UŽIVO: ŠOU U SABORU / Plenković se vratio u sabornicu, Pupovac: 'Ovu Vladu ne možemo podržati'. Rasprava će trajati još 11 sati?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jedino novo lice iz redova HDZ-a je Tonči Glavina, koji do čelne pozicije u Ministarstvu turizma i sporta dolazi s mjesta državnog tajnika u tom ministarstvu u kojem je od 2017.

17.5.2024.
7:53
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Andrej Plenković predstavlja u Saboru nove ministre, a nakon rasprave zastupnici će glasovati o povjerenju vladi koja će imati 18 ministarstva, od kojih tri pripadaju Domovinskom pokretu. Plenković je u četvrtak navečer dostavio Saboru popis ministara i program nove Vlade o kojima će u petak raspravljati i glasati saborski zastupnici. Plenković će predložiti Saboru izglasavanje 18 članova nove Vlade, među kojima su tri ministra iz kvote Domovinskog pokreta, dok HDZ-ovi ministri većinom ostaju isti, a jedno novo lice je Tonči Glavina na čelu Ministarstva turizma i sporta.

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17.30 Jandroković izračunao: rasprava u Saboru mogla bi potrajati do 3 ujutro

Raspudić: Program Vlade kao da je pisala umjetna inteligencija

16.35 - Nino Raspudić kazao je da program Vlade izgleda kao da ga je pisala umjetna inteligencija "na nekom lošem drvenom briselskom engleksom. "A onda ga je netko preveo na suh drveni briselski hrvatski", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac: 'Ovu Vladu i program ne možemo podržati'

16.25 - Za govornicu je stigao Milorad Pupovac iz SDSS-a te se dotaknuo govora mržnje, i programa nove Vlade.

"Program koji smo dobili za 11. Vladu pokazuje da je riječ o programu politike desnog centra. Tako gdje je HDZ ostavljena, ne samo u ovom mandatu, nego i proteklim i u tom pogledu ovaj program se ne razlikuje od programa drugih stranaka te vrste u europskom prostoru", započeo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osudio je govor mržnje u Saboru kojem su svjedočili na konstituirajućoj sjednici. "Sraman je bio i nedopustiv. Govorim to jer sam bezbroj puta dobio sličnu poruku. Govorim jer sam i nedavno dobio poruku da mi nije mjesto u Hrvatskoj", kazao je.

Istaknuo je da SDSS neće podržati program u novu Vladu. "Nećemo moći podržati ovaj program niti ovu Vladu, iako se s najvećim dijelom programa slažemo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Reći nekome da je gnjus nije ni približno slično kao reći nekome da treba dobiti metak u čelo'

16.15 - Svoje izlaganje Peđa Grbin završio je citirajući jučerašnji govor Jandrokovića i komentirajući Zekanovićevu izjavu koja je mnoge šokirala. "Uz sve dužno poštovanje, predsjedniče HDZ-a ili kandidatu za predsjednika Vlade, reći za nekog da je gnjus nije ni približno slično kao reći nekome da treba dobiti metak u čelo. To nije pokliznuće, ali vi ste uvijek imali dvostruke kriterije, pa tako i sada", zaključio je Grbin podsjećajući na jučerašnju skandaloznu izjavu zastupnika Zekanovića upućenu upravo njemu samome.

Grbin izlaže, a Plenkovića i ministara nema u sabornici

16.00 - Sjednica je nastavljena, a u ime kluba SDP-a govori Peđa Grbin koji je ukazao da premijera Plenkovića i budućih ministara nema u sabornici, iako se raspravlja upravo o novoj Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To pokazuje koliko je ovoj vladi i premijeru stalo do Sabora. No, idemo govoriti o onome što je predstavljeno kao program rada Vlada", poručio je.

Stanka zbog tehničkih razloga

15.30 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio je desetominutnu stanku zbog tehničkih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada su na redu klubovi. Po procjeni, rasprava bi trebala trajati još 11 sati. To je otprilike do 3 ujutro. Pa vas pozivam da budemo koncizni", poručio je Jandroković.

Plenković: 'Ostajem još dugo tu s vama'

15.20 - Više od 80 zastupnika javilo se u petak za replike budućem premijeru Andreju Plenkoviću nakon što je predstavio program buduće Vlade s Domovinskim pokretom, a upitan o namjerama jer je i kandidat na europskim izborim poručio je - "ostajem još dugo tu s vama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio je time na upit SDP-ovog Ivana Račana koji ga je upitao koja mu je namjera obzirom da je kandidat na EU izborima - voditi Vladu iduće četiri godine ili pronaći mjesto u strukturama EU nakon izbora 9. lipnja. "Ja ću biti tu s vama dugo, a pomoći ću da pobijedimo uvjerljivo“, rekao je Plenković.

Željko Jovanović iz SDP-a pitao ga je je li on objasnio Mariju Radiću (DP) da ne može biti član Vlade ni Sabora zbog sukoba interesa ili je on to sam shvatio te koje su kompetencije DP-ovih budućih ministara za tu dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ste stara Milanovićeva garda koja ne priznaje ljude koji su predsjednici Vlade, nego postajemo u obraćanju 'gospoda. Jeste vi rekli kao savjetnik Milanoviću da ne krši Ustav“, uzvratio je Plenković protupitanjem, a Jovanović izrazio nezadovoljstvo što tehnički i budući premijer ne odgovara na postavljena zastupnička pitanja.

Mostov Zvonimir Troskot pitanje nije postavio jer, kazao je, Plenković ionako na njih ne odgovara, a podsjetio je što je o Mostovcima govorio na zatvorenom stranačkom sastanku, da su, citirao je, luđaci, bolesnici i izrod. No, pohvalio je činjenicu što je umjesto Zvonka Milasa u saborske klupe ušla Jasna Vojnić, predstavnica Hrvata iz Vojvodine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov Mišo Krstičević čestitao je predsjedniku HDZ-a na rezultatima izbora, unatoč, dodao je, "činjenici kako ste sklopili ovu trgovačku koaliciju". Plenković mu savjetovao da se kao novi zastupnik ne povodi "primjerom onih koji su dulje tu jer na taj način svaku postizbornu koaliciju u bilo kojoj zemlji možete zvati trgovačkom, nemoralnom".

"Nemojte se povoditi za onima koji lupaju floskule, a podržavaju kršitelja Ustava", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTOSNI GORDAN /

Raznježeni Jandroković ispalio i izazvao smijeh u Saboru: 'Jer ljubav je ipak na selu'

Image
ŠTOSNI GORDAN /

Raznježeni Jandroković ispalio i izazvao smijeh u Saboru: 'Jer ljubav je ipak na selu'

Josip Jurčević, koji je u Sabor ušao kao član DP-a, ali je sada nezavisni zastupnik jer nije podržao Plenkovića kao mandatara, istaknuo je kako je puno toga što Plenković govori posljednjih osam godina u suprotnosti s onim što radi, rekavši kako ponovno za ministre predlaže Ninu Obuljen Koržinek i Radovana Fuchsa iako su teško kompromitirani.

Plenković mu je uzvratio pitanje odakle mu informacije o istragama EPPO-a i Uskoka protiv njih dvoje, ima li krticu u sustavu progona. Osvrnuo se i na Jurčevićeve "znanstvene dokaze da sam ja teleportiran, valjda, s Marsa u Hrvatsku ne bih li nešto radio protiv Hrvatske" upitavši ga kako je došao do tog znanstvenog otkrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje SDP-ove zastupnice Boške Ban Vlahek misli učiniti oko integracije stranih radnika u društvo, Plenković je kazao kako će Vlada voditi računa da "priljev stranih radnika bude strukturiran, organiziran, da radnici budu zaštićeni i adekvatno integrirani u društvo bez getoizacije". Naveo je i kako je lani Hrvatska izdala oko 190.000 dozvola za strane radnike, ali da ih je od toga 90.000 bilo produženo.

Govoreći o pravima osoba s invaliditetom, najavio je kako će i dalje nastaviti s velikim ulaganjima, što većim proračunskim sredstvima jer je "uključivost temelj jednakosti u društvu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnica Možemo Ivana Kekin podsjetila je kako je 2017. Ustavni sud kazao da se u roku dvije godine mora donijeti novi Zakon o prekidu trudnoće, a Plenković je naglasio kako ta odluka nije obvezala Vladu već Hrvatski sabor.

"To nisu bile naše teme 2017, a ni danas. HDZ je za život, nije za zabranu jer je to dostignuće, ali da toga bude što manje moguće moramo učiniti svi", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući zastupniku Damiru Bakiću (Možemo) o promijeni formule za usklađivanje mirovina, kako najavljuju u programu Vlade, te povećanju prosječne mirovine na 750 eura, premijer je kazao da je to realno. "Još uvijek je realan rast plaća u našem mandatu daleko iznad rasta cijena, odnosno inflacije, mislim da se to sve stabilizira kako smo očekivali", dodao je.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš povodom Međunarodnog dana protiv homofobije pitala je hoće li podržati inicijative koalicijskog partnera za ukidanjem prava istospolnih zajednica i hoće li imati mogućnost potpomognute oplodnje i posvajanja. Što se tiče prava svih manjina, uključujući i seksualne, Vlada će, rekao je, ostati na standardima poštovanja i zaštite svih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorili smo o pitanjima tzv. rodne ideologije, tu će Vlada i svi segmenti državnog sustava voditi računa o provedbi interpretativne izjave i ratifikacije Konvencije Vijeće Europe o zaštiti žena od nasilja i u obitelji. Kad je riječ o svemu drugome što ste spomenuli, nema nikakvih naznaka da bismo mi bilo što što su donosili hrvatski sudovi mogli dovoditi u pitanje", rekao je Plenković.

Na pitanje SDP-ove Marije Lugarić što je za njega obitelj i koje mjere misli donijeti za obitelji koje čine muškarac i žena te njihova zajednička djeca koji nisu u braku, Plenković je istaknuo kako "program Vlade ne mora imati definicije baš svega što u Hrvatskoj već postoji". Mjere demografske politike će itekako biti usmjerene na obitelj, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni Nino Raspudić pitao ga je što Josipa Dabru (DP) kvalificira za ministra poljoprivrede. a Plenković je iskoristio priliku i demantirao medijske napise da je Mostovce nazvao izrodom.

"Dabro ima politički legitimitet i bit će ministar u Vladi, a ima i iskustva kao zamjenik župana koji se bavio poljoprivredom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ova Sabina Glasovac navela je istraživanje prema kojima mladi kao razlog iseljavanja navode korupciju, klijentelizam, nepotizam, nezdravu društvenu klimu te ga je pitala kada će provesti kampanju i edukaciju o štetnosti korupcije, koju najavljuje u programu, sa svojim članovima Vlade.

Plenković je rekao da je njegova Vlada usvojila novu Strategiju, akcijski plan za suzbijanje korupcije, kao i zakone o sprječavanju sukoba interesa te o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, izmijenili Zakon o Vladi, ukinuli imunitet članovima Vlade, usvojili Kodeks ponašanja za državne dužnosnike, ojačali tijela za prevenciju sukoba interesa.

14.34 - Jelena Miloš postavila je pitanje Plenkoviću, a on ju je na to pitao je li ona ista ona koja je potpisivala peticiju protiv ulaska u EU, a sad je na 2. na listi za EU parlament. U njezinu obranu zatim je stala Ruža Raukar-Gamulin koja je pokušala okrenuti situaciju na povredu poslovnika zbog vrijeđanja. Jandroković je rekao da nije čuo uvredu i da se nada da će Miloš odgovoriti na pitanje. Miloš se, također, pozvala na točku poslovnika koja govori o uvredama i izbjegla odgovoriti na pitanje.

14.55 - "Rekli ste nova utkamica, nova Vlada, a što je najvažnije je kakav je smjer. U čemu je različit smjer Vlade koju čine HDZ i DP u odnosu na vladu koju su činili HDZ i SDSS? U čemu je bitna razlika u politici? Liberali nas uvjeravaju da će ostati sve isto, a iz DP-a da će se sve promijeniti", upitao je Arsen Bauk.

"Što se tiče smjera Hrvatske na temelju programa Vlade koji je sinteza svih aktera, taj smjer je dobar - dobar je demokratski, ekonomski, eurospki, projektno, razvojno. Bit će vam zanimljivo pratiti postignuća", odgovorio je Plenković.

14.49 - Sandra Krpan rekla je: "Povjerenje ste dali dvjema ženama, a jedna je umočena u korupciju". Osvrnula se na Plenkovićevu izjavu o iskri u očima, odgovarajući "vi imate dolare u očima".

"Pogledajte pokazatelje, ekonomske, socijalne, gdje vidite katastrofu. Iz Rijeke ste? Jao, ceste moje male 403, od 70 milijuna eura za tri kilometra, da smo nepristojni ne bi je gradili u Rijeci, ali volimo Rijeku više nego vi", odgovorio joj je Plenković.

Za dobacivanje iz klupe Jandroković je zastupnici Krpan dao opomenu.

14.25 - "Na temelju vaših istančanih radara, što mislite koji će od ministara prvi napustiti Vladu i koliko će ih dočekati kraj mandata", pitao je Đujić.

"Slušao sam Lalovca koji je u kampanji vapio za stastavljanjem Vlade s DP-om. Ne pratite igru, mi pratimo igru, pa ove iskre u oku i vaše prognoze ostavite za interne obračune", poručio je Plenković.

14.07 - Siniša Hajdaš Dončić čestitao je Plenkoviću pa spomenuo da nije u programu primijetio borbu protiv inflacije. Najave o podizanju bruto plaće nazvao je neambicioznima.

"Nije lako, nije lako, što se sve u vašoj glavi događa, takav auzmeš nakon toliko poraza i neuspjeha, stvarno nije lako, nije lako… To što vi govorite govori više o vama", poučio je Plenković.

13.54 - Gordan Jandroković poriječkao se s Mirom Buljem. Čini se da se Bulj požalio zbog opomene koju je dobio puštanjem snimke s mobitela i predjednik Sabora mu nije dao pravo na novu repliku.

13.45 - Zekanović se osvrnuo na riječi koje je izrekao tijekom četvrtka Peđi Grbinu.

"Jučer sam na sebi svojstven način, možda malo nespretno, htio upoznati hrvatsku javnost sa situacijom koja se upravo događa u SDP-u, a to je da je Peđa Grbin uskoro završio svoju političku karijeru. Onda se pokreće jedna specijalna medijska operacija: Cipelarenje Hrvoja Zekanovića", rekao je i dodao kako ona traje i u ovim trenucima. Kad kolegica Orešković predsjednika vlade nazove Hitlerom, onda je to simpatično. Kada kolegica Puljak na svojem Facebooku podržava usmrćivanje političara koje vuku po cesti automobilom, to je simpatično. kada me kolega Ostojić, kojeg ja nikad nisam nazvao Ranković, vrijeđa, to je simpatično. Kada kolega Bauk jučer govori o mojoj likvidaciji, to je simpatično. Međutim, kada ja nešto kažem, onda je to opasno. Ajmo ga cipelariti."

"Ja ću ispraviti ono što sam rekao jučer. Ja čestitam predsjedniku SDP-a i Bauku. Samo ih zadržite što dulje. One koji muljaju s javnim financijama. Bit ćete zauvijek u oporbi", rekao je. Plenković mu je odgovorio:

"Ja sam rekao da ste jučer otišli u ofsajd. Mislim da se i većina vas slaže. Evo i Bulj se slaže, ali što se tiče retorike niza oporbenih zastupnika, bilo da je riječ o nastupima u Saboru ili u kampanji po toj logici nema kraja. Evo tu su, oni se svi smiju. Ljevica ima ekskluzivno pravo na vrijeđanje, a kad se njima nešto kaže, onda se smijemo."

"Joj, smijemo se! Uspjeli smo iznervirati predsjednika HDZ-a, smijemo se. To je otprilike vaš domet", odgovorio je Plenković i poručio oporbi da će s takvim političkim prosudbama i visokim stupnjem duhovitosti i pronicljivosti, ostati još četiri godine u oporbi, ako ne i duže.

13:32 - Zastupnica Marijana Petir govorila je o rješavanju stambenog pitanja mladih na selu, pa je Andreja Plenkovića pitala hoće li se dalje nastaviti ta politika. A ono što je sve nasmijalo je reakcija šefa Sabora Gordana Jandrokovića koji je nasmijao zastupnike.

"Potrebno je snažno očuvati generacijsku potrebu hrvatskoga sela Zahvalna sam što je Vlada usvojila moj prijedlog da mladim obiteljima na selu koji se bave poljoprivredom pomognemo u kupnji kuća. Zanima me hoće li nova Vlada kojoj ste vi na čelu proširiti taj program kako bi se on odnosio na sve mlade obitelji bilo da one žive na selo ili žele doseliti na selo", pitala je Marijana Petir.

"Ovo je bila sinteza doprinosa više aktera. To je prvo za sve ove koji misle da je ovo copy paste programa HDZ-a za sve izazove. Bauk što možeš takva je situacija", kazao je Plenković Pitanje rješanja stambenog pitanja mladih bilo u gradu ili na selo bit će ključno pitanje idućeg mandata Vlade da osnažujemo da mladi idu u ruralne krajeve, gdje imaju više kvadrata, a mi se nadamo i više djece", kazao je Plenković.

A onda je Jandroković ispalio: 'Jer ljubav je ipak na selu", i nasmijao zastupnike.

13:30 - Mostov Zvonimir Troskot se javio za repliku. "Svoje suparnike ste nazvali izrodom i luđacima. Ja ću napraviti presedan, pa ću vas pohvaliti jer vidim danas ovdje gđu.Vojnić, predstavnicu Hrvata u Vojvodini, što je snažna poruka susjedima da tretiramo nacionalne manjine", kazao je.

13:10 - "Poštovani predsjedniče tehničke vlade", rekao je Ivan Račan i odmah se ispričao zbog krive terminologije. Pitao je Plenkovića koji su mu planovi nakon EU izbora.
"Mi idemo pobijediti još jednom uvjerljivo. Što se mene tiče ja ću biti s vama tu još dugo."

13:00 - "Posvetili ste puno vremena na kršnje Ustava pa se čini da vam je stalo do njega. Ispred vas sjedi Peternel koji govori da je '45. Zagreb okupiran a ne oslobođen. Je li ovoom koalicijom Hrvatska kapitulirala pred svojim ustavnim vrijednostima. Pozivam vas da se distancirate od ovakvih izjava Peternela", kazala je Dalija Orešković.

"Vi ste svojedobno trgovanjem utjecajima i napucima Milanovića došli na mjesto predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa, tu vaša politička karijera počinje i završava. Upravni sudovi su pokazali da nemate pojma. U svemu što radite nemate ni trunke objektivnosti", kazao je Plenković, navodeći da je bila na listama koja je podržava kršitelja Ustava.

12:53 - "DP-ovci su glasali protiv obuke Ukrajinaca i zvali ste ih proruskim igračima", rekla je Mirela Ahmetović, pitajući premijera jesu li i dalje u HDZ-u, kako je govorio ranije, na pravoj strani povijesti."Novi saziv, nova Vlada, nova utakmica. Mi ćemo uvijek biti na pravoj strani povijesti, a vi se zapitajte na stranu kršitelja Ustava", odgovorio je Plenković."Da je to napravio HDZ, Ustavni sud bi rekao u redu je", odgovorio je Bauk i zaradio opomenu. Bauk je dobio opomenu i kritiku Jandrokovića da mu nije bila neka izjava.

12:38 - "S obzirom na to da su predstavnici DP-a ostavljali otvorenu mogućnost privatizacije HEP-a, pa i da Radić nije otklonio ni opovrgnuo da im je to namjera. Možete li dati garanciju da će i HEP i sve tvrtke ostati u stopostotnom vlasništvu", pitala je Sandra Benčić.

"Ja ću kao izgledni premijer reći da", rekao je Plenković.

12:31 - "Rekli ste da je u ovoj kampanji palo puno teških riječi, a vi set prednjačili, zvali ste DP-ovci zlim. Rekli ste da vaša pokojna baka, to ste vi rekli, može bolje voditi Vukovar. Evo vaša pokojna baka, pokoj joj duši, može biti potpredsjednica Sabora, a za godinu i potpredsjednica Vlade, to su vaše riječi. Mi znamo kako se sklapaju koalicijske Vlade. Bartulicu vrtite oko malog prsta", kazao je Grmoja Plenkoviću.

"Razgovori nakon izbora su bili u smislu uvažavanja i pronalaska zajedničkog jezika. Vi ste malo nesretni, ali ja vam tu pomoći ne mogu", odgovorio mu je Plenković.

12:26 - Ranko Ostojić prvi se javio za repliku. "Jučer je jedan vaš žetončić spominjao kolce i metak u čelo (misleći na Zekanovića o Grbinu). Molim vas kažite kako se mislite boriti protiv takve vrste nasilja? Za Penavu ste govorili da su zli i kvarni. Penava je govorio da je ovo korupcija svjetskih razmjera. Dogovorite se tko laže”, rekao je Ostojić. "Jučer je Jandroković reagirao na Zekanovića, govorio je figurativno što će se događati u SDP-u, da će Grbin otići. Ja to nikada ne bih rekao, Hrvoje nekada pogodi, a nekada prokliže, ovaj put je puno proklizao. Ovaj puta Hrvoje, proklizali smo jako puno!". Ali, kaže, premijer da je Milanović izgovarao puno gore stvari. Na to je dobio mali, kratki pljesak od zastupnika.

12:24 - Odmah nakon što je Plenković završio s govorom, Jandroković je najavio 75 replika i naglasio kako će ovaj saziv Sabora biti rekordan i po ovom pitanju.

12:07 - Plenković je nastavio s izlaganjem što je sve napravljeno u proteklim mandatima i koji su ciljevi.

11:53 - Plenković predstavlja ministre i program Vlade. "Čestitam svima vama koji ste dobili povjerenje građana, čestitam novim zastupnicima. Glasali su građani na neuobičajeni dan, i HDZ je po treći put pobijedio i to uvjerljivo. To za nas predstavlja veliku odgovoronost", kazao je Plenković.

"U toj kampanji uspjeli smo hrvatskom narodu prenijeti ključne poruke i ono što je iza nas. Mi možemo s ponosom reći da je iza nas ostao rekordan rast plaća, mirovina, zaposelnosti. Građani su prepoznali naš trud, a nisu povjerovali onima koji u svakom rješenju traže probleme", kazao je.

Naglasio je i da je predsjednik Zoran Milanović kršio Ustav, a SDP mu pomogao u tome.

"Oporba nas je odbila kada je riječ o dijalogu. Ja ću vas ponovno pozvati da uspostavimo dijalog ", kazao je. "Vjerujem da će ovaj put na strani oporbe biti nešto više političke zrelosti. Nisu građani povjerovali onima koji su ideološki nespojivi", kazao je. "Slušali smo jednu bizarnu sagu i tražili ste iskru u očima kod nekih partnera. Da nije bilo smiješno trebalo bi biti tragično", kazao je.

"Taj cirkus koji smo gledali je bio ponižavajući za vas", kazao je Plenković. "Jasno je i logično da je program Vlade na temelju programa HDZ-a. Sigurno da nećemo taj program baciti u smeće i pisati neki novi", dodao je. Plenković je naglasio da su pregovarali s DP-om kao i s drugim partnerima. Zahvalio se svim partnerima, uključujući i Vučemilović koja je podržala HDZ nakon izbora. "Mandat je osoban i svatko može s njim postupati kako želi. Danas gotovo nigdje nema političkih stranaka koje dobivaju 50 + 1. Možda samo u Mađarskoj pa se ne može govoriti o političkoj trgovini", dodao je.

"Želimo uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suvremenu Hrvatsku", kazao je Plenković.

11:55 - Nastavljena je sjednica Sabora.

11:41- Stanka je odobrena.

11: 40- "Ja ćaći ne bi rekao 'Sram te bilo'", kazao je Pavliček Penavi i opet dobio opomenu. Niti on nema više mogućnost govora.

11:36 - "Ne mogu se oteti dojmu. Ako Bog dragi da bit će danas Vlada izabrana. Danas vidimo kako sikću neki od kolega, desnog spektra. Sve što tražimo jest da ministri cjelokupne Vlade pokažu što znaju temeljem rezultata koje će ostvariti. Kolegi Pavličeku ću poručiti neka promisli kada izgovara ime Ćipe Mlinarića, Kukavice, heroja, Sram te bilo", kazao je Penava Pavličeku.

11:34 - Grmoja se spustio i do govornice i malo porazgovarao s Jandrokovićem. "Kolega Grmoja traje rad, što trebate", pitao ga je Jandroković. Uzeli ste nam u ime Klubu, maknuli ste nas skroz", kazao je Grmoja. Sve su mirno riješili.

11:18 - Pavliček je također zatražio stanku nakon što se obrušio na Stipu Mlinarića. Mlinarić mu je odgovorio: "Vi ste greška naša 2020. Sad ste ušli na listu Mosta i ostali ste sami Nemojte se bojati za ovih 12 veličanstvenih. A što se tiče vojske na granici poslali bi ih da ste vi služili vojsku", kazao je Mlinarić Pavličeku.

"Neću tolerirati te povrede Poslovnika, upozoravam, bit će sve sankcionirano", kazao je Gordan Jandroković.

Pavliček se javio za riječ. "Čovjek koji će s današnjim danom izgubiti obraz".

"Mlinarić je u lice govorio Plenkoviću da je lopov",kazao je Bulj. Što je povrijeđeno kolega Bulj?, pitao ga je Jandroković. Bulj je rekao koji članak i dodao da mu vrate vrijeme. Jandroković je rekao: Neću,vi zloupotrebljavate Sabor".

Potom je Bulj uključio mobitel i pustio govor Stipe Mlinarića oko HDZ-a i SDP-a. Jandroković mu je rekao da više ne može sudjelovati u današnoj raspravi jer zloupotrebljava Sabor. "Ne možete više sudjelovati u raspravi", kazao je Jandroković.

11:11 - "Danas ćemo slušati kako je premijer dobio potporu na izborima. To nije istina, bez ruku DP-a i bez ljudi koji su podizali protiv njega nema dovoljno ruku za sastavljanje Vlade. On postaje premijer zahvaljujući rukama poput Ćipe, ali to nije sve, ali kada bismo sve maknuli, DP je govorio da ide samo s onim tko podrži njihov pokret. Znate li koliko rečenica ima u programu Vlade od DP-a. Niti jedna . Program je prepisani program HDZ-a", kazao je Nikola Grmoja i zatažio stanku. "Pitam, Ćipu, Bartulicu što će danas napraviti", kazao je..

I Sandra Benčić je zatražila stanku. Stanku je zatražila i Anka Mrak Taritaš.

11:10 - Predsjedavanje je od Željka Reinera preuzeo je Gordan Jandroković.

11:05 - U Sabor je stigao Plenković s novim ministrima koje će predstaviti zastupnicima.

10:30 - Stanka je do 11 sati.

10:27 - Sandra Benčić obrušila se na Domovinski pokret. Govorila je o 'stanju domovinskog duha'.

"Ta neuhvatljiva i sve prisutna pojava dolazi na vlast glavom i dugom bijelom bradom domovinski duh. Dosad je on bio ovako nešto poput crne rupe, ne vidiš ga ali primjećuješ njegove efekte", kazala je Benčić. "Ako na ulici čujete da je netko nekome da će ga zaklati, primjerice jer je Srbin ili da će ga doći glave jer su sada njegovi na vlasti znajte da je domovinski duh tuda prošao. Ako kao žena sve češće čujete da vam je smjeto u kuhinji i doma s djecom a ne na poslu, znajte domovinski duh progovara iz vašeg sugovornik", kazala je.

10:14 - Marijana Puljak na početku govora je Kukavici poručila da su izdali birače jer su govorili da se bore protiv korupcije i klijentelizma , a da sada podržavaju HDZ na životu, a mogli su ih poslati u oporbu. "Pozivam sve zastupnike oporbe da četiri godine nitko se ne osvrne, ne replicira i ne da nikakvog znaka da postoji jedan zastupnik, a to je Hrvoje Zekanović", kazala je Puljak.

"Ono što je on izgovorio u Saboru, to nije dostojno funkcije za ono što su ga birali", dodala je. "Poziv na nasilje i mržnju je prevršilo svaku mjeru i on nije dostojan ovog mjesta", dodala je.

10:09 - "Kada slušam o nekoj ugroženosti, ja mogu reći da je svih godina bila ugrožena desnica jer je nije bilo. Bilo je pokušaja. Tu je nastao DP. Smiješno mi je slušati da smo prevarili birače. DP je dobio značajnu podršku. Ja razumijem i gorčinu i žuč. DP nije imao priliku, jedino je imao priliku u Vukovaru gdje imamo svog gradonačelnika koji pokazuje kojim pravcem DP radi . Meni su zasmetale etikete crnokošuljaši, itekako smo tolerantni, i prema manjinama ", kazao je DP-ovac Ivica Kukavica. "Ja ne znam hoćemo li mi uspjeti sve ispuniti. Tko je vidoviti Milan ovdje. Mi smo tu i učinit ćemo sve. Moje prezime je Kukavica ali vidjet ćete da se ne bojim", dodao je.

"Što je to unio DP u program Vlade. Niti jedne stavke DP-a nema u programu Vlade", kazao je Nikola Grmoja i dobio opomenu.

10:00 - "Vidjeli smo kolegu Bulja koji je opsjednut DP-a. Vi ste loš gubitnik", kazao je HDZ-ov Nikola Mažar. "Taj narativ koji ste propagirali vas je doveo tu gdje ste tu, bacili su vaš u koš. Razumijem vaš gnjev, ali gledajte hrvatski narod je odlučio", kazao je Mažar.

Bulj se javio za povredu Poslovnika. "Kaznenu prijavu su protiv Plenkovića podigli Ivan Penava i Plenković rekao da bi njegova baba vodila bolje Vukovar od Penave", odgovorio mu je Bulj.

Sabina Glasovac javila se također zbog povrede Poslovnika jer zastupnik Mažar omalovažava zastupnike. Dobila je opomenu

9:48 - "Ishod naše rasprave je predvidljiv. Sabor bi trebao biti korektiv Vladi, a u stvarnosti je produžena ruka aktualnoj vlasti. Odnos između Sabora i Vlade treba hitno mijenjati", kazala je Marija Selak Raspudić.

"Jandroković je propustio izmijeniti odnos između Vlade i Sabora. Mi smo impotentno tijelo koje biovdje odigralo predstavu s predvidljivim ishodom. Mi smo program Vlade dobili poslije ponoći", kazala je.

9:42 - Marijan Pavliček iz Suverenista je stao za govornicu "Tko se tuče, taj se voli. Danas će u politički brak ući Penava i Plenković".

9:40 - Sanja Radolović iz SDP-a također se obrušila na Vladu.

"Program Vlade ja bih nazvala podjelom fotelja između fotelja između HDZ-ovaca i starih HDZ-ovaca i kakao se oni zovu Domovinskog pokreta. Pa zapravo ovaj program vjerodostojno iz 2016. godine samo malo copy paste. Ovo je iskopiran program. Vlada će imati sedam potpredsjednika vlade, Plenkoviće je tako mogao sve ministre proglasiti predsjednicima Vlade", kazala je.

9:31 - U slobodnim govorima javio se zastupnik Miro Bulj koji je podsjetio na tešku nesreću kod Sinja.

"Vidimo da imamo ovu Vladu s jakim pojačanjem u prvim redovima. Ugrožena je nacionalan sigurnost. Sa mnom su se sprdali svi kada sam rekao da se mora štiti granica. Događa se da svakodnevno ilegalni migranti ulaze preko granice. Cijelom granicom me ljudi s moga područja zovu o ulascima. Ljudi se boje. I čitam ovaj pamflet od Vlade gdje nema ništa. DP-ovce pozivam da dobro pročitaju. Ispunite ono što ste obećali ljudima, Bartulica je govorio da neće podržati ovu Vladu dok se ne osnuje istražno povjerenstvo za Covid. Gdje je Stjepo u Bruxellesu ili se slika opet s Orbanom? Dobro pročitajte, to je čisti pamflet i bacite ga u koš", kazao je Bulj.

9:25 - Saborski zastupnici pristižu na sjednicu.

Objavljen program nove Vlade

9:20 - Program nove vlade i njezini članovi objavljeni su u četvrtak na stranicama Sabora, a Plenković će ih predstaviti u petak zastupnicima i tražiti da im se izglasa povjerenje. Popis pokazuje da se Plenković nije odrekao nijednog člana prethodne Vlade. Čak ni onih na čija mjesta dolaze DP-ovci, poput Marije Vučković i Damira Habijana za koje je našao nove čelne pozicije.

Ministarstvo poljoprivrede kojemu se u nazivu dodaju šumarstvo i ribarstvo u novoj Vladi preuzima Domovinski pokret, a dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan seli u Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija dok se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dijeli na dva resora od kojih gospodarstvo pripada DP-u.

Glavina dužnost ministra turizma i sporta preuzima s mjesta državnog tajnika 

Jedino novo lice iz redova HDZ-a je Tonči Glavina, koji do čelne pozicije u Ministarstvu turizma i sporta dolazi s mjesta državnog tajnika u tom ministarstvu u kojem je od 2017.

Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko PrimoracRadovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i, novo dodanih, mladih, Marin Piletić ministar rada, mirovinskog  sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nina Obuljen KoržinekTomo Medved i Oleg Butković, koji su s Plenkovićem u Vladi od samog početka već osam godina, ostaju na  istim ministarskim pozicijama. Obuljen Koržinek kao ministrica kulture i medija, Medved kao ministar hrvatskih branitelja, a Butković kao ministar mora, prometa i infrastrukture. Butković je bio i u vladi Tihomira Oreškovića pa je tako i najdugovječniji ministar.

Medved, Božinović, Butković, Bačić i Anušić ostaju i potpredsjednici Vlade. Potpredsjedničku funkciju dobiva i Primorac. Poznato je već da jedno potpredsjedničko mjesto pripada DP-ovom Josipu Dabri pa će ukupno biti sedam potpredsjednika Vlade.

Prema prijedlogu mandatara, novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva vodit će Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj koji je bivši član HDZ-a; ministar poljoprivrede bit će Josip Dabro, glavni tajnik i predsjednik vukovarsko-srijemskog DP-a dok Ministarstvo gospodarstva preuzima Ante Šušnjar, odvjetnik iz Zagreba, član predsjedništva DP-a i Suda časti te jedan od osnivača te stranke.

Jedan od ciljeva - prosječna neto plaća od 1600 eura 

U programu nove Vlade od 2024. do 2028. ističe se kao pet prioriteta - Uspješna, Vitalna, Pravedna, Održiva i Suverena Hrvatska.

U poglavlju o Uspješnoj Hrvatskoj posebno je izdvojena makroekonomska stabilnost, konkurentno gospodarstvo i sigurno tržište rada. Kao cilj navedeno je i da će prosječna neto plaća dosegnuti 1600 eura, da će se potaknuti otvaranje 125 tisuća radnih mjesta i dostići stopu zaposlenosti od 75 posto. Modernizirat će se sustav odgoja i obrazovanja, a do 2030. svako bi dijete trebalo imati mjesto u vrtiću.

Poglavlje o Uspješnoj Hrvatskoj navodi se i da će u željezničku infrastrukturu biti uloženo šest milijardi eura u idućih deset godina.

U sklopu Vitalne Hrvatske naglasak je na osnaživanju obitelji i podršci mladima. Poseban je fokus i na brizi o umirovljenicima pa se navodi da bi do kraja mandata prosječna mirovina trebala iznositi najmanje 750 eura.

U sklopu Pravedne Hrvatske kao cilj izdvaja se neovisno pravosuđe i borba protiv korupcije, a posebno se ističe i sloboda medija, zaštita ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, borba protiv nasilja nad ženama i djecom, kao i dostupniji i održiviji zdravstveni sustav.

U okviru Održive Hrvatske prioritet je dekarbonizacija gospodarstva, energetike i prometa, gospodarenje otpadom i očuvanje bioraznolikosti.

Peti je prioritet Suverena Hrvatska u kojoj se navode ciljevi sigurnost granice i unutarnja sigurnost. Među ciljevima se navodi i moderna vojska, skrb o braniteljima i kultura sjećanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Jandroković u velikom intervjuu: 'Domovinski pokret? Nismo identični, ali uvijek ćemo raditi na kompromisu'

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo

Još iz rubrike