TEHNIKA IZ DRUGOG DOBA / Analitičar za RTL.hr: 'Pričalo se da je Ukrajina takve dronove prije nekoliko godina izvadila doslovno iz muzeja'

Image
Foto: Igor Kralj/Boris Ščitar/Pixsell

Po svom tipu, to je više raketa nego što je slična bespilotnoj letjelici, kaže ovaj stručnjak, te nastavlja da je to komad hladnoratovske tehnike

11.3.2022.
13:57
Igor Kralj/Boris Ščitar/Pixsell
VOYO logo

Analitičar portala Obris - Obrana i sigurnost Igor Tabak komentirao je pad bespilotne letjelice u Zagrebu rekavši da to nije moderni tip drona kakav možda većina ljudi zamišlja kad se spomene riječ dron ili bespilotna letjelica.

"Ovo je komad tehnike iz drugog doba i zato je to više raketa nego što je slična modernim bespilotnim letjelicama. Upravo je zato bio problem njenog detektiranja jer ona traži proturaketnu, a ne protuzračnu opremu. To je muzejski izviđački dron, komad hladnoratovske tehnike. Stjecajem povijesnih okolnosti, zadnjih nekoliko godina izvađen je iz muzeja i korišten nad Ukrajinom. Prije nekoliko godina pričalo se da ih je Ukrajina doslovno izvadila iz muzeja", govori Tabak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje izgleda li ovo više kao "zalutala" letjelica koja se otela kontroli ili neka vrsta upozorenja Zagrebu, odgovorio je: "Jako je sigurno da je to zalutala letjelica jer je smo mi na njenom apsolutno krajnjem dometu."

Image
sinoć se srušila /

Predsjednik Milanović o incidentu u Zagrebu: 'Ta letjelica je veličine aviona, šest tona, nitko od svjetskih medija nije o tome izvijestio'

Image
sinoć se srušila /

Predsjednik Milanović o incidentu u Zagrebu: 'Ta letjelica je veličine aviona, šest tona, nitko od svjetskih medija nije o tome izvijestio'

Pojasnio je da je za letjelica zamišljena za izviđanje nakon kojeg treba napraviti krug i vratiti se na vlastiti teren, a onda spustiti padobranom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali tome ovdje nije slučaj. Umjesto kruga, napravila je pravac", rekao je naš sugovornik.

Govoreći o tipu tehnike te letjelice, kaže da je ona slična projektilu srednjeg dometa, da Hrvatska nema čime na to odreagirati, da takav sustav obrane za takve projektile ne postoji u cijeloj regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sam proturaketni štit Europe ima tek pokoji proturaketni sustav obrane koji bi mogao reagirati na ovakve situacije, ali on bi tražio stalno dežuranje i reagiranje i u noćnim uvjetima. Naime, bespilotna letjelica pala je u Zagrebu sinoć oko 23 sata.

O svemu kaže da je stvar ozbiljna i da dovoljno govori o stanju europske proturaketne obrane koja se kao tema provlačila u javnosti posljednjih godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video s mjesta pada letjelice na kojem traje očevid:

"To je pravo hladnoratovsko oružje koje je po svojoj prirodi više raketa, nego avion. Rađeno je za specijalno strateško izviđanje, a danas ih možemo vidjeti u jednom ili dva muzeja u svijetu. Rekao bih da je to čudan komad povijesti vojne opreme", kaže Tabak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još bizarnije je to, kaže Tabak, što je iz ukrajinskih prostora došao do Hrvatske. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo