PRILIČNO TRANSPARENTAN POTEZ /

Ante Ramljak i izvanredna uprava Agrokora povukli su potez o kojem će se još puno pričati

Popis tražbina koje je uprava Agrokora priznala je doista fascinantan, a Ramljak je za naše podneblje napravio neuobičajen potez

9.11.2017.
22:27
VOYO logo

U danas objavljenom popisu tražbina potpuno su odbili priznati potraživanja koja prema Agrokoru ima njegov najveći vjerovnik, ruska Sberbanka. Riječ je o ukupno milijardu i 100 milijuna eura kredita ili oko 8 i pol milijardi kuna.

Pokriće za tu odluku Ramljak ima u sporovima i ovrhama koje je protiv Agrokora i njegovih  tvrtki od Londona do Ljubljane, Sarajeva i Beograda  pokrenula Sber banka. Ipak vladin povjerenik se nada da će s najvećim vjerovnikom na kraju postići kompromis jer taman i da uspiju u svim tim tužbama ne mogu naplatiti više od 110 milijuna aura. Pri tome je apelirao na medije i političare da od toga ne prave politički cirkus.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali sudeći po priopćenju Sberbanke koje je stiglo večeras, odnos te dvije korporacije je daleko od bilo kakvog kompromisa. "Sberbank je neugodno iznenađena objavom izvanrednog povjerenika g. Ramljaka po kojoj je Sberbanci osporeno potraživanje.

Svatko, pa tako i Sberbank ima pravo poduzimati sve pravno dopuštene mjere pred bilo kojom jursidikcijom, bilo u RH ili inozemstvu, za zaštitu svojih legitimnih interesa i nitko samo zbog te činjenice ne smije biti diskriminiran niti mu se zbog te činjenice smije ili može uskratiti priznavanje tražbine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sberbank na žalost protiv ovakve odluke mora podnijeti žalbu, što će po našem shvaćanju samo produžiti cijeli postupak i uzrokovati dodatne troškove", stoji u priopćenju Sberbanke. 

A popis tražbina koje je uprava Agrokora priznala je doista fascinantan. Nema koga na njemu nema, svatko tko nešto znači u Hrvatskoj nalazi se na njemu. Od velikih i malih medijskih kuća, velikih i malih općina i gradova, velikih i malih tvrtki pa sve do porezne uprave i najvećih hrvatskih tvrtki i banaka. 

Na popisu od 14.000 stranica je 5700 vjerovnika i ukupno 41  milijarda i 230 milijuna kuna priznatih potraživanja. Na njih treba dodati još 16 i po milijardi osporenih tražbina koje uprava mora imati u vidu dok za njih ne  završe sudski postupci. Ukupno dakle skoro 58 (57,77) mlrd kuna potraživanja.

Naš istraživački tim u gomili objavljenih brojki uspio je zbrojiti sva pojedinačna  potraživanja  domaćih dobavljača veća od 100 milijuna kuna. Dakle Adris je na vrhu te liste kojemu je priznato 1,4 milijarde kuna potraživanja plus Croatia osiguranje koje je u njegovom vlasništvu sa još 170 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza Adrisa najveći vjerovnik je Franck sa čak 580 milijuna kuna koji je zbog toga u izuzetno teškoj situaciji,  pa AWT, najveći distributer robe široke potrošnje koji je zbog duga Agrokora od 300 milijuna kuna već otišao u predstečajnu nagodbu. Na Top five listi je Saponia sa 121 milijun kuna potraživanja. 

Koliko će od tog duga doista uspjeti i naplatiti to je ključno pitanje ali njega zasad ne zna ni Ramljak. "58 milijardi je užasan iznos. Da. Mi stvarno s naše strane dajemo sve od sebe i pokušavamo to amortizirat da taj udarac ne pređe na cijelo gospodarstvo. Znate, ja sam to već davao u nekim intervjuima, ali nitko iz ovoga neće izaći kao pobjednik... nitko", kazao je Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ramljak je za naše podneblje neuobičajeno transparentno podnio izvješće i o cijeni svih savjetnika konzultanata i odvjetnika koje je angažirao u procesu restrukturiranja i sanacije Agrokora.  

Rekao je kako je ovo najveći takav proces koji se vodi u Europi, trenutno je angažiran 141 stručanjak, 19 savjetnika a njihov ceh na kraju će biti između 60 i 70 milijuna eura. I još kažu da je to jeftino. 

Doduše kad se pogleda trošak koji je Agrokor dužan platiti Ramljakovom prethodniku Antoniu Alvarezu i njegovoj ekipi onda tih 60 milijuna eura za Ramljakove i nisu tako puno. Naime DJ Alvarez je za sedam dana rada u tornju ispostavio račun od milijun i po eura. To vam je dnevna cijena od milijun i 600 tisuća kuna ili po satu 66.600 kuna. U to ime valja malo i zaplesati.   

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo