DAN SJEĆANJA / U Koloni sjećanja Vukovarom prošlo više desetaka tisuća ljudi: 'Oprostiti da, ali zaboraviti ne!'

Uspomenu na sve žrtve i stradanja u Vukovaru, ali i cijeloj Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i ove godine su odali građani, branitelji, ali i državni vrh u Vukovaru

18.11.2021.
9:46
VOYO logo

Na današnji dan prije 30 godina pao je Vukovar. Nakon 87 dana borbe i neprekidnog granatiranja, preostali branitelji grada, pritisnuti u obruču JNA i paravojnih srpskih postrojbi, položili su svoje oružje i predali se 18. studenog 1991. Snimke razorenog grada obišle su svijet, a kasnija brutalna zvjerstva nad braniteljima, civilima i ranjenima iz vukovarske bolnice ostavile su dubok i krvav pečat u novijoj hrvatskoj povijesti, koja je ipak okrunjena međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske dva mjeseca kasnije.

Kao i svake godine, građani i branitelji iz cijele Hrvatske, pa i inozemstva došli su u Vukovar odati počast žrtvama palima za slobodu. Uvertira u najsvečaniji događaj, dogodila se još sinoć kad su u mnogim hrvatskim gradovima zapaljene svijeće i lampioni u počast žrtvama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Koloni sjećanja dugoj 5,5 kilometara, koja se kretala od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja, sudjelovalo je više desetaka tisuća ljudi. Predvodili su je branitelji Vukovara i državni vrh s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga Zoranom Milanovićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, premijerom Andrejem Plenkovićem, županom vukovarsko-srijemskim Damirom Dekanićem i vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Osim njih, vijenac na Memorijalnom groblju je položio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Održane su i mise za žrtve Vukovara te poginule i nestale u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prošle godine, Vlada je proglasila 18. studeni Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a Vukovar jeproglašen mjestom posebnog pijeteta.

Sva zbivanja na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara mogli ste pratiti na Net.hr-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

13:07 - Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast vukovarskim žrtvama.

Vijence su položili predstavnici hrvatskih branitelja Vukovara predvođeni posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem-Mladim Jastrebom, potom hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanstvo Vlade predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem kao i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Damirom Dekanićem. Izaslanstvo grada Vukovara predvodio je gradonačelnik Ivana Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijenac je položio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Molitvu za žrtve Vukovara u Domovinskom ratu predvodio je msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit poručivši da je Božjom providnosti Isus Krist svojom smrću na križu raskinuo okove grijeha i tamu smrti.

"Danas, o 30. obljetnici stradanja ovoga grada, naša se duša obnavlja vjerom jer znamo da nam život i smrt sjaje u Njegovu (Isusovu) uskrsnuću. Pogledaj milostivo na naše molitve za sluge i službenice Tvoje čija su tijela ovdje ukopana da čekaju slavni dan uskrsnuća...”, molio je  kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju u Vukovaru msgr. Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:58 - Jedan vukovarski branitelj koji danas živi u Zagrebu prisjetio se za N1 pada grada. “Posebno se sjećam Blage Zadre, uvijek je išao prvi i nas vukao. Bio sam 50, 60 dana na Trpinjskoj cesti i onda sam vozio hranu i ostalo za Vukovar, od Zagreba za Vukovar desetak dana. Grad je bio okružen pa smo išli preko kukuruzišta, pogodili su kamion, nisam stigao uzeti ni pušku, morali smo se maknuti od kamiona. On se zapalio, a sve je okolo bilo puno mina", otkrio je kroz što je sve prošao.

Još su veću traumu doživjele obitelji njegovih prijatelja. "Najviše pamtim prijatelja kojeg je pogodila tenkovska granata. Njih trojica su na Trpinjskoj cesti izgorjeli. Našao sam mu kosti, to mi se stalno vraća. Pogotovo na ovakav dan čovjek se sjeti, traume su to", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se preselio u Zagreb, često dolazi u Vukovar. "Često dođem u Vukovar, tu mama živi. Meni je Vukovar kao da se ništa nije promijenilo, a međuljudske odnose ne gledam. To je politika napravila. Ne mislim da politici odgovara da su podijeljeni, ali ne brinu previše da se napravi red. Ne možemo zaboraviti što su napravili, razorili su nas, oprostiti da, ali zaboraviti ne", poručio je.

12:35 - Molitvu za žrtve Domovinskog rata iz Vukovara predvodi monsinjor Mate Hranić, nadbiskup i mitropolit osječko-đakovački. Svetu misu za sve poginule i nestale predvodi monsinjor Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:20 - Kolona sjećanja predvođena braniteljima i visokim državnim vrhom stigla je na memorijalno groblje te polaže vijence i svijeće u spomen poginulima i nestalima.

12:17 - Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je u Koloni sjećanja u Vukovaru. Polaganjem cvijeća na Memorijalnog groblju želi iskazati poštovanje braniteljima i žrtvama velikosrpske agresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vukovar je grad posebnog pijeteta. Želim sudjelovanjem u Koloni sjećanja na žrtve Vukovara i polaganjem cvijeća na Memorijalnog groblju iskažem svoje poštovanje braniteljima Vukovara i prema žrtvama velikosrpske agresije. Žrtve zaslužuju poštovanje, zaslužuju pravdu, a zločinci zaslužuju kaznu”, rekao je Džaferović za Index.

Dodao je da nisu svi odgovarali za ono što su počinili, no da od toga ne treba odustati. "Još uvijek, iako je proteklo 30 godina, svježe su slike barbarskog razbijanja, bombardiranja i rušenja Vukovara. Te slike i apeli za pomoć obišli su cijeli svijet no odgovorni ljudi iz svijeta nisu prepoznali što se događa i nisu reagirali”, podsjetio je Džaferović istaknuvši da se zato velikosrpska agresija raširila i drugdje po Hrvatskoj i BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:05 - Dragutin Guzovski, jedan je od branitelja koji je završio u srpskim koncentracijskim logorima. Za N1 je govorio o svemu što mu se događalo nakon pada Vukovara.

“Nikada ne možemo i ne smijemo dopustiti da sve prođe u zaborav. Predivno je gledati kako se Hrvatska ujedinila i diše za Vukovar, s koliko ljubavi odaje počast žrtvama Vukovara, Škabrnje i ostalih mjesta”, govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bilo je realno za očekivati da nitko od nas koji smo se predali neće preživjeti. Komanda obrane Mitnice je s JNA dogovorila da se civili evakuiraju, a da se obrana Mitnice preda u ruke JNA i evo, kad je došao taj trenutak u pola 2 popodne, u ponedjeljak 18.11., mi smo pognuli glavu i predali se. Ne JNA i okupatorima, nego Bogu jer smo išli u neizvjesnost. Znali smo s kim imamo posla i kome se predajemo, onaj tko je uništio grad Vukovar do temelja, o njemu je suvišno govoriti bilo što.

Vodio sam se kao nestao jer me tek krajem 4. mjeseca pronašao Crveni križ. 126 dana sam bio u samici… Čovjek može preživjeti što malo što može, sve one teške batine, ozljede… Nije prirodno da čovjek bude zatvoren i sam danima, malo pomalo se nada gubila. Imao sam obitelj, suprugu i dva sina, i to mi je davalo nadu i vjeru da ću izaći na slobodu”, opisao je detalje dodajući da je 22.5. pušten da ide u razmjenu iz logora u Sremskoj Mitrovici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je od branitelja koji je zbog svega tužio Srbiju. “Nas 44 smo pokrenuli privatne tužbe protiv Republike Srbije, iz prostog razloga što je netko došao u Vukovar, nezakonito me lišio slobode, deportirao me u stranu državu i stavio u logor, prekršio sve odredbe Ženevske konvencije o postupanju prema ratnim zarobljenicima”, kaže.

Boris Milošević: 'Mi ćemo biti uvijek spremni na korak više'

11:58 - Potpredsjednik Vlade za društvena pitanja iz redova srpske nacionalne manjine Boris Milošević također je u Koloni sjećanja. “Danas sam se došao pokloniti žrtavama i iskazati poštovanje. Nadam se i želim da danas Vukovar bude grad pijeteta, a sutra grad radosti i veselja, ljubavi svih stanovnika koji žive u Vukovaru i vole svoj grad", poručio je za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o odvojenosti djece hrvatske i srpske nacionalnosti u školama rekao je: “Tu treba poslušati roditelje i struku i vidjeti što je najbolje. Mi kao politika ne smijemo takve stvari lomiti preko koljena, nego pružiti ruku pomoći. Stanje nije idealno, ali nije ni tako crno kako se nekad prikazuje.

Slažem se da postoje podjele i ovaj moj dolazak danas je korak prema tome da se podjele prevladaju. Ne smatram da je Pupovac mora biti u Koloni, već je nekoliko puta bio. Mi ćemo uvijek biti spremni na korak više, da prevladamo podjele, da Srbi i Hrvati žive bolje", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da se može pridonijeti boljim odnosima: “Mogu pridonijeti i činit ću sve što mogu da pridonesem, ali mogu podnijeti samo dio tereta, drugi dio moraju podnijeti drugi.”

11:54 - "Kad sam čuo vijest da je pao Vukovar, nisam mogao spavati. Kad bi počele granate, skrivali smo se, tek su nam kasnije iskopali sklonište. Stalno smo slušali radio, gledali TV, jako mi je žao tih ljudi, stradalih i koji su ostali bez najmilijih. To što su učinili, to samo zvijeri mogu napraviti", rekao je za N1 bivši branitelj Tomislav matanić koji nije bio među herojima Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadali su se pomoći iz Zagreba", dodao je, govoreći o obrani grada-heroja.

11:49 - Mnoštvo ljudi, prema procjeni novinara nekoliko desetaka tisuća, prolazi ulicama Vukovara kako bi u koloni sjećanja odali počast poginulim i ubijenim braniteljima Vukovara, civilima i nestalima u obrani u toga grada 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U koloni je i cijeli državnih vrh, predsjednik Republike Zoran Milanović, Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i vlade Andrej Plenković s brojnim ministrima. U koloni su i brojni saborski zastupnici, predstavnici političkih stranaka i brojne druge osobe iz javnog života.

Kolona  prolazi Ulicom bana Jelačića, ispod vukovarskog Vodotornja čija je obnova završila prošle godine te se nalazi u funkciji Memorijalnog centra, a na kojem je još uvijek vidljivo 640 oštećenja izazvanih učestalim topničkim i drugim napadima na Vukovar u jesen 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je kolona prolazila ispred zgrade Hrvatskog radija Vukovar djelatnici toga radija sa zvučnika su puštali tonska javljanja izvješća svoga urednika i novinara Siniše Glavaševića, koji je 20. studenoga 1991. godine ubijen na Ovčari zajedno sa 199 drugih žrtava.

Cijelo vrijeme dok kolona sjećanja dostojanstveno prolazi Vukovarom sa zvonika župne crkve sv. Filipa i Jakova odzvanjaju zvona. Po dolasku na Memorijalno groblje državna i druga izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće, dok će misu zadušnicu na groblju predvoditi pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško.

11:19 - U Vukovar su stigli i pripadnici HOS-a: Nose crne zastave s grbom postrojbe u kojem je sadržan poklič "Za dom spremni", javlja Index.

11:04 - Premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik RH Zoran Milanović, branitelj Predrag Matić Fred i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zatomili su svoje svakodnevne čarke te zajedno šeću u Koloni sjećanja u Vukovaru.

10:54 - Kolona sjećanja je došla i do središta Škabrnje. HRT procjenjuje da je u njoj bilo 20.000 ljudi.

Denis iz Škabrnje je bio jedini preživjeli iz podruma pokojnog Marka Vrkića: "Bilo nas je petero. Odveli su nas na streljanje. Ostale su ubili, a mene su odveli do jednog četnika koji me htio zaklati. Vozili su nas posvuda i tek sam navečer našao ostale Škabrnjane. To je stanje strahovitog šoka i to je nešto što će ostati trajno u meni kao svjedoku vremena", rekao je Denis koji je tad imao 15 godina.

Anđelo je tijekom napada u Škabrnji bio ranjen. Imao je godinu i pol dana. "Granata je pala kad smo bježali u podrum. Pritom je stradala moja baka koja je teško ranjena i kasnije je umrla u zadarskoj bolnici. Moja teta je bila ranjena i ona je svojim tijelom spasila mene. Imao sam prostrijelnu ranu ispod srca, krvario sam tri dana u podrumu dok me nije uzeo stric i odveo u bolnicu", opisao je vlastito stradanje.

"Moramo prenositi ovo novim generacijama, jer ono što se događalo se ne smije zaboraviti. Iako ne živim tu, volim dolaziti ovdje, tu mi je obitelj, stričevi", poručio je Anđelo.

"Ponosan sam jer danas živimo u slobodnoj zemlji. Hvala svim braniteljima i civilima koji su dali svoje živote da bi mi bili slobodni", poruči je Denis te pročitao jednu svoju pjesmu o napadu.

Image
POSEBAN I TUŽAN DAN... /

Na tisuće ljudi odaju počast gradu heroju: Pogledajte tko je sve danas došao u Vukovar

Image
POSEBAN I TUŽAN DAN... /

Na tisuće ljudi odaju počast gradu heroju: Pogledajte tko je sve danas došao u Vukovar

10:50 - Vukovarski branitelj Jakovljević za HRT govorio je o nastanku turbo-voda, kojeg je vodio Blago Zadro.

"Bio je izvještaj iz Beograda ili Novog Sada kako ustaše bacaju granate po 300 metara. Tad su nas nazvali turbo-ustaše i mi smo se po tome prozvali turbo-vod", rekao je.

Naglasio je kako ih je bilo svega 21. Od njih su sedmorica preminula. "Bili smo dobro naoružani lakim naoružanjem", istaknuo je i naglasio kako su pripadnici turbo-voda bili posljednji branitelji koji su otišli iz Vukovara.

Liječnica iz bolnice: 'Mislim da je budućnost u miru'

10:40 - Mirjana Sebetić Rutko tek je diplomirala kao liječnica te se zaposlila u vukovarskoj bolnici. Za HRT je jednom u tri mjeseca otišla kući vidjeti svoju obitelj, koja je bila u podrumu: "Svo vrijeme sam radila u bolnici i to je jedno iskustvo koje pokazuje koliko je vrijedan ljudski život", rekla je i dodala kako je tada došao Veselin Šlljivančanin.

"18. je ušao gospodin Šljivančanin sa svojim vojnicima i nekim ljudima s kojima smo se mi ranije družili i koje smo poznavali", opisala je.

"Radili smo u kakvim smo uvjetima imali. Dobivali smo bocu vode dnevno s kojom smo mogli raditi što smo htjeli, piti je ili umivati se... Lijekova gotovo da i nije bilo, davali smo ih samo najtežim ranjenicima. Dijelili smo antibiotike.

20.11. smo svi izašli i prevladavao je strah. Prevladavao je osjećaj da trebate ostati živi. Drago mi je što vidim toliko ljudi. To znači da Vukovar nije zaboravljen. Želim da svi ljudi znaju da smo mi to radili ne samo za Vukovar, nego iza cijelu Hrvatsku", opisala je najteže trenutke.

"Mislim da je budućnost u miru, a ako se spustimo na njegov nivo. Mi sada moramo omogućiti ljudima ostanak i djeci da mogu raditi. Državu smo stvorili i obranili, a sada je moramo graditi", komentirala je doktorica Rutko na pitanje novinarke zašto je Šljivančanina oslovila s "gospodin".

10:31 - Stjegonoše su se postrojile na početak Kolone sjećanja, koja je pod sloganom "Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta", krenula križnim putem dugim 5,5 kilometara od vukovarske bolnice prema Memorijalnom groblju.

10:30 - Tomislav Zadro, sin legendarnog vukovarskog zapovjednika Blage Zadre, prisjetio se posljednjih dana obrane grada u kojoj je i sam, iako jedva punoljetan, sudjelovao.

“Ovdje smo da obilježimo 30. obljetnicu herojskog grada Vukovara. Nažalost, došla je i ta obljetnica, svi znamo kakav se pokolj, masakr dogodio. Opet nas se skupilo dosta, ne damo da to padne u zaborav, dolazit ćemo dok god budemo mogli”, rekao je Zadro za N1.

Govoreći o svom pokojnom ocu, istaknuo je da je od mnogo ljudi čuo kako je upravo njegova smrt bila početak kraja obrane. “Dosta ljudi to govori, ali ja govorim da su oni svi Blago Zadro, svako tko je ostao do kraja u paklu Vukovara. Svi mi koji smo bili tu, znamo da nije lako. Tu smo, poklonit ćemo im se.”

Na pitanje kako je izgledao 18. studenoga 1991. kaže: “Ja sam bio u Vinkovcima, krenuo sam u prvoj grupi koja je krenula po pomoć prema Vinkovcima. Imao sam 18 godina, brat me pitao jesam spreman ići u proboj. Vidimo da je kraj, odlučio sam da idem, mislio sam da i on ide. Rekao mi je da on ostaje, da ja idem, jedan će preživjeti… Robert je bio takav, on je bio rođeni borac, on nije stao. Nažalost, u Hercegovini je nastradao. Ni meni nije dozvolio da idem na taj teren, ali on je otišao. Govorio je da se mora pomoći ljudima jer su i oni pomogli nama, poginuo je pola godine nakon oca”, prisjetio se svoga pokojnog brata.

10:17 - Večernji javlja kako je u Vukovar stigao i izbornik hrvatske seniorske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić.

10:10 - Predsjednik sabora Gordan Jandroković stigao je Vukovar pokloniti se žrtvama palima u obrani Hrvatske.

“Prošlo je 30 godina, ali sjećanja su i dalje živa, Hrvati će zauvijek pamtiti Vukovar. Iskazujemo poštovanje gradu, prisjećamo se žrtava. Zlu se treba suprotstaviti, onima koji su takli u hrvatski narod tad se moralo suprotstaviti. Zahvalni smo herojima rata, pamtimo žrtvu, ali okrećemo se budućnosti", poručio je Jandroković.

10:09 - Branitelj Ante Dugan Samuraj i ove je godine na čelu Kolone sjećanja. Za N1 je prokomentirao hrvatsko pravosuđe.

“O pravosuđu ne brinem, ne vidim da su nešto napravili u 30 godina. Svi pričaju da su neovisni u radu, ja kažem da su neovisni u neradu”, bio je kratak.

“Moja glava je i dalje u 1991. Ja sam i onda bio ponosan i ponašao se časno i tako i dan-danas, moje su emocije iste kao i onda… Meni su zaklali mamu i tatu u obiteljskoj kući na Sajmištu”, otkrio je.

Komentirao je i stanje u Vukovaru danas. “Moj grad je danas i dalje podijeljen. Svatko hoda svojom stranom ulice, od vrtića. Negdje su čak i u vrtićima i žicom odvojena djeca, nema ništa od takozvanog suživota”, rekao je.

Na pitanje novinarke hoće li ikada biti suživota, odgovario je: “Ja mislim da neće. Takav zločin se ne može zaboraviti ni izbrisati."

10:06 - U Vukovar je stigao i predsjednik Zoran Milanović, a nakon intoniranja himne održana je minuta šutnje za sve žrtve Domovinskog rata.

'Bili smo svjesni da nema šanse i predali smo se'

10:05 - Ivica Janković, branitelj s Mitnice za N1 opisao je trenutke predaje branitelja Vukovara.

“Na Vučedolu je bila predaja, nismo više imali izbora. Nadali smo se da će doći pomoć, bili smo svjesni da nema šanse i odlučili smo se predati. Bilo je oko 5000 civila u podrumima i svugdje. Kad bi došli, bacali bi bombe u podrume, procijenili smo da ćemo tako spasiti civile", rekao je.

10:04 - Kata Zadro, udovica general-bojnika Blage Zadre, prisjetila se ratnih razaranja grada, kojeg je njen suprug branio do posljednjeg trenutka.

“Uvijek mi je teško, izdržali smo sve pa ćemo i ovo. Samo da kenemo boljim životom naprijed. Prezadovoljna sam Vukovarom jer sam imala čast doći u Vukovar prije mirne reintegracije. Nisam znala ni gdje mi je ulica kako je izgledalo. To je bila strava kad sam došla tako da sam zadovoljna sad, grad je prelijep.

Moj suprug je bio običan čovjek, nikoga nije mrzio, sa svima je bio dobar, mislio je na sve ljude, i srpske nacionalnosti. Ostao je i branio grad časno i pošteno", poručila je Kata Zadro u razgovoru za N1.

10:03 - “Vukovar danas mora dominirati u medijima. Volio bih da u našim mislima bude isključivo Vukovar i da u mislima budemo s onima kojih više nema i onima koji su pridonijeli obrani grada. Da odgovorni nisu odgovarali pred pravosuđem ove države je ogromna sramota i govori o tome kakvi smo ljudi. Svi nosimo odgovornost za današnju situaciju u društvu”, poručio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

10:02 - “Prisjećamo se heroja kojima cijela Hrvatska duguje. Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar”, rekao je premijer Andrej Plenković i dodao: “Želimo da Vukovar ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Hrvatsku dali najviše, a mi ćemo to nagraditi djelima u godinama pred nama. Velika zahvalnost i poštovanje prema svima koji su i ovdje dali život za slobodu Hrvatske.

Poručio je da se još uvijek traga za više od 1800 nestalih. Vlada radi na tome da dobije podatke od Srbije. “Ustrajat ćemo u tome prije svega s obiteljima nestalih, udrugama i onima koji su jer ne znaju sudbinu svojih propatili puno, pate i danas. Što se tiče zločina, i Državno odvjetništvo je reklo da je šestina osuđenih s vukovarskog područja, više je od sto presuda. Nažalost dio počinitelja nije dostupan hrvatskom pravosuđu, s tim se problemom suočavamo stalno”, poručio je Plenković.

10:00 - Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, opisao je najteže dane u novijoj hrvatskoj povijesti za N1.

“Bili smo u Borovu Naselju, nismo imali kontakt s Vukovarom. Još 18. i 19. smo pružali otpor dok nisu svi završili u tvornici Borovo, 20. je prestao svaki oružani otpor.

Zahvaljujući prijatelju Đuki, vatrogascu, koji mi je rekao da me traže specijalci, tek sam nakon trećeg dana slučajno naletio na pripadnike JNA koji su me zaboravili i odveli u logor. Nitko od nas nije razmišljao da će preživjeti, nismo više znali kakva je situacija vani.

Događalo nam se da je noć bila osvijetljena poput bijela dana, a dan je od granatiranja djelovao kao noć. Snalazili smo se, nitko od nas nije htio ni volio biti vojnik. Čovjek je čudno biće koje nauči sve”, poručio je Rehak.

9:56 - Na Mitnici u Vukovaru, u Koloni sjećanja je i Gabrijela Varga, kćer Hrvoja Džalte, vojnika koji je svake večeri prije pada Vukovara podizao hrvatsku zastavu na Vodotoranj.

“Zastava nam je značila što i danas, simbol hrvatskog zajedništva. Podizali su zastavu svake noći, znali smo da grad još nije pokoren. Kad bih izašla iz podruma, gledala sam je li zastava na Vodotornju da znam da je tata još živ”, rekla je Varga za N1.

“Razumjela sam i nisam, nije mi bilo jesno odakle to sve, svi smo se lijepo slagali. Svi snovi su se srušili, ali gledala sam to tako kao da tako mora biti”, objasnila je.

Nalazila se u koloni koja je izlazila iz Vukovara. “Bila je to tužna kolona, morali smo se predati. A ja sam samo željela otići kući. Otišli smo na groblje, odvezli su nas na Ovčaru gdje smo noćili u autobusima. Jedan vozač nam je rekao da mora ići, ali da ni slučajno ne izlazimo iz autobusa. U susjednom hangaru je bio urnebes. Nisam znala ni gdje su mama, brat, bila sam sama. Nisam znala gdje ćemo završiti… Tri dana su nas vozali, govorili nam da nas Hrvatska ne treba, da nas neće pustiti. Onda smo jednu noć završili u Brčkom, odakle sam završila u Đakovu pa u Zagrebu. Neke ljude sam poznavala. U Đakovo su nas vozili u kamionu. S mamom sam se srela tek 24. 11. u Zagrebu, tata je bio tri mjeseca u logoru, a brat šest mjeseci, on je izašao sa zadnjom razmjenom.

Oni dugo godina nisu pričali o tome, ali nakon nekih pet godina počelo se saznavati. I tad su počeli pričati o drugima, a od drugih smo saznali što se njima dogodilo. Tek nakon deset godina su sami pričali. Tatu su nekoliko puta vodili na streljanje, topili u vodi, bacili ga u neku rupu za smeće gdje je ležao deset dana, jedva je preživio”, prisjetila se Varga.

Dodala je da nije dvojila o povratku u Vukovar. Vratila se čim je krenula prva mirna reintegracija okupiranih krajeva.

Nicolierova majka: 'Iznenađena sam koliko se ljudi sjeća mog sina'

9:50 - U Vukovar je stigla i majka hrvatskog branitelja, Francuza Jean-Michela Nicoliera. Dala je izjavu za Večernji.

"Puna sam emocija danas biti tu na 30. godišnjicu. Prvi put su došli sa mnom unuci iz Francuske, nećaci od Jean Michela", rekla je Lyliane Fournier.

Komentirala je činjenicu da nitko nije odgovarao za smrt njena sina. "Malo to duže traje. Prije tri godine doneseno je rješenje na Županijskom sudu u Osijeku protiv Spasoja Petkovića Štuke koji je ubojica Jeana Michela no sada čekamo da državni odvjetnik radi dalje proceduru. To znači da bi dalje trebalo biti provođenje istrage, a onda se može izdati tjeralica. Sada imamo samo rješenje od suda u Osijeku. Isto i u Francuskoj sporo ide sudska procedura", istaknula je.

"Iznenađena sam koliko su ljudi pažljivi prema meni, koliko se ljudi sjeća mog sina", rekla je.

9:45 - Građani iz cijele zemlje su, unatoč epidemiološkim mjerama, počeli pristizati u Vukovar. Novinari N1 su razgovarali s njima.

“Emocije nas vuku ovdje, svaka kap njihove krvi dio je svakoga od nas”, rekla je jedna žena. “Moramo odati pijetet žrtvama, ovdje je stvorena Hrvatska u kojoj sad svi živimo”, poručio je jedan građanin.

9:45 - Vukovar se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenog slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom Vukovaru.

Iako su državne vlasti pozvale građane da zbog epidemiološke situacije ne dolaze na 30. obljetnicu vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu, još od srijede u Vukovar pristižu brojni domoljubi, ponajviše privatnim automobila i autobusima, a velik je i broj motorista. Ako je suditi po registarskim oznakama, u Vukovar su pristigli građani iz svih krajeva Hrvatske, od Dubrovnika, Zadra i Korčule do Karlovca, Zagreba, Siska, Varaždina, Požege, Vinkovaca i ostalih hrvatskih gradova, a može se primijetiti i velik broj domoljuba iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Većina ih u rukama nosi hrvatske zastave ili zastave ratnih postrojbi svoga kraja dok prolaze ulicama koje vode od gradskog središta do Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar ispred koje će se u 10 održati komemorativni program pod nazivom "Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta", a kojem će, kako je najavljeno, nazočan biti cijeli državni vrh.

Programu, u kojem će nastupiti klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" i glumac osječkog HNK Darko Milas, nazočit će predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović dok će izaslanstvo Hrvatskog sabora predvoditi predsjednik Gordan Jandroković. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predvodit će Vladino izaslanstvo u kojem će se nalaziti i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar obrane Mario Banožić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Zajedno sa ostalim sudionicima obilježavanja, svi će oni predvođeni hrvatskim braniteljima Vukovara i obiteljima poginulih, nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja proći u Koloni sjećanja 5,5 kilometara dugi put od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i upalit svijeće. Molitvu će na groblju predvoditi nadbiskup đakovački i osječki, metropolit Đuro Hranić, a misu zadušnicu pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško.

Predsjednik Republike Zoran Milanović neće biti nazočan misi zadušnici već će nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće otići na Ovčaru gdje će podno spomen-obilježja za 200 žrtava ubijenih na tom poljoprivrednom dobru nedaleko od Vukovara položiti vijenac i upaliti svijeću. Nakon mise, počast žrtvama Ovčare polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odvojeno će odati i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

Duž trase kojom će se kretati Kolona sjećanja rano jutros učenici vukovarskih osnovnih škola zapalili su nekoliko tisuća lampiona, a na stotine lampiona od sinoć gore ispred vukovarske bolnice, gradskih ustanova i institucija, tvrtki i drugih javnih objekata, a brojni lampioni gore i u prozorima obiteljskih kuća i stanova u Vukovaru.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo