Doktorirali pa ostaju bez posla i odlaze u inozemstvo

Šezdesetak mladih koji su doktorirali na FER-u stjecanjem svoje nove titule izgubilo je mogućnost produženja ugovora o radu na Fakultetu gdje su dosad bili kao znanstveni novaci.

15.10.2012.
16:05
VOYO logo

Iako su nedavno doktorirali na Fakultetu elektrotehnike i računarstva šezdesetak mladih u dobi od 30 do 35 godina nemaju se čemu veseliti. Naime, stjecanjem statusa doktora znanosti automatski im se ukida dotadašnji status znanstvenih novaka, čime ostaju bez mogućnosti produžetka ugovora o radu na fakultetu. Da je to veliki problem priznaje i dekan Nedjeljko Perić ističući kako im na fakultetu treba vremena da ga riješe.

Odlaze u Švedsku?

U međuvremenu, neki od novopečenih doktora već se spominju kao dio onih koji će svoju sreću potražiti u inozemstvu. Da njih tridesetak odlazi u Švedsku nedavno je spomenuo predsjednik uprave Končara Darinko Bago, no u švedskom veleposlanstvu o tome nisu htjeli razgovarati. Istovremeno, Končar koji je nekad zapošljavao stotinu inženjera na godinu, sada one koje zaposli može pobrojiti na prstima jedne ruke. Istovremeno dekan smatra da se u Hrvatskoj zapoli treći onih koji studij završe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sada i on vjeruje da će mladi doktori svoju sreću potražiti u inozemstvu.

"U njihovo su obrazovanje uložene stotine tisuća eura, ali sada je njihov status neizvjestan jer za njih nemamo posla na fakultetu, a gospodarstvo ih ne treba. Fakultet eventualno može pokojeg zaposliti kao docenta i sigurno je da oni razmišljaju da odu u inozemstvo", kazao je za Večernji list dekan FER-a N. Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekad posao pronalazili za tri dana, dana rade po benzinskim crpkama

Procjenjuje se, pak, da je Lijepu našu od početka krize napustilo čak 30 tisuća pretežno mladih ljudi. Točnu brojku ne može iznijeti ni predsjednik mreže mladih znanstvenika Mlaz Marko Pavić, no ističe da je prema podacima njegove mreže broj iznimno velik. "Nekad su ferovci na posao čekali tri dana, a sad imam prijatelje inženjere koji rade na benzinskoj", dodaje Pavić.

Pavić, pak, ističe da visokoobrazovani kadrovi iz tehničkih i prirodnih struka lakše pronalaze posao u inozemstvu od društvenjaka. Najčešće odlaze u Australiju, Novi Zeland, Kanadu i Ameriku. U Europi ne ostaju jer ni u njoj "ne cvjetaju ruže".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo