biti ili ne biti / Ante Ramljak i Martina Dalić sutra će pred saborskim povjerenstvom opravdavati svoje postupke u slučaju 'Agrokor'

Dok se čeka odluka o mogućim sankcijama zbog angažiranja skupih konzultanata iz bivše Ramljakove tvrtke, Dalić i Ramljak sutra prvi put dolaze pred saborski odbor za gospodarstvo

14.2.2018.
18:51
VOYO logo

Točno u podne veliki ispit za Martinu Dalić i Antu Ramljaka. Članovi saborskog odbora za gospodarstvo dobili su na 70 stranica izvješća o poslovanju Agrokora, no uz to, zanimaju ih i konkretni odgovori o skupim konzultatntima.

"Sutra ćemo pitati i ono što je javnosti važno osim same nagodbe i o konzultantskim ugovorima, imat ćemo jasna pitanja Ramljaku da li se smatra odgovornim što je do toga došlo", pojasnio je Darinko Kosor (HSLS), predsjednik Odbora za gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba ima spremno i neizostavno pitanje - Tko je pisao Lex Agrokor?

"Mi ćemo sigurno tražiti ogovore na način kako je došlo do angažmana i savjetnika i cjelokupnog procesa restrukturiranja i koji je utjecaj tu politike", dodao je saborski zastupnik Gordan Maras. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik sabora Jandroković tvrdi da praksa unajmljivanja Ramljakovih bivših kolega nije ni dobra niti simpatična.

"Prema onim prvim procjenama nema tu nezakonitih radnji, ali ima stvari koje su se trebale napraviti drugačije", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je cijeli Lex Agrokor bio pod povećalom, odabir konzultanata dodatno je kompromitirao slučaj posebno u moralnom aspektu. 

"Ako je bilo što protuzakonito napravljeno, mi za to nismo dobili dokumente za to se treba odgovarati i mjerodavna tijela procesuirati, ono što je najbitnije je postizanje nagodbe", kaže Stjepan Čuraj, član Odbora za gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sam premijer istaknuo je da ga smeta etički aspekt.

"Ja mislim da je on u šah mat poziciji i želim ponoviti, ako bude Vlada pala, bit će zbog Agrokora jer se tamo kuha svašta. Javnost mora znati pravo stanje stvari, sad je tek jasno zašto je istražno povjerenstvo za Agrokor naglo ukinuto", Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku), član Odbora za gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi saborskog odbora ističu da oni Anti Ramljaku i Martini Dalić mogu postaviti pitanja, donijeti zaključke, no konkretni potezi su na premijeru. 

"Postoje sankcije, ali nije Sabor taj koji provodi sankcije, to mora doć na prijedlog Premijera", zaključio je Kosor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A mnogo toga ovisi od nastupa glavnih aktera sutra točno u podne.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo