Uz sjećanje na prvog predsjednika /

28. obljetnica osnutka HDZ-a: 'Turbulencije koje se događaju su prolazne, HDZ je vječan'

HDZ, između ostalog, slavi 28 godina postojanja tradicionalnom humanitarnom nogometnom utakmicom između utemeljitelja stranke i ljudi iz javnog života

19.6.2017.
18:45
VOYO logo

Za prvog hrvatskog predsjednika, Tito nije bio tema. Priznavao mu je i dobre i loše strane. Njegova bista bila je u rezideniji na Pantovčaku; Tuđman je uvijek pokušavao pomiriti dvije Hrvatske. Nakon njegove smrti, Tito postaje sve veći problem i tema na kojoj se društvo dramatično dijeli. Gdje je HDZ 28 godina poslije?

Umjesto u hotelu Panorama, tog poslijepodneva 17. lipnja 1989., budući HDZ-ovci u tajnosti su se okupili u ovih 30-ak kvadrata nogometnog kluba Jarun

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je teško, ali i ponosno. Danas se sjećam svih onih koji su samnom sjedili na Jarunu. Turbulencije koje se događaju u HDZ-u i ostalim strankama su prolazne. HDZ kao stranka na čijem je čelu hrvatski narod s braniteljima stvorio državu je vječan", ističe Milan Kovač, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a.

Unatoč godinama koje će kod dijela javnosti donijeti osporavanja, HDZ-ovci napominju da Franji Tuđmanu nitko ne može osporiti zasluge za stvaranje samostalne i moderne države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za života, Tuđman vlast nikada nije izgubio. Njegov odlazak, značit će i odlazak HDZ-a u oporbu 2000.

Sanader nakon toga stranku diže iz pepela, no odlazi pod optužbama za korupciju i stranku predaje Jadranki Kosor. Kasnije je tvrdio da nije želio raditi teritorijalne ustupke Slovencima. 

Nakon Kosor, HDZ drugi put u povijesti odlazi u oporbu. Vratit će se na vlast s Tomislavom Karamarkom. No i on ubrzo odlazi s vlasti.

Stranku zatim preuzima Andrej Plenković. "Prvi hrvatski predsjednik je uvijek vodio računa o interesima RH i zato naglašavamo njegovu državničku mudrost u prijelomnim trenucima. Iskorak koji smo napravili u suradnji između HDZ-a i HNS-a po meni je jako dobar za ukupno relaksiranje odnosa na hrvatskoj političkoj sceni", izjavio je Andrej Plenković nakon polaganja vijenca na grob Franje Tuđmana.

Stranka je danas u koaliciji s HNS-om. Zadnji put, HDZ je bio u sličnoj koaliciji ratne '91.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada smo se dogovorili da zbog međunarodnih odnosa i zbog toga jer je Tuđman napadan i HDZ da je kao ustaška desna strana, kako je jako važno da se pokaže da to nije borba jedne stranke nego cijelog hrvatskog naroda", kazao je Zdravko Tomac, potpredsjenik Vlade nacionalnog jedinstva (1991.-1992.).

Pred HDZ-om su novi izazovi. Unutarstranački izbori dat će konačni odgovor - gdje je HDZ danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo