obogatiti s dodatnim pričama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je u svibnju ove godine proglašen najboljom studentskom aplikacijom u Hrvatskoj, osnovali su ga studenti Filozofskog fakulteta Dino Jerković i Marko Šoljić, a kasnije su se priključili i drugi mladi hrvatski programeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo