SVE JE JASNO / 'HDZ je pobijedio, ali uz tektonske poremećaje'; Analitičari tvrde da postoji samo jedan pravi pobjednik ovih izbora

Image
Foto: HRT / screenshot

'HDZ je došao na nacionalni rejting od 30 posto i to govori da dugoročno imaju problem. Taj problem SDP je već osjetio, a osjetit će ga i HDZ ako se ništa ne promijeni', kazao je Krešimir Macan

2.6.2021.
9:11
HRT / screenshot
VOYO logo

U sinoćnjoj emisiji "Otvoreno" na HRT-u o rezultatima lokalnih izbora govorili su analitičari, a komunikacijski stručnjak Krešimir Macan ustvrdio je kako HDZ jest “kolosalno dobio lokalne izbore, ali uz tektonske poremećaje te da je Možemo! jedini pravi pobjednik ovih izbora.

"Kvantitativno, HDZ je pobjednik izbora jer je dobio najveći broj županija ikad. HDZ je u prvom krugu imao 50.000 manje birača. Oni su došli na nacionalni rejting od 30 posto i to govori da dugoročno imaju problem i to je tektonski poremećaj. Taj problem SDP je već osjetio, a osjetit će ga i HDZ ako se ništa ne promijeni, jer su mladi birači odlučili podržati druge opcije. Jedini pravi pobjednik izbora je Možemo!", kazao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAD KREĆE AKCIJA /

Tomaševića čeka mreža, HDZ u Zagrebu prisiljen na ponižavajuć potez, Škoro slavi poraz

Image
SAD KREĆE AKCIJA /

Tomaševića čeka mreža, HDZ u Zagrebu prisiljen na ponižavajuć potez, Škoro slavi poraz

'Započeo je proces promjene generacija'

Damir Jugo, dekan Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment, istaknuo je nekoliko stvari koje su, po njemu, obilježile izbore.

"Prvo – promjena. Drugo – žestoko je započeo proces promjene generacija jer je evidentno da su dugogodišnji čelnici u lokalnoj upravi dobili crveni karton – Čačić, Bajs, Milinović. Treće – u Zagrebu se dogodilo Možemo!. Njihov uspjeh ili neuspjeh u dobroj mjeri determinirat će kako će izgledati politička scena u Hrvatskoj u bliskoj ili daljoj budućnosti jer uspiju li oni i budu li u Zagrebu napravljene promjene koje su najavljivali, SDP i HDZ će dugoročno imati problema", rekao je Jugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunikacijska stručnjakinja Nikolina Borčić sa Sveučilišta Vern kazala je kako je kampanja Možemo! bila dosljedna, proaktivna i posvećena temama koje su bitne za lokalne izbore.

"Mijenja se diskurs, ali ne mijenja se naš okamenjeni narativ traženja krivca i nikako se nije promijenilo da se konstantno koncept domoljublja stavlja u kontekst protiv nekoga", kazala je Borčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb i Split poslali snažnu poruku HDZ-u

Komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić smatra da je problem za HDZ to što im Zagreb i Split kao trendseteri šalju jaku poruku o budućnosti stranke, jer tamo nisu imali ni jake kandidate, ni kvalitetnu kampanju. U Zadru je, pak, vidljiv zamor monolitnom vlašću HDZ-a, ali još nema dovoljne motivacije da oporba preuzme grad - kazao je sociolog iz Zadra Sven Marcelić.

"Pokazalo se da Zadar želi promjenu, ali da nije siguran kakvu promjenu želi, a ne želi promjenu toliko prema lijevo, pa se došlo do varijante da HDZ ima gradonačelnika, a s druge strane imat će Vijeće u kojem će imati kontru. Imat ćemo popriličnu dinamiku", ustvrdio je Marcelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan kaže da će većina u zagrebačkoj Skupštini biti stabilna.

"Građani će dati puno više vremena Možemo! nego politički protivnici i ostale interesne skupine, ali sto dana je pristojno. Tomašević je dobro najavio da će promijeniti model upravljanja, a samo striktnom primjenom zakona o javnim natječajima već to mijenjate i vjerojatno će to moći napraviti u sto dana, rekao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Možemo! je ogroman problem za SDP'

Jugo smatra da je Možemo! ogroman problem za SDP, ali da se situacija može okrenuti i u drugu krajnost.

"Ljudi iz Možemo! su pogriješili rekavši da će šest mjeseci raditi dubinske analize. To je ispravno u idealnim okolnostima, ali voditi politiku u Zagrebu je sve samo ne idealno. Građani će htjeti promjene odmah i imaju ogromna očekivanja da će riješiti sve probleme koje postoje i tu je velika zamka za njih", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan, pak, kaže kako SDP-u nekoliko pobjeda, poput one u Varaždinu, osigurava unutarstranački mir. Jugo je ustvrdio da su SDP u Rijeci i HDZ u Zagrebu i Splitu mijenjali kandidate kratko prije izbora, a rezultat HDZ-a u Zagrebu i Splitu je posljedica toga što ti kandidati nisu imali vremena za ispričati svoju priču. Borčić je istaknula da je platforma Možemo! gradila svoju kampanju na imidžu Tomislava Tomaševića, što bi za njih mogao postati izazov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo