Komunalni nered /

Apartmanizacija Čiova: proveli smo dan na otoku s velikim potencijalom, ali i gužvama i komunalnim kaosom

Čiovo, otok kraj Trogira, poznat je po mostu koji nikako da se dovrši. Iako su građani uložili novac i prenamijenili kuće u apartmane, lokalna ih zajednica ne prati pa su gužve i opći komunalni kaos postali sastavni dio njihovih života.

2.9.2017.
18:50
VOYO logo

Mladenova obitelj se turizmom na Čiovu bavi već više od trideset godina. Kada su počeli od turizma se nije moglo živjeti, a sada se od turista ne mogu obraniti. Shvatili su to i ostali pa su bivše obiteljske vikendice mahom postale apartmani.

"Što se tiče aparmana prije tri godine je na Bookingu ovdje bilo 30 apartmana, a sad se broji u stotinama. To znači da su svi dobili rješenje o legalizaciji i samim tim su mogli izvaditi dozvole za iznajmljivanje.", kaže Mladen s Čiova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formulu za zadovoljnog gosta, odavno je pronašao. Urednost, mir, more i domaći specijaliteti. Turistima nije teško ni ribu očistiti, kad znaju da će je sami pojesti.

"Jednostavno turisti žele malo osjetiti miris gradela i našu domaću atmosferu./Pređe tisuću i pol kilometara, ako mu ja ne ispečem ribu na gradele, ja sam nikakav domaćin.", kaže Mladen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A teško je biti dobar domaćin, kada se gostima morate ispričavati za komunalni nered jer infrastruktura na Čiovu ne prati turistički razvoj. Ceste su nedovršene i bez nogostupa, kontejneri pretrpani. Izraženo je to čak i u Slatinama, koje administrativno spadaju pod grad Split.

"Turistima objašnjavamo da moraju nositi jedan kilometar smeće i tako, to su ti neki detalji i veliki promet, ali ovdje ima slabo ulaganja, znači dajemo Splitu velike prihode od turizma, a oni nam vraćaju vrlo malo.", dodaje Mladen.

Čiovski turizam ima ogroman potencijal, međutim ne može se dalje nastaviti razvijati dok se ne završi sporni most, do tog trenutka gužve će izgledati kao i svake godine.

Sada već legendarni most, vrijedan više od dvjesto milijuna kuna započet je 2015. kao spas od nesnosnih ljetnih gužvi, a trebao bi biti, nakon brojnih odgoda, dovršen u lipnju sljedeće godine. Do tada turisti i domaći se mogu veseliti kilometarskim kolonama, zrakoplovima poviše glava, skuterima što se provlače kroz gužvu, jednom riječju kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki dan je nažalost ovako, ali trogirska policija uopće ne radi ništa, hvali se da je na raskrižjima, a zadnjih godina ja je nisam vidio da regulira saobraćaj.“, rekao je Mirko s Čiova.

Isto se, nakon više od dvije godine, skeptično pitaju i domaći, a dok se ne završi izgradnja, svojim se gostima mogu odužiti jedino vrhunskom uslugom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo