dočekao pravdu / 12-godišnjak iz Rijeke koji ima rijetku i tešku bolest kostiju, pobijedio sustav i dobio pravomoćnu presudu protiv HZZO-a

Iako su odbijali pokriti troškove, zbog čega su na kraju i završili na sudu, HZZO će mu na kraju platiti liječenje u Austriji

22.1.2021.
22:00
VOYO logo

Mauro Barak je 12-godišnjak iz Rijeke koji ima rijetku i tešku bolest kostiju, ali i dječak koji je pobijedio sustav i dobio pravomoćnu presudu protiv HZZO-a. Iako su odbijali pokriti troškove, zbog čega su na kraju i završili na sudu, HZZO će mu na kraju platiti liječenje u Austriji, budući da odgovarajuća skrb za tu bolest u Hrvatskoj ne postoji. 

Mauro je nakon osam godina dočekao pravdu. Država mu mora nadoknaditi troškove operacije u Beču.
"Meni je ovo bilo jako teško. Ne sviđa mi se to što ne mogu hodat, al šta se desilo se desilo i koliko god je to loše moram živjet s tim", rekao je Mauro Barak, Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A s njegovom su se patnjom mnogi saživjeli. Kako bi skrenuo pozornost na nepravdu, riječki sportski rekreativac, Leon Kamenski, u studenom se 215 puta popeo na vrh zgrade Zagrepčanke, što je dvostruko dulji uspon nego na Mount Everest.

Image
Kakav pothvat! /

Uspinje se više od 18 kilometara, a sve kako bi jedan 12-godišnjak prohodao!

Image
Kakav pothvat! /

Uspinje se više od 18 kilometara, a sve kako bi jedan 12-godišnjak prohodao!

Za dječaka koji je dijagnozu dobio 2013. godine. Kosti nakon prijeloma ne mogu zarasti, a prijeti i amputacija desne potkoljenice. U Hrvatskoj za tu rijetku bolest nema stručnjaka, ali HZZO to ne priznaje. Zahvaljujući donacijama, u Beču je do sada operiran šest puta.

"Ne samo da nismo dobili medicinski argumentirano objašnjenje kako bi se on mogao uspješno liječit u Hrvatskoj, nego smo imali osjećaj zapravo da je netko stavio svoj ego namjerno ispred dobrobiti djeteta i to je ono što se nikome ne bi smjelo dogoditi i nadamo se da će se to ovom presudom promijeniti", rekla je Ines Hrelja Barak, Maurova majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekjučer je došla presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske. 

"Da je zbog specifičnosti tužiteljeve bolesti, koja je iznimno rijetka i komplicirana za liječenje, da je zapravo u njegovom interesu da se to liječenje nastavi u Beču", rekla je Ivana Dedić, odvjetnica obitelji Barak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta se presuda odnosi na lipanj 2018. Stigla je još jedna u korist Maura, za sada nepravomoćna iz svibnja 2020.

Tu je bilo puno tih sporova, jer svaki put kada su oni podnijeli zahtjev za liječenje u inozemstvu taj je zahtjev bio uredno odbijen. Svaki put. Liječenje uključuje dijagnoze, preglede, operaciju. Svaki odlazak u Beč gleda se posebno. Tako da će zahtjeve da HZZO pokrije buduće troškove obitelj morati podnositi iznova i iznova.

U međuvremenu ide na terapije u teretanu. "Trener mi je jako drag tako da… U biti smp prijatelji, Uvijek ga pobijedim u kamen škare i papiru", rekao je Mauro. 

Ovo je Maurova druga pobjeda u dva dana. Rutinska u igri kamen, škare i papir.... I ona lavovska protiv sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo