12-godišnjak kupio alkohol i bez svijesti završio u KBC-u

Dječak u dobi od samo 12 godina u nesvjesnom je stanju dovezen u Klinički bolnički centar Osijek nakon što je popio bocu alkoholnog pića koje je sam kupio u trgovini!

18.5.2012.
12:45
VOYO logo

Nakon urgentnog prijama dječak je prebačen na Odjel pedijatrije u Osijeku.

"Ovo nije prvi put da se u toj prodavaonici maloljetnicima prodaje alkohol. Ovo je bila kap koja je prelila čašu budući da je maloljetnik završio u bolnici i, koliko sam čuo, dovezen je u gotovo nesvjesnom stanju. Nakon ispumpavanja želuca bilo mu je bolje, no ostaje pitanje kako je moguće da prodavači ne vode računa o tome kojoj populaciji prodaju alkohol. Ovaj dječak svakako ne sliči osobi od 18 godina, a osim toga, morao je predočiti i dokument kojim bi dokazao da je punoljetan", ispričao je za Glas Slavonije blizak prijatelj 12-godišnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako nam dolaze i djevojčice i dječaci, i to često 13-godišnjaci, iako su oni dvije godine stariji zapravo najbrojniji. Ne samo da ne dolaze u roditeljskoj pratnji nego često roditelji i ne znaju da su kod nas.Tvrdi da se alkohol prodaje maloljetnicima "bez pardona". "U vrijeme kad djelatnici kupuju doručak, maloljetnici doručkuju pivo i to je ono što zabrinjava", kaže on.

Roditelji ništa ne znaju

Da je doista u pravu potvrđuje i dr. Neda Aberle, voditeljica Odjela pedijatrije osječkoga KBC-a. Ondje na ispumpavanje želuca maloljetnici dolaze sve češće, a najveće gužve su vikendom. Kaže da zabrinjava to što je dobna granica onih na ispumpavanju želuca sve niža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednako nam dolaze i djevojčice i dječaci, i to često 13-godišnjaci, iako su oni dvije godine stariji zapravo najbrojniji. Ne samo da ne dolaze u roditeljskoj pratnji, nego često roditelji i ne znaju da su kod nas. U vrijeme dok njihovu djetetu ispumpavamo želudac oni spavaju, i to je ono što također zabrinjava, baš kao i ponašanje prodavača, ali i samih maloljetnika", kaže dr. Aberle.

Proslave rođendana

Iako joj nije poznat konkretan slučaj, Branka Čupić, pedagoginja u OŠ Vladimira Becića, naglašava da se u školi provode stroge kontrole konzumacije alkohola, i to posebice na ekskurzijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne piju nužno osmaši, nego i oni mlađi, i to uglavnom na proslavama rođendana. Nismo imali slučaj opijanja u školi, a inače provodimo preventivne programe sprečavanja ovisnosti. Poručujem prodavačici koja je prodala piće da se to i njezinom djetetu može dogoditi", rekla je Čupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo