A od EU... „neki papir“

Nikolić tvrdi da ga nikakvi darovi neće naterati da ide protiv interesa svog naroda

11.3.2013.
15:06
VOYO logo

Predsednik Tomislav Nikolić je nagovestio da će državnom vrhu Srbije danas, tokom razgovora u Briselu, biti ponuđeno nešto što je, za sada, apsolutno neprihvatljivo za Srbiju.

- Pretpostavljam da će nam danas u Briselu biti ponuđen neki papir čiji sam nacrt video, a ako ne bude izmena u tom papiru, on je apsolutno neprihvatljiv za Srbiju - rekao je Nikolić, a prenosi Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kakav je to papir, Nikolić je rekao da je to nacrt prava koja bi imala srpska zajednica u okviru prištinske administracije i da su to prava koja su u Prištini predviđena zakonima o lokalnoj samoupravi i drugim aktima.

- Nikakvi darovi, pokloni, ni datumi ne mogu da nateraju Srbiju da ide protiv interesa svog naroda - rekao je Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi izvor Tanjuga, papir o kojem se govori u medijima, dokument je o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, o njemu sigurno neće biti reči danas u Briselu, a u medijima se, kako kaže, nenadano našao, mada je prvom potpredsedniku Aleksandaru Vučiću bio predočen prilikom boravka u Berlinu. Razgovor na tu temu, međutim, navodi izvor Tanjuga, ostaje u opciji za april ili tek za jesen.

Predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas će se u Briselu sastati sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton. Cilj sastanka je da se nađe rešenje za zastoj u pregovorima u vezi sa formiranjem zajednice srpskih opština na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovski premijer Hašim Tači pristaje da se formiraju organi te zajednice, ali ne i da ona ima izvršne nadležnosti, kako želi Beograd.

Briselska strana neće izneti nikakav neformalan dokument na večerašnjem sastanku srpske delegacije predvođene predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, izjavila je portparolka Eštonove Maja Kocinačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nema nikakvog non-pejpera. Danas su konsultacije u okviru dijaloga. Dijalog je u ključnoj fazi i za napredak Srbije važno je da u tom dijalogu postiji napredak i u tom pravcu idu naše konsultacije danas - rekla je Kocijančić.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjave nekih srpskih zvaničnika da bi se na sastanku mogao očekivati neki konkretniji dogovor po pitanju datuma za početak pregovora o članstvu, ona je rekla da je procedura za dobijanje datuma poznata, a da je ovaj sastanak deo konsultacija u okviru dijaloga Beograda i Prištine i "ništa više".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo