'AKO DOĐE DO ZARAZE, SUSTAV NE SMIJE KLEKNUTI': /

Primorac uvjerava da neće dozvoliti da Hrvatska bude eskperimentalna traka s cjepivom

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

'Što je više testiranih, više je pozitivnih, no važno je znati i što je pozitivna osoba. Oko 36% je potpuno asimptomatskih, a pozitivnih. Velik je broj pitanja na koje znanost još nema odgovor'

3.9.2020.
22:58
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Znanstvenik i bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac rekao je za N1 da znanost još uvijek ima puno neodgovorenih pitanja o koronavirusu. "Što je više testiranih, više je pozitivnih, no važno je znati i što je pozitivna osoba. Oko 36% je potpuno asimptomatskih, a pozitivnih. Velik je broj pitanja na koje znanost još nema odgovor. Želimo što manje zatrpane bolnice, što manje teških kliničkih slika, svima je upaljen alarm, postali su oprezni, to je dobro. Socijalno distanciranje, maske, pranje ruku - najprimitivnije mjere su pobijedile epidemiju 2003., pobijedit će je opet", smatra Primorac.

Dodao je da život mora ići dalje te da nijedna zemlja ne može izdržati zatvaranje ekonomije i škola. Podsjetio je da je među djecom transmisija minimalna, ali i upozorio da treba maksimalan oprez. "Moramo rapidno djelovati ako dođe do zaraze, sustav ne smije kleknuti. Kad to postignemo, Hrvatska će uspjeti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CAPAKA 'NAPALI' ZBOG NAJAVE PADA BROJA ZARAŽENIH: /

'To je više na nivou lijepih želja'; 'Nema modela koji to može tako izračunati'

Image
CAPAKA 'NAPALI' ZBOG NAJAVE PADA BROJA ZARAŽENIH: /

'To je više na nivou lijepih želja'; 'Nema modela koji to može tako izračunati'

Neće požurivati s cjepivom

Istaknuo je da je razina znanja o novom koronavirusu iz ožujka i sad neusporediva, da smo daleko spremniji, bolje poznajemo situaciju te da se približavamo cjepivu. "I Hrvatska i svijet će biti spremniji", rekao je Primorac naglasivši da se treba početi pripremati i za vrijeme nakon koronavirusa.

Što se tiče cjepiva, Primorac smatra da je važno biti brz: "Nećemo dozvoliti da Hrvatska bude eskperimentalna traka. Imamo četiri države s velikikm iskoracima oko cjepiva. Cjepivo u ovom trenutku ide na četiri različite tehnologije, nema šanse da jedno od njih ne poluči rezultat. Tek kad završimo s trećom fazom istraživanja, ostaje četvrta i naše znanje i mogućnosti će biti dosta da donesemo ispravnu odluku u interesu hrvatskih građana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je važan rezultat treće faze, a da će se odluka o cjepivu donijeti kad on bude objavljen u relevantnim znanstvenim časopisima.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo