DRUGA STRANA PRIČE / Američki novinar žestoko po Tuđmanu: Brojnim Hrvatima će past mrak na oči kad vide što je sve napisao o pokojnom predsjedniku

Image
Foto: Profimedia

U osvrtu na Sedlarov film iznio je i neke stvari koje je redatelj ne spominje

4.1.2023.
17:59
Profimedia
VOYO logo

Dvostruki oskarovac, Kevin Spacey (62) krajem 2021. godine boravio je u Zagrebu kao gost poznatog hrvatskoj redatelja Jakova Sedlara, a sve kako bi snimio ključne kadrove za film o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Premijera dokumentarnog filma "Bilo jednom u Hrvatskoj" održana je u svibnju.

Image
'TOP ČOVJEK' /

Sedlar otkrio kako je dobio Spaceya za ulogu Tuđmana: 'Moj sin je išao u školu s Macaulay Culkinom i Christinom Ricci...'

Image
'TOP ČOVJEK' /

Sedlar otkrio kako je dobio Spaceya za ulogu Tuđmana: 'Moj sin je išao u školu s Macaulay Culkinom i Christinom Ricci...'

"On je izuzetan intelektualac kojeg sve zanima, od literature i povijesti, preko glazbe do teatra i filma, o svemu tome s njim možete razgovarati. Odmah po njegovu dolasku, pokazali smo mu grad koji mu se jako svidio. I grad i ljudi. Gdje god da se pojavio, ljudi su ga prepoznali, ali nitko nije bio dosadan ili agresivan. Mnogi su se željeli fotografirati s njim, nikoga nije odbio. Dapače, s mnogima je razgovarao", kazao je Sedlar u intervjuu za Net.hr te istaknuo da je Spacey za ulogu prvog hrvatskog predsjednika došao studiozno pripremljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Izglađivanja imidža balkanskog lidera'

Više od pola godine prošlo je od premijere filma, a ugledni New York Times sada mu je posvetio poveći tekst. Njihov novinar Andrew Higgins čak je boravio i u Zagrebu povodom ovog filma. Pišući o Spaceyjevom angažmanu Higgins je Sedlarov filma opisao kao pokušaj 'izglađivanja imidža balkanskog lidera'.

Autor na početku teksta navodi da film 'o ukočenom bivšem lideru male balkanske zemlje nikada neće biti hit na svjetskim blagajnama', ali da je redatelj, 'koji je postao miljenik desničarske hrvatske kinematografije', Spaceyevim angažmanom pronašao način da privuče pažnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je poznato Hollywood je okrenuo leđa osuđivanom seksualnom prijestupniku, a Times navodi kako ga 'nova kinematografska počast nacionalističkom vođi gura u prvi plan'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki ga vole, neki kritiziraju

"Ovaj 90-minutni film slavi prvog hrvatskog predsjednika, pokojnog Franju Tuđmana, vođu kojeg obožavatelji poštuju kao balkanskog Georgea Washingtona, ali ga neprijatelji vide kao etnonacionalističkog fanatika. Warren Zimmerman, koji je bio američki ambasador u Jugoslaviji dok se zemlja raspadala, upozorio je u depeši Washingtonu iz 1992. da je izbor Tuđmana za predsjednika Hrvatske u svibnju 1990. doveo na vlast 'uskogrudni, kripto-rasistički režim' koji je, u tandemu sa Slobodanom Miloševićem iz Srbije, oslobađao 'nacionalizam, balkanskog ubojicu'", piše u tekstu NY Timesa.

Međutim, to što će Spacey glumiti Tuđmana, rekao je redatelj prošle u Zagrebu, 'zasigurno će pomoći' da se probije zid onoga što je u najboljem slučaju ravnodušnost javnosti, a u najgorem, žestoko neprijateljstvo prema čovjeku koji je vodio bitku za Hrvatsku za nezavisnost, navodi NYT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje se i kako je redatelj izjavio da Tuđman, koji je preminuo 1999. godine, 'nije bio nacionalista, već patriota, apsolutno pozitivna ličnost'. Spacey, dvostruki dobitnik Oscara i redateljev prijatelj je 'apsolutno nevin', rekao je Sedlar. Obojicu su, kaže, nepravedno klevetali.

"Novi film gospodina Sedlara čini malo truda da pruži punu i uravnoteženu povijest. Izbjegava bilo kakvo spominjanje zločina počinjenih pod vodstvom gospodina Tuđmana, poput napada na bosanske civile, etničkog čišćenja nekada velike srpske manjine u Hrvatskoj i rušenja mosta iz 16. stoljeća u bosanskom gradu Mostaru 1993. godine. Preskače njegov domet ekstremnim nacionalistima koji su tijekom Drugog svjetskog rata bili vezani s ustašama, fašističkom grupom čija je brutalnost šokirala čak i neke njemačke naciste", piše dalje u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Times na kraju ističe podijeljene reakcije hrvatskih kritičara (najčešće po političkoj liniji) te zaključuje da je ipak Spaceyjev nastup najbolji dio filma za koji Sedlar tvrdi da nije propaganda već samo njegov 'pogled'.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo