Fiktivni računi / Akcija poreznog USKOK-a otkrila: za fiktivne i prepisane analize podijelili milijune kuna

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ne samo da je izvučeno 57 milijuna kuna preko nikad provedenih djelatnosti, već i preko fiktivnih analiza koje su još k tome - prepisane s interneta

4.2.2017.
9:38
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Fiktivnim uslugama do izvlačenja novca - takvim se modusom operandi 13 osumnjičenika iz akcije USKOK-a  domoglo oko 57 milijuna kuna koje su si onda međusobno podijelili. A među uslugama koje su se kretale od fiktivnog utovara i istovara robe pa sve do kopanja kanalizacijskih kanala, ističu se i one nikad provedenih analiza, koje su uz to bile i - prepisane, piše Večernji list.

Večernji tako navodi i primjer prijevare iz 2011. "kada je Soleo media, društvo Jurja Puškara, koje se bavilo pružanjem usluga solarija, Trgovačkom centru Zagreb isporučilo više fiktivnih računa u iznosu od 5,7 milijuna kuna za uslugu “Analize GUP-a Zagrebačke županije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo da je ova analiza bila fiktivna usluga, koja zapravo nikada nije obavljena, već su i njezini dijelovi posve prepisani iz dokumenata dostupnih na internetu. Jedan od prepisanih dokumenata je i rad supruge bivšeg predsjednika Ive Josipovića, Tatjane Josipović. Osim njezinih, prepisani su i radovi Anke Mrak Taritaš te umirovljenog profesora s prometnog fakulteta, Ivana Dadića, navodi Večernji list

Zagrebački Županijski sud odredio je u četvrtak navečer istražni zatvor protiv trinaest osumnjičenika u slučaju u kojem je Uskok pokrenuo istragu zbog izvlačenja više od 57 milijuna kuna preko fiktivnih računa, a za troje je odbio prijedlog za određivanjem istražnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok je ranije u četvrtak pokrenuo istragu protiv 21 osobe, 10 tvrtki i jedne udruge koje tereti za zločinačko udruživanje, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganje u toj zlouporabi, a određivanje istražnog zatvora zatražio je za 13 osoba. Kao organizator lanca koji je 'radio' od 2009. do siječnja ove godine od početka se, neslužbeno, navodilo ime poduzetnika Svetislav Josimović, odgovorne osobe u čak šest tvrtki. On je uz pomoć Jurja Puškara i još nekoliko osumnjičenih navodno pronalazio direktore zainteresirane za izvlačenje novca preko fiktivnih računa. Prema pisanju medija novac je među ostalim izvučen i iz tvrtki Westgate, Shopping City Zagreb, Trgovački centar Zagreb, Oktal Pharma, Emporion Plus itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo