što je i kako rekla / Analizirali smo govor Kolinde Grabar-Kitarović: 'To je bila jedna vrsta patriotske poezije u prozi'

U polusatnom govoru kojeg je čitala s blesimetra, u 15 je točaka ušla u uspjehe iz prvog mandata

2.10.2019.
22:24
VOYO logo

Išlo je sve po planu. Iz podruma zgrade Matice hrvatske, bez novinarskih pitanja, pred stotinjak pomno odabranih članova mladeži i stareži HDZ-a, spremnim žustro i često zapljeskati.

"Pokazala sam da sam jedna od vas i da radim za vas!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pita li se naše analitičare, Kolinda Grabar Kitarović pokazala je štošta.

"To je bio jedan rodoljubni sastavak, jedna vrsta patriotske poezije u prozi, više nego političko obraćanje. Ona zapravo nije niti jednu ozbiljnu političku temu taknula", kaže politički analitičar Žarko Puhovski.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obratila se javnosti, rekla idem po novi mandat zato što sam to, to i to dobro radila, i reći ću vam uskoro s čime mislim osvojiti drugi mandat kad bude vrijeme za to. Dakle, jedan solidan ulazak u kampanju", govori politički analitičar Krešimir Macan

U polusatnom govoru kojeg je čitala s blesimetra, u 15 je točaka ušla u uspjehe iz prvog mandata - od seljenja ureda po Hrvatskoj, preko predlaganja rješenja za blokirane i problematiziranja demografskih tegoba, do borbe protiv negativnosti i apatije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila sam i ostajem predsjednica iznad stranačkih i ideoloških podjela i uvijek sam poticala konstruktivni dijalog u društvu, zagovarajući zajedništvo i vjeru u bolju budućnost", poručila je Kolinda Grabar-Kitarović

Macan: 'Poslala je jasne poruke'

"Ona je tu propustila jednostavnu rečenicu koja bi otprilike glasila 'vidjela sam iz iskustva da neke stvari nije moguće napraviti s Pantovčaka'. Nije spomenula nijednu svoju grešku, niti jedan previd, stvar koju je propustila učiniti", kaže Puhovski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je bilo pitanje rješavanja blokiranih, je li to bila njezina ovlast, nije, ali ga je pokrenula. Isto tako s demografijom. Dakle, to su neke stvari koja ona može s mandatom izravno izabrane predsjednice pokretati, jer ima na to pravo, ona je glas naroda. I ona ide na to, ne želi se dodvoriti svima, želi da je podrže oni kojima je stisnula ruku u proteklih 5 godina", dodaje Macan.

Spomenula je i da bi plaće morale rasti, a dotaknula se i djelovanja centralne banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Monetarna politika HNB-a i kreditna politika banaka mogu i moraju više pogodovati hrvatskom gospodarstvu, hrvatskom stanovništvu i središnjoj državi", rekla je. 

"Upravo je funkcija tih organa da kontroliraju, da budu kočnice prerasipnom ponašanju i slično. Ona zapravo ukida sam smisao Hrvatske narodne banke s takvim konceptom i to je rubno podnosiva demagogija", kaže Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O odnosima sa susjedima rekla je tek tri riječi.

"Hrvatska nije region."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, poruke je jasne poslala. Nije region, imamo pravo odlučivati, neće nam drugi govoriti što da radimo. I imala je rečenicu da je osudila sve režime koji su ubijali ljude, to je ostalo ovako malo nedorečeno, ali tu je htjela napraviti razliku od Škore", tvrdi Macan.

Puhovski: 'Ona živi u svojem svijetu fantazije'

"Danas se Hrvatsku u svijetu gleda bolje nego ikada!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'Lijep i sunčan dan': Grabar-Kitarović u plavom objavila novi pohod na Pantovčak, Jakov je podržao

Image

'Lijep i sunčan dan': Grabar-Kitarović u plavom objavila novi pohod na Pantovčak, Jakov je podržao

"U Europskoj uniji Hrvatska dobro stoji zahvaljujući Plenkoviću, a ne njoj, i to više dobro stoji Plenković nego Hrvatska. Još uvijek moljakamo za Schengen i moljakat ćemo barem dvije godine. Dakle, ona živi u svojem svijetu fantazije u kojem su stvari lijepe i nju svi vole, pa kad nju svi vole onda vole i Hrvatsku", ističe Puhovski. 

Evo kako aktivan rad rukama i način govora komentira stručnjakinja za političku komunikaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva gestikulacija, takve riječi, takva uvježbanost govora je prikladna za ozbiljne prilike, ali i za drugačiju vrstu poruka. Ova poruka je u neskladu s načinom kako je predsjednica držala govor i mislim da je to primarni razlog zašto svi pričaju o govoru, primarno zašto ju kritiziraju", poručuje stručnjakinja za političku komunikaciju Nikolina Borčić

Prije početka uvjeravala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad se čeka prvo suočavanje

"Je li govor pripremljen cijeli? Pripremljen je, nešto je na papiru, nešto je u glavi. A pitanja? To razgovarajte s Kabokom", rekla je Grabar-Kitarović.

Za to, poručuje glasnogovornik HDZ-a, sada i predsjedničine kampanje - ima vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo samo konture, naglaske, predsjednica će to sadržajno i sveobuhvatno napraviti na konferenciji za novinstvo u idućim tjednima", kazao je glasnogovornik kampanje Kolinde Grabar-Kitarović Zoltan Kabok

A govor podijeljen novinarima imao je i naglaske - boldano, potcrtano i sa zvjezdicama, ali i uputu da dio govora o Domovinskom ratu završi - blagim smiješkom. I to je odmah iskoristio njezin glavni protukandidat:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije 107 dana objavio sam kandidaturu za predsjednika. (pauza za pljesak)

I dalje vam obećavam kako će me u tome uvijek voditi zdrav razum i karakter. (Bez latinske poslovice!)", napisao je Zoran Milanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga je uputa bila da se na kraju govora - ne zahvali.

"Zato što vjerujem u Hrvatsku", rekla je Grabar-Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad se čeka prvo suočavanje, bilo s novinarskim pitanjima, bilo s protukandidatima.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo