potvrdio State Department / Američki Kongres odobrio prodaju zrakoplova F-16 Hrvatskoj, ali u originalnom stanju

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nadogradonjom aviona bavi se drugi postupak kroz izravne pregovore SAD-a i Izraela

27.12.2018.
15:38
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo


Američki State Department potvrdio je da je američki Kongres odobrio izraelsku prodaju zrakoplova F-16 Hrvatskoj. Istekao je rok od 15 dana, u kojem su članovi Odbora za vanjsku politiku trebali iznijeti svoje zamjerke na predloženi transfer američkog oružja trećoj strani, no njih nije bilo.

Kako piše Večernji list, time je dobivena dozvola Kongresa da Izraelci mogu američke zrakoplove prodati Hrvatskoj i postupak se vratio u State Department, no cijeli proces još nije gotov. Kongres, kako nalažu tamošnji zakoni, odobrio prodaju "originalnih" zrakoplova, u stanju u kakvom ih je SAD isporučio Izraelu, prije izraelskih preinaka, a vrijednost takvih mlažnjaka je 135 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadogradnjom koju su Izraelci načinili i njezinom vrijednosti, koju stoga treba pribrojiti na "originalnih" 135 milijuna dolara da bi se dobila konačna vrijednost višenamjenskih zrakoplova za koje se Hrvatska odlučila, bavi se drugi postupak kroz izravne pregovore SAD-a i Izraela. Tek nakon što se postigne zadovoljavajuć dogovor, State Department šalje autorizaciju za prodaju. Pregovori o tome još traju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo