užasno visoki porezi / Analizirali smo: zašto je tako skupo poslovati u Hrvatskoj i s kojim se sve problemima susreću poduzetnici?

Visoki porezi, stalna promjena zakona, spora i komplicirana birokracija, pravna nesigurnost, samo su dio onoga što negativno i otežavajuće utječe na poslovanje u Hrvatskoj

5.4.2016.
19:03
VOYO logo

"Novca za kredite u Hrvatskoj ima više nego ikada, a kamatne stope povijesno su niske, no kredite nitko neće zbog visoke zaduženosti poduzeća koja doseže 100 posto BDP-a i po kojoj smo drugi u srednjoj i istočnoj Europi", kazao je guverner HNB-a Boris Vujčić na konferenciji 'Krediti i gospodarski rast'", na kojoj se okupilo više od 250 sudionika.

Radniku poslodavac plaća 5.5000 kuna, a na to mora platiti još ekstra 3.500 kuna svog troška

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ostaje činjenica da je poslovanje u Hrvatskoj iznimno skupo, jer i sama država je skupa.

Zašto je tako skupo poslovati u Hrvatskoj i zašto je naša zemlja dvostruko skuplja od nekih susjednih zemalja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog su užasno visoki porezi i jako visoka davanja na plaće.

Uzeli smo za primjer prosječnu neto plaću u Hrvatskoj od 5.500 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Radniku poslodavac plaća 5.5000 kuna, a na to mora platiti još ekstra 3.500 kuna svog troška - to su ta davanja. Ukupan trošak za poduzetnika je 9.000 kuna.

Malo veća neto plaća od 11.000 kuna koja ide radniku - na nju poduzetnik ima još veći trošak. 10.000 kuna ima davanja, a ukupni trošak poduzetnika je 21.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trošak poslodavaca za neto plaću od 5.000 kuna uključuje:

Image

Ipak, ovo sve nije najveći problem poduzetnika, jer tu ima puno stvari koje tište poduzetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoki porezi, stalna promjena zakona, spora i komplicirana birokracija, pravna nesigurnost, samo su dio onoga što negativno i otežavajuće utječe na poslovanje u Hrvatskoj, i to podjednako za tvrke, banke i druge financijske institucije", rekla je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Ogroman problem u Hrvatskoj su i parafiskalni nameti kojih ima jako puno - svaka Vlada ih smanjuje, ali ih i dalje ima oko 160 (npr. naknada za energiju, za šume, korištenje voda, uređenje voda, za radio frekvencije, naknada za ambalažu...).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo