osvrt premijera / Andrej Plenković Hrvatskom saboru podnio izvješće o sastancima Europskoga vijeća

Image

Premijer je rekao kako Hrvatsku vidi važnom sudionicom određivanja novog smjera EU

18.1.2017.
8:43
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izvijestio zastupnike u Hrvatskom saboru o održanim sastancima Europskog vijeća tijekom 2016.

Glavne teme sastanaka Europskog vijeća u prošloj godini bile su migracijska kriza, referendum u Velikoj Britaniji o napuštanju Europske unije, ali i gospodarski rast, zapošljavanje, konkurentnost i  ulaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češće izvještavanje Sabora o europskim aktivnostima nova je praksa koju je uvela Plenkovićeva Vlada u cilju boljeg informiranja zastupnika i hrvatskih građana o europskim temama.

Ranije je premijer samo jednom godišnje izvještavao Sabor o sastancima Europskog vijeća na kojima je sudjelovao u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri zastupnička kluba na početku sjednice zatražili su stanke kako bi mogli govoriti o temama koje drže aktualnim. Goran Aleksić iz kluba Snaga i Živog zida pričao je o Zakonima koje je pripremio i proslijedio vladajućima, kojima bi se riješilo manipuliranje kamatnim stopama i ilegalno poslovanje zadruga koje nisu imale licence za rad u Hrvatskoj.

Zastupnik Mosta Miro Bulj za govornicom je komentirao stanje u Hrvatskom olimpijskom odboru i o sportu, dok će o spomendanu Međimurske županije govoriti Bernarda Topolko iz Kluba zastupnika Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata i Hrvatske stranke umirovljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnicima se obratio premijer Andrej Plenković i rekao kako je 2016. godina bila specifična za hrvatsku i svjetsku političku scenu. Premijer je naglasio da je zbog Brexita i referenduma u Italiji važno kako će se voditi europska politika i kako se pozicionirati prema novoizabranom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, ali i Rusij.

Plenković je istaknuo kako je Hrvatska sudjelovala na šest vijeća Europske unije - pet formalnih i jednom neformalnom. Premijer se osvrnuo na imigrantsku krizu i rekao da je stav vijeća da se učinkovito upravlja granicama Europske unije, te da se osiguraju hrvatske granice sa svim mjerama koje koristi policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš je prioritet da takozvana balkanska ruta ostane zatvorena. To je za Hrvatsku iznimno važno i moramo gledati s južnoistočnim europskim zemljama da to tako bude. Hrvatske granice moramo osiguravati sa svim mjerama s kojima to radi hrvatska policija, bez da gradimo fizičke zapreke", rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo kako je također jedan od prioriteta pojačavanje mjera kojima je cilj sprječavanje krijumčarenja migranata i trgovine ljudima kao i mjere za sprječavanje pranja novca za financiranje terorizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je također istaknuo kako je vijeće  potvrdilo sve zahtjeve koji se odnose na Trusku jer je ona ključ koji može odrediti dinamiku daljnjih migracijskih valova prema teritoriju EU.

Premijer se osvrnuo i na Brexit. "Europa nikad više neće biti ista nakon što se završi postupak izlaska Velike Britanije iz EU-a", rekao je Plenković i ponovio kako to smatra krupnom pogreškom bivšeg premijera Davida Camerona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je rekao kako Hrvatsku vidi važnom sudionicom određivanja novog smjera EU. "Izuzetno je važno kakvu ćemo ulogu imati u kontekstu uloge članica koje su iz istočne i jugoistočne Europe", rekao je premijer i dodao da je važan i odnos prema susjedima.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo