ALEMKA MARKOTIĆ POJASNILA POSTOJI LI OPASNOST DA SE MJERE VRATE NA STARO: / 'Bit će tu praćenja više razina'

Image

'Ako koeficijent zaraze bude išao iznad 1 ili 1.2, to je onda indikator da se moramo vraćati na strože mjere'

24.4.2020.
7:37
VOYO logo

Kada je riječ o broju oboljelih, Hrvatska posljednjih nekoliko dana bilježi pad što znači da nam brojke idu u korist u ovoj borbi protiv koronavirusa. Da popuštanje mjera i relaksiranje ne znači povratak u normalni život objasnila je za Dnevnik Nove TVAlemka Markotić, šefica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Markotić navodi da popuštanje mjera može dovesti do ponovnog porasta broja zaraženih ako se građani ne budu odgovorno ponašali.

"Sve ove mjere koje smo uvodili da bi se zaštitili ne bi mogle biti učinkovite da ih se građani nisu držali. Ja očekujem da će se i dalje na taj način držati i ako budemo pratili epidemiološke smjernice koje budu donesene. Ako ne, ponovit ćemo lekciju", kazala je Markotić za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BOŽINOVIĆ GOVORIO O UKIDANJU PROPUSNICA: /

'Moguće da će one nestati s ovim datumom, ali sve ovisi o pojedincima'

Image
BOŽINOVIĆ GOVORIO O UKIDANJU PROPUSNICA: /

'Moguće da će one nestati s ovim datumom, ali sve ovisi o pojedincima'

Što bi se moralo dogoditi da se mjere vrate?

Odgovarajući na pitanje što bi se moralo dogoditi da se stare mjere vrate, šefica "Zarazne" kaže da će se pratiti u kojim dijelovima zemlje problematičan broj zaraženih nego i sredina u kojoj se zaraza pojavila. Promatrat će se je li u pitanju gušća ili manja naseljenost te koji su to dijelovi doprinijeli razlici.

Image
Image

"Možda se ne moraju onda odmah sve mjere vraćati, nego one za koje se procijeni da su doprinijele određenom riziku, području i ako se određeni dio stanovništva nije pridržavao mjera. Tu će, dakle, biti praćenja na više razina. Ako koeficijent zaraze bude išao iznad 1 ili 1.2, to je onda indikator da se moramo vraćati na strože mjere. Ako se bude zadržavao ispod 1, i daj Bože, bude padao, onda znamo da idemo u dobrom smjeru", ističe Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To što su trgovine otvorene ili radi javni prijevoz ne znači da nužno tamo moramo ići'

"Ako je otvoren javni prijevoz, ne moram se sad vozati tim prijevozom da bi išla nekamo kamo ne moram ići. Koristimo ga da idemo na posao, da ima manje gužve. Ako su otvorene trgovine, idemo tamo da kupimo ono što nam treba, a ne onako kako smo navikli u obiteljsku šetnju i slično. Taj dio će morati pričekati još malo dulje. Ovo je sve u cilju i olakšavanja gospodarstvu i života ljudima", objašnjava Markotić za Dnevnik Nove TV.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu ističe da širenje zaraze možemo i sami spriječiti kada shvatimo da imamo simptome pa odlučimo ne otići u dućan kako ne bi izložili druge. Zaključila je da su sve to vrlo dobre i učinkovite mjere te da možemo ići naprijed i napredovati u fazama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo