Teško ga je spržilo /

1995. dječak je preživio udar od 25.000 volti na krovu vagona. Tek 21 godinu poslije presuda protiv HŽ-a, prvostupanjska

Image
Foto: Ivica Galović/Pixsell

Iako je Tomislavu život bio spašen, nakon nesreće ostao je teški invalid sa smanjenjem radnim i životnim aktivnostima od 95 posto

26.12.2021.
17:00
Ivica Galović/Pixsell
VOYO logo

Općinski sud u Zagrebu ovih je dana donio prvostupanjsku odluku prema kojoj će HŽ morati isplatiti Zagrepčaninu Tomislavu 681.000 kuna plus kamate koje teku od 2007. Postane li takva presuda pravomoćna, Tomislav bi s kamatama ukupno trebao dobiti više od 1,5 milijuna kuna.

Riječ je o slučaju iz 1995. Te godine u svibnju oko 15.30 sati dva dječaka igrala su se na Željezničkom kolodvoru u Zagrebu, te su se krenuli penjati po vagonima. Nakon što su se popeli na jedan od vagona, krenuli su hodati prema sredini kada ih je udarila struja napona 25.000 volti. Jedan od njih, Luka, prošao je s ozljedama manje opasnim po život, dok je drugi dječak prošao mnogo teže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Tomislavu život bio spašen, nakon nesreće ostao je teški invalid sa smanjenjem radnim i životnim aktivnostima od 95 posto. Sud je nedavno odlučio da je dječak tada bio 25% kriv za nesreću, dok je ostatak krivnje na Hrvatskim željeznicama, piše portal  Danica.

Odredbom Pravilnika o unutarnjem redu na željeznici, smatra sud, zabranjeno je prelaziti pruge i kolosijek i druga mjesta i objekte ako je takav prijelaz zabranjen i označen jednim od natpisa “zabranjeno hodanje prugom – opasno po život”, “zabranjen pristup – opasno po život“, “zabranjeno dirati – opasno po život”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NESREĆA NA RANŽIRNOM KOLODVORU /

Maloljetnik nastradao u Novom Zagrebu: sprženo mu 70 posto tijela

Image
NESREĆA NA RANŽIRNOM KOLODVORU /

Maloljetnik nastradao u Novom Zagrebu: sprženo mu 70 posto tijela

“No, HŽ tijekom postupka nije dokazao da je postavio te natpise, pa je zaključak suda da predmetni natpisi nisu bili postavljeni, te time nije poduzeo sve da bi spriječio kretanja neovlaštenih osoba po željezničkoj pruzi. HŽ je mogao predvidjeti da će i fizičke osobe stupiti na prostor gdje se nalaze vagoni na prugama i kolosijecima, te je, da je opasan prostor ogradio i označio kao opasan po život, mogao izbjeći teške posljedice”, ističe sudac u presudi.

Sudska trakavica otezala se 26 godina, no u međuvremenu je bilo određenih presuda. Tako na primjer HŽ Tomislavu plaća oko 4200 kuna mjesečne rente do kraja života. Do sada je već nekoliko puta nepravomoćno presuđeno u ovom predmetu, ali viši sud uvijek je ukidao presudu te postupak vraćao na početak. HŽ će se žaliti i na ovu presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo