stanje u glavnom gradu / 80 posto pozitivnih uzoraka na istoku Zagreba, a RTL Danas otkriva kada ćemo znati i postotke brzog testiranja u školama

Što se cijene tiče iz grada poručuju - istu smo cijenu platili kao i Njemačka - osam eura ili 66 kuna

4.12.2020.
20:10
VOYO logo

Daleko najviše novozaraženih ima Grad Zagreb- čak 740, a u ovu statistiku se još ni ne ubrajaju pozitivni na brzim testovima kojih je danas gotovo 500. Zabrinjavajuć je i podatak da je danas na jednom punktu na istoku glavnog grada čak 80 posto pozitivnih uzoraka. Kada ćemo znati i postotke brzog testiranja u zagrebačkim školama - donosi Leona Šiljeg.

Danas Maksimir, prije nekoliko dana Brezovica. Čak 80 posto testiranih brzim testovima je pozitivno.

"Možda se poklopilo nekako da je ispalo taj dan pozitivnih puno. Evo danas slučajno imamo i dosta negativnih, ne znam kako bih to objasnila. Dolaze dosta često obitelji gdje je jedan član ili u samoizolaciji ili ima neke simptome pa se želi testirati, pa se i ostatak članova želi testirati", kazala je Marija Budigam Škvorc, liječnica obiteljske medicine u DZ Brezovica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Na 12 lokacija /

Stigli podaci brzih testova u Zagrebu: Čak 80 posto testiranih u Maksimiru pozitivno!

Image
Na 12 lokacija /

Stigli podaci brzih testova u Zagrebu: Čak 80 posto testiranih u Maksimiru pozitivno!

Upozoravaju da bi trebali dolaziti samo oni sa simptomima unutar pet dana.

"Primijećen je i trend na određenim lokacijama da je stalno perzistirao visoki postotak pozitivnih, primjerice lokacija Brezovica koja je doista odstupala jer je nekoliko dana za redom postotak čak preko 80 posto", kazala je Antonija Balenović, ravnateljica DZ Centar Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi s obje strane

Kažu bilo je problema i s jedne i druge strane. Pacijenti se prijavljuju pod drugim imenima ili se ne pojave na zakazanom terminu.

Desio se problem da je poslan krivi nalaz drugom pacijentu baš zbog te prijave odjave na lice mjesta, međutim to se sve u istom danu dodatno kontroliralo jer se svi ti podaci šalju i u HZZO i u NZJZ i liječnicima obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzi testovi u Zagrebu počeli su 23. studenog. Testirano je više od 11 000 građana, pozitivnih gotovo 4 i pol tisuće - odnosno 40 posto.

"Postotak ovih testiranja je izrazito visok. Gotovo svaka treća osoba, svaki treći testirani je pozitivan. Imamo lošu epidemiološku situaciju", kazao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik ureda za zdravstvo grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak je počelo i brzo testiranje u školama.

"Završavamo ovaj projekt sa školama. Sva djeca i nastavnici koji su bili pozitivni se potvrđuju danas i sutra na PCR- testovima. Konačni rezultati će biti poznati idući tjedan u ponedjeljak ili utorak", kazao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javnozdravstvo Dr. Andrija Štampar. Građani pozitivni na brzim testovima na zagrebačkim punktovima ne trebaju PCR potvrdu, ali učenici - da. Objašnjavaju - u školi je riječ o screeningu, testiraju se oni bez simptoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni se šalju na PCR zato što se test provodi na asimptomatskim i naravno da postoji tu jedna dvojba oko specifičnosti, a PCR je kao što znate još uvijek zlatni standard u dijagnostici", kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ukupno će biti testirano 3000 učenika. Što se cijene tiče iz grada poručuju - istu smo cijenu platili kao i Njemačka - osam eura ili 66 kuna.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo