ANKETA OTKRILA KOGA ZAGREPČANI ŽELE VIDJETI NA MJESTU GRADONAČELNIKA: / Tomašević potvrđuje ulogu favorita

Image

Lokalne izbore koji se održavaju u svibnju ove godine obilježio je odlazak Milana Bandića, a premda jedan kandidat potvrđuje ulogu favorita, na drugom mjestu vodi se 'žestoka' borba

17.3.2021.
17:35
VOYO logo

Završila se "era" Milana Bandića, a u svibnju ove godine Zagrepčani i Zagrepčanke birat će novi model upravljanja gradom. Tako barem pokazuju rezultati istraživanja koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku od 800 glasača koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.

Prvi zbor građana je Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević potvrđuje ulogu favorita. Prema istraživanju podržava ga 37,6% glasača, odnosno 25% prednosti nad ostalima. Biračko tijelo mu je lojalno, 79,5% simpatizera sigurno da će glasati za njega, a vodi i među 6,9% neodlučnih. Usprkos optužbama da je aktivist, glasači upravo njega ističu kao dobrog poznavatelja situacije u Zagrebu (19,2%), sposobnog provesti nužne promjene (18,5%) u Gradskoj upravi i načinu upravljanja gradom. Tomašević nema afera, vjerodostojan je i transparentan u djelovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugom mjestu, prema istraživanju, gotovo su izjednačeni Joško Klisović (11,7%), Davor Filipović (10,7%) i Vesna Škare Ožbolt (10,2%).

Image
JOŠKO KLISOVIĆ: /

'Ja imam nešto što nemaju drugi kandidati, uključujući Tomaševića'

Image
JOŠKO KLISOVIĆ: /

'Ja imam nešto što nemaju drugi kandidati, uključujući Tomaševića'

Prednosti kandidata za gradonačelnike?

Pristojan, odmjeren i pozitivno intoniran nastup prednost je SDP-ovog kandidata za 23,6% njegovih glasača. Vjerodostojnost (19,1%) mu osigurava stručnost (10,1%), no bitnije povjerenje da će raditi u interesu razvoja grada (11,1%). Glasači Joška Klisovića stanje u gradu doživljavaju iznimno negativnim, a njegov izazov bit će zaustaviti odljev glasova, posebice mladih, Tomislavu Tomaševiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Filipović može računati na disciplinirane HDZ-ove glasače, posebice sklone Andreju Plenkoviću (čak 95,5% njegovih birača su simpatizeri stranke, a glavni razlog izbora je pripadnost stranci – 38,7%). Vjetar u leđa je raspoloženje HDZ-ovog glasačkog tijela; za 14,5% promjena vlasti je razlog izbora Davora Filipoviću, a u njemu vide sposobnost (17,8%) i vjerodostojnost (17,7).

Vesna Škare Ožbolt je kandidat Tuđmanovog HDZ-a. Izbor je starijih HDZ-ovih glasača (12,9%), a druga je među neodlučnim glasačima. Iskustvo (28,7%), bliskost ljudima (21,8%) i sposobnost (16,1%) i rezultati (9,3%) održavaju je visoko među favoritima. Ipak, samo 49,3% sigurno je da će joj dati glas, a snažan terenski rad HDZ-ovih koordinatora mogao bi disciplinirati biračko tijelo da se u posljednjem trenutku priklone kandidatu stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Ne)zadovoljstvo stanjem u gradu

Miroslav Škoro na začelju je liste favorita (8,3%). Više od dvije trećine njegovih glasača su simpatizeri Domovinskog pokreta, a ostali se raspršuju na MOST i HDZ. Miroslav Škoro manje se doživljava kao političar, a više kao neovisan i uspješan poslovni čovjek (11,3%) sposoban mijenjati postojeće politike (13,3%). Ipak, najviše ga birača doživljava kao ugodnog, staloženog sugovornika (26,4%).

Glasači Možemo! izuzetno su kritični prema modelu upravljanja gradom i nezadovoljni stanjem u kojem se Zagreb nalazi (62,4%). Mnogi su bivši simpatizeri SDP-a, a Možemo! doživljavaju kao konkretniju, moderniju alternativu, koja poznaje grad, ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

73,1% glasača Davora Filipovića zadovoljno je stanjem u gradu i smatra da je odlazak Milana Bandića prilika za preuzimanje vlasti. Potencijal stranke za 6% je veći od kandidata, a zanimljivo je da čak 7,6% HDZ-ovih glasača planira glasati za Tomislava Tomaševića.

Glasači SDP-a nezadovoljni su stanjem u gradu (59,7%), no njihovo glasačko tijelo je dominantno starije. Mladi glasači prelaze zeleno-lijevim opcijama i doima se da se SDP bavi vlastitim problemima i gubi dodir s gradom i ljudima. Ukoliko žele zadržati reputaciju u Zagrebu, SDP mora artikulirati jasne politike kojima će osigurati da im kandidat uđe u drugi krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOST uspijeva vezati konzervativni svjetonazor s prepoznatljivim osobnostima i gradi snažnu, stabilnu bazu simpatizera koja doseže 10%. S druge strane, Domovinski pokret tek mora patriotski naboj pretočiti u realne politike.

Ostavština Milana Bandića

Odlazak Milana Bandića, gradonačelnika koji je dvadeset godina bio na čelu Grada, jedna je od specifičnosti ovih izbora. Samo 4,2% glasača smatra da grad ostavlja u izrazito dobrom, 39,9% u dobrom, 33,5% u lošem, a 22,3% u izrazito lošem stanju. Ljevica i centar grada su izuzetno nezadovoljni, a HDZ-ovi glasači i gradske četvrti sklone Milanu Bandiću dominantno zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od gorućih pitanja je – kome odlaze glasači Milana Bandića. 27% glasača ostaje vjerno HDZ-u, 14,5% u MOSTU prepoznaje svjetonazorski blisku opciju, a 12,8% u Domovinskom pokretu. Populizam, političko umijeće ili interes kojim je Milan Bandić privlačio glasače vidi se i kroz 11% podrške SPD-u i čak 9,9% koaliciji Možemo!.

Potvrdu da glasačko tijelo Milana Bandića nije politički i svjetonazorski homogeno dokazuje i odabir kandidata za gradonačelnika: svi vodeći kandidati dobivaju gotovo isto, od 10 – 15%. Stranka MB365 – Stranka rada i solidarnosti osvaja oko 4% glasova – isti birači glasaju i za kandidata i za stranku. Većina kao nasljednicu Milana Bandića vidi Jelenu Pavičić Vukičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi krug izbora

Konačno, opcije za drugi krug izbora favoriziraju Tomislava Tomaševića, koji pobjeđuje Davora Filipovića (56% naprema 19%), Miroslava Škoru (57% naprema 16%) i Joška Klisovića (49% naprema 13%).

Potvrda Tomislava Tomaševića kao favorita, njegove povezanosti s građanima kroz terenski rad je i iznimno snažna pozicija u tradicionalno desno orijentiranim, istočnim dijelovima grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomena:

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 800 punoljetnih građana grada Zareba, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsku skupštinu. Anketiranje je provedeno od 11. – 16. ožujka, a mogućnost pogreške je +/- 3,99%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo