'Ljestvica očito leluja, od slučaja do slučaja'

Najnovija afera oko imenovanja iz redova Kukuriku koalicije, a koja je isplivala iz resora ministra Hajdaš Dončića, razočarala je političke analitičare.

12.8.2012.
16:17
VOYO logo

Profesor političkih znanosti Branko Caratan ovu aferu vidi kao znak stanovite nespretnosti Vlade, kojoj će pravi ispit biti rješavanje presudnog pitanja ekonomskog rasta. Potez ne opravdava, no misli da je daleko od HDZ-ovog vremena.

"Tu što god Vlada napravi, ne može uhvatiti visoki rejting HDZ-a u ovim kadrovskim kombinatorikama. Naravno, nije dobro ako se zaista ne uspostave ti visoki kriteriji. Ne ide to preko noći", kazao je Caratan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer više ne može smijenjivati ljude

Analitičar Žarko Puhovski smatra da imamo praksu najgoreg kadroviranja u posljednjih deset godina. Ipak, ne očekuje rasplet kao u slučaju Holy. "Ljestvica očito leluja, od slučaja do slučaja. Mislim da premijer više ne može smijenjivati ljude, barem ne u dogledno vrijeme, ma kakve greške radili jer će naprosto Vlada ostati bez polovine izvornog sastava. Prema tome, mislim da će tu biti nekih internih opomena, premijer će opet odigrati svoju ulogu da se on iz pozadine čudi nad stvarima koje se događaju u njegovoj Vladi i stvar će ići dalje", kazao je Puhovski.

'Čak ni HDZ nije kadrovirao tako otvoreno'

No, Puhovski je napomenuo da Vlada gazi svoja predizborna obećanja i očekivanja građana da će se ponašati pošteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I vodi najgoru personalnu ili ako hoćete kadrovsku politiku u posljednjih deset godina. To znači da radi potpuno netransparentno, bez kontrole javnosti, s ukidanjem javnih natječaja i pored toga, doslovce, familije namještaju okolo po ministarstvima i javnim poduzećima i to će Vladu dovesti u nevjerojatne poteškoće, da se o ekonomskoj situaciji uopće ne govori", kazao je Puhovski ocijenivši da "čak ni HDZ nije kadrovirao tako otvoreno kako pokazuju posljednji mailovi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo