pregovori o sastavljanju vlade /

Analizirali smo sve moguće scenarije: tko će uz HDZ biti dijelom nove Vlade?

Opcija da HDZ zaobiđe MOST, postoji, no oni su svakako najelegantnije rješenje

13.9.2016.
19:00
VOYO logo

Tko će uživati u Banskim dvorima? Traju pregovori o sastavljanju nove vlasti. Zasad je jedino sigurno da će u njoj biti HDZ, a RTL-ova reporterka Damira Gregoret je analizarala moguće scenarije.

HDZ i MOST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naizglednija opcija za HDZ-ova partnera je MOST. HDZ je kao relativni pobjednik osvojio 61 mandat, a od toga je čak 56-ero članova HDZ-a te po jedan član HSLS-a, HRAST-a i HDS-a, i nezavisni Bruna Esih i Branko Hrg. Kada bi se dogovorili s 13-ero MOST-ovaca, imali bi 74. 

Za sastavljanje Vlade nedostaju im samo dva mandata, a tu imaju cijelu lepezu. Zastupnici iz Bandićeve koalicije; jedan iz njegove stranke i jedan Reformist. Tu su i Branimir Glavaš i bivši HDZ-ovac Željko Glasnović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicija Jedina opcija zapravo se sastoji od petero članova Živog zida, dvoje bivših MOST-ovaca, sada iz stranke Promijenimo Hrvatsku: Ivan Lovrinović i Ivica Mišić te Goran Aleksić iz udruge Franak. 

Naravno, tu je i osmero manjinaca, a po porukama iz SDSS-a, koji ima tri mandata, potpuno su otvoreni za tu mogućnost.

HDZ bez MOST-a

Bez MOST-a HDZ ima šanse, ali je situacija puno kompliciranija. Uz postojeći 61 mandat, spekulira se o mogućnosti da do 76 pokušaju doći i preko redova Narodne koalicije. Samo SDP-ovaca je 38-ero, s njima bi imali čak 99, ali to je potpuno nerealno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No HNS, zajedno sa stranačkim manjincima, ima čak 11 mandata. HDZ i HNS tako bi imali 72 zastupnika. Tu je još i petero zastupnika HSS-a i dvoje iz HSU-a, pa iako u ovoj kombinaciji malo vjerojatan, zbroj teoretski može ići do 78.

Samo s HNS-om, nedostajalo bi im četvero zastupnika koje bi mogli uzeti iz niza onih koji imaju zastupnika ili dva, iz redova Živog zida, ali i s preostalim manjincima. 
Opcija da se zaobiđe MOST, postoji, no oni su svakako najelegantnije rješenje jer bi stabilnost Vlade s ovakvim kalkulacijama bila na još klimavijim nogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo