U Zagrebu / Akcija cijepljenja u glavnom gradu počinje od sljedećeg tjedna: Jedini problem bi mogao biti nedostatak cjepiva

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Primjerice, kad bi svaki od 400 liječnika dnevno cijepio 40 pacijenata, to bi bilo 16.000, ili 320.000 u 20 radnih dana u mjesecu", objašnjava dr. Šostar.

18.2.2021.
12:15
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Interes javnosti za cijepljenje protiv koronavirusa je sve veći. U Zagrebu se do sada svojim liječnicima obiteljske medicine prijavilo 85.283 osobe ili desetak posto svih građana, zato Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" žurno priprema drugu fazu cijepljenja, kako u ordinacijama obiteljske medicine tako i na 18 punktova koji se za sada nalaze u većim prostorijama zagrebačkih domova zdravlja. Sedam takvih je već organizirano za cijepljenje zdravstvenih djelatnika primarne zdravstvene zaštite kao i za privatne zdravstvene djelatnike te žurne službe, piše Jutarnji list

"Također, još jedan punkt bit će u nastavnom zavodu na Mirogojskoj cesti. No, ne isključuju se ni sportske dvorane kao mjesta za cijepljenje stignu li veće količine cjepiva krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca", rekao je ravnatelj Zavoda dr. Zvonimir Šostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovoga tjedna još cijepimo dio prve prioritetne skupine, i to zdravstvenih djelatnika koji su se kasnije javili za cijepljenje te one u domovima za starije, ali i docjepljuju se oni već cijepljeni jednom dozom. Od ponedjeljka krećemo s cijepljenjem građana starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika", kazala je voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda prof. dr. Vanja Tešić.

Dodala je kako je Zagreb kasnije počeo s cijepljenjem druge prioritetne skupine starijih od 65 i kroničnih pacijenata jer još ima dosta i zdravstvenih djelatnika i zaposlenika socijalnih ustanova koji se žele cijepiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stožer objavio /

U posljednja 24 sata zabilježeno je 365 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule su 24 osobe

Image
stožer objavio /

U posljednja 24 sata zabilježeno je 365 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule su 24 osobe

U tijeku je cijepljenje 150 ljekarnika i djelatnika nekih žurnih službi

U Zagrebu je čak 38 posto svih zdravstvenih djelatnika i 30 posto onih koji rade u socijalnim ustanovama. Čak 60 domova socijalne skrbi, tri doma zdravlja, pet velikih bolnica i najveći broj privatnih poliklinika. Ta činjenica najbolje govori koja je koncentracija onih koji su bili u prvoj prioritetnoj skupini u glavnom hrvatskom gradu. Zato je u Zagrebu do sada potrošeno oko 30.000 doza cjepiva. Problem je jer se cjepivo dijeli prema broju stanovnika, a ne prema broju onih koje u određenom trenutku treba cijepiti, odnosno po trenutnoj prioritetnoj skupini, pa zato Zagrebu pripadne 20 posto cjepiva koje stigne svaki tjedan.

U Zagrebu se računa na 16.000 doza cjepiva AstraZenece/Oxford i Pfizera za početak cijepljenja idućeg tjedna. Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, u novoj pošiljci moguće je da će u Zagreb stići još dodatnih gotovo sedam tisuća AstraZeneca. Što znači da bi moglo na raspolaganju biti oko 20.000 doza cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad je napravljena podjela cjepiva po ordinacijama, pa bi svaka trebala dobiti oko 40 doza, što ne bi trebao biti problem u provođenju cijepljenja, smatraju u zagrebačkim domovima zdravlja, što znači da bi se u svakoj ambulanti dnevno cijepilo šest do sedam građana. Dakel, sve dok u jednoj ordinaciji ne treba cijepiti više od 100 pacijenata tjedno, punktovi nisu potrebni u većem obimu.

"Liječnici koji ne žele cijepiti u svojim ordinacijama mogu svoje pacijente i sad cijepiti na punktovima u našem domu zdravlja koji su već otvoreni. Također, oni za svoje pacijente trebaju napraviti listu prioriteta cijepljenja", rekao je ravnatelj zagrebačkog doma zdravlja Zapad dr. Miroslav Hanževački

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Računali smo da bi jedan liječnik na svakom punktu mogao cijepiti između 90 i 100 građana. U Zagrebu se javilo 400 liječnika obiteljske medicine koji žele cijepiti i mislim da će broj cijepljenih ovisiti samo o količini cjepiva koja će stizati jer smo spremni i za masovna cijepljenja. Primjerice, kad bi svaki od 400 liječnika dnevno cijepio 40 pacijenata, to bi bilo 16.000, ili 320.000 u 20 radnih dana u mjesecu", objašnjava dr. Šostar.

Od sljedećeg tjedna dostava cjepiva po bolnicama

Od sljedećeg tjedna Nastavni je zavod dogovorio dostavu cjepiva po bolnicama za kronične pacijente koji se tamo liječe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Operacija cijepljenje" u gradu koji čini četvrtinu Hrvatske počinje sljedećeg tjedna, a u Nastavnom zavodu kažu kako jedina prepreka mogu biti nedostatne količine cjepiva.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo