KUPUJE TKO STIGNE I S ČIM STIGNE / Nekretnine su postale raj za pranje novca, stručnjakinja opisala što se događa i što slijedi s cijenama stanova i kuća

Vedrana Likan komentirala je i mogućnost poreza na nekretnine, ističući da dugi niz godina o tome pričamo te je sigurno da ga treba razgraničiti od poreza na promet nekretnina koji postoji

8.10.2022.
21:46
VOYO logo

Analitičarka za tržište nekretnina Vedrana Likan gostovala je u RTL-u Danas gdje je komentirala česte gotovinske kupnje nekretnina. "Imamo poslovne subjekte koji su za svoje dioničare stvorili dobit koja je legalna i legitimna. Tu treba itekako razgraničiti transakcije bez kredita, ali s tekućih računa. Ali i za gotovinu za koju se ne poznaje porijeklo", kaže.

Rekla je da postoje mehanizmi kontrole kod kupovine nekretnine gotovinom, a to je od zakona o sprječavanju pranja novca, preko moralnog i etičkog kodeksa, a postoji i lanac odgovornosti, banke, javni bilježnici, posrednici u prodaji. Prodavatelj neće pitati izvor novca, dodala je, ali ako je u proces uključen jedan od četiri faktora, takvu transakciju mora prijaviti institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekretninski biznis plodno tlo za legaliziranje opranog novca jer velika je količina gotovine u opticaju transakcije nekretnina. "Imamo rekordnu sezonu, veliki je opticaj i u iznajmljivanju, put legalizacije, pogotovo prije eurozone, sigurno ide u nekretnine", rekla je.

Image
'UŠLI SMO U RADIKALNU ERU' /

Novi izvještaj otkrio totalni kaos na našem tržištu nekretnina: 'Stanovi prodani, a prozori mračni, evo što se zapravo događa'

Image
'UŠLI SMO U RADIKALNU ERU' /

Novi izvještaj otkrio totalni kaos na našem tržištu nekretnina: 'Stanovi prodani, a prozori mračni, evo što se zapravo događa'

Tom prilikom provodi se i konverzija kuna u eure. "Oni koji imaju sačuvan novac u drugim modalitetima, apsolutno da. Jer imaju ograničenje u mjenjačnicama i bankama, uplaćivanje na račune se itekako prati. Tradicionalni je način takvu gotovinu uložiti u nekretnine", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veća odgovornost prema nekretninama

Komentirala je i mogućnost poreza na nekretnine, ističući da dugi niz godina o tome pričamo te je sigurno da ga treba razgraničiti od poreza na promet nekretnina koji postoji. "Porez na nekretnine sigurno će donijeti i red i regulaciju i dinamizaciju tržišta, a niski paušali, u turizmu, porez će potaknuti veću odgovornost prema nekretnina. Građani istu smatraju pravom, a ne odgovornosti, ali porez bi ih natjerao na upravljanje", rekla je.

Na pitanje što bi to u praksi značilo, odnosno bi li plaćali ili više nekretnine, rekla je da tu ne treba otkrivati toplu vodu. "Prva kuća za odmor nije luksuz, ali svaka druga trebala bi biti tretirana kao poslovna nekretnina, dobit ili kroz iznajmljivanje dodatno oporezivana, da stvara dodatnu dobit za proračun, ali ne želimo i ne oglašavamo porez na nekretnine izvan šire porezne reforme", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj je istaknula da će ulazak u Schengen hrvatsko tržište nekretnina učiniti sigurnijim za investitore pa će svakako rasti potražnja, a ponuda to neće pratiti. Mišljenja je da rast cijena sigurno neće padati ili stagnirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo