mora na posao /

23 sata dnevno provodi u krevetu u pelenama i ne može se kretati bez tuđe pomoći, a iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje stigla odbijenica

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Zdravstveni problemi zbog kojih 23 sata dnevno provodi u krevetu i dalje su ostali bez mnogo nade da će se ikada popraviti

20.11.2017.
12:24
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Josip Berečić iz Šaga bio je 31.10  na vještačenju u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, prenosi Glas Slavonije.

Prije desetak dana na adresu 41-godišnjeg oca dvoje djece iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područne službe u Osijeku, stigao je i odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osiguraniku Josipu Berečiću iz Šaga, rođenom 1976. godine, ne priznaje se pravo iz mirovinskog osiguranja na temelju smanjenja radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost uz potrebu nastavka liječenja po fizijatru i neurokirurgu".

Odbijenica koju je dobio znači obvezu povratka na posao što i ne bi bilo toliko šokantno da nije riječ o teškom bolesniku koji je unazad dvije godine podnio četiri teške operacije, ima parezu stopala, 23 sata dnevno provodi u krevetu u pelenama i ne može se kretati bez tuđe pomoći i ortopedskih pomagala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo prije nešto više od dvije godine kada je zbog bolova u leđima krajem listopada 2015. godine završio u KBC-u Osijek na Neurologiji. Treći dan bolnice iznenada su mu otkazali sfingteri (izgubio je kontrolu nad mokrenjem i stolicom), pa je istog dana uz dijagnozu sekvestar diska, proslijeđen na operaciju kralježnice.

Josip je otišao na rehabilitaciju u Bizovačke toplice no, tamo mu se stanje pogoršava. Zbog konstantnih bolova i lošeg općeg stanja krenuo je tražiti i druga mišljenja, no specijalisti su mu redom govorili da su mu priraslice toliko pritisle živac da se ne može jamčiti uspjeh niti se preporučuju novi operativni zahvati. Bolovima u kralježnici pridružile su se i jake glavobolje, progresivno slabljenje lijeve ruke, nemogućnost sjedenja, propadanje vida i nastavak života sa štakama i s lijevim stopalom u kojem više uopće nema osjet, noga koja neprestance podrhtava i pelene bez kojih posljednje dvije godine više ne može funkcionirati.

Jedino poboljšanje dogodilo se u svibnju ove godine kada mu je kao prvom pacijentu u osječkoj Ambulanti za bol ugrađen stimulator kralježnične moždine, zahvaljujući kojem više ne osjeća bol, te je konačno izbacio morfijske flastere i brdo lijekova protiv bolova zbog kojih mu je teško stradao želudac. No svi drugi zdravstveni problemi zbog kojih 23 sata dnevno provodi u krevetu, i dalje su ostali bez mnogo nade da će se ikada popraviti.

Upravo zbog svega toga Josip se zgrozio kada je nakon munjevito kratkog posjeta Zavodu za vještačenje dobio negativan odgovor kojim ga se vraća na strojobravarske poslove, koji on sigurno više nikada neće moći obavljati kod svog poslodavca. Za njih pak kaže da im je izuzetno zahvalan na pokazanom razumijevanju u protekle dvije godine, no isto, nažalost, nije mogao reći i za pravobraniteljicu kojoj se obratio za pomoć, a koja mu je preporučila da “njegova tvrtka nazove Zavod za vještačenje o prilagodbi radnog mjesta njegovim potrebama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip je stekao sve predispozicije da svoju četveročlanu obitelj, u kojoj je supruga koja radi povremene poslove i djeca od 15 i 12 godina, prehranjuje isključivo naknadom sa Zavoda za zapošljavanje, prenosi Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo