JASNE PORUKE IZ NSK / Plenković o NDH: 'To je bila fašistička, totalitarna država'; Poručio da smo Rusiji poslali jasnu poruku, a komentirao je i pad drona: 'Govorili smo istinu'

Vlada bi se trebala očitovati o potpori Borisu Miloševiću, Josipu Aladroviću i Tomislavu Ćoriću, a doneseno je nekoliko važnih proračunskih odluka

14.4.2022.
11:53
VOYO logo

Četvrtak je dan za sjednicu Vlade, a na novoj su, 113. po redu, premijer Andrej Plenković i njegovi ministri donijeli odluku o preraspodjeli novčanih sredstava planiranih u proračunu za ovu godinu, kao i odluku o puštanju na tržište obveznih zaliha nafte i naftnih derivata. Vlada je donijela i dvije odluke o potporama kroz Program potpore poljoprivrednicima na području Sisačko-moslavačke županije i Program potpore za proizvođače šećerne repe.

Očitovat će se i na saborski prijedlog, upućen na inicijativu Mosta, za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću, ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću i ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da je jutros ministar Paladina predstavio plan obnove. To je ključna zadaća za njega i sve druge resore koji su dobili zadatak da ubrzaju sve procese obnove i sve što je vezano za izvore novca, ali i djelovanja Fonda. Intenzivira se provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Potpisana su dva ugovora, za regionalne centre za voće i povrće, 600 milijuna kuna te dodatna milijarda za vodno gospodarstvo. Važno je da građani vide kako se planovi koje smo donijeli zapravo i provode.

Osuda NDH

Obilježavanje Svjetskog dana Roma je trajalo nekoliko dana, a organizirali su ga naši partneri. To je jedan kvalitetan međunarodni skup s ljudima i stručnjacima iz 17 zemalja. Naša je vlada proteklih godina, ne samo udvostručila financijski saldo za projekt poticanja zapošljavanja i obrazovanja Roma, otvorili smo edukativni kulturni centar te potpomogli gradnju Memorijalnog centra Uštica, što je od iznimne važnosti za Rome, jer smo se podsjetili genocida u Drugom svjetskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da su nacisti ubili oko 500.000 Roma. Kod nas je teško utvrditi koliko je Roma ubijeno u Hrvatskoj. Sve je počelo donošenjem rasnih zakona u NDH. To je fašistička, totalitarna tvorevina koja je nažalost dio povijesti i trebamo je bezuvjetno i javno osuđivati. Pobjeda antifašističke vojske je temelj nastanka moderne i samostalne Hrvatske. Svako spominjanje NDH je za našu zemlju štetno, a za našu Vladu neprihvatljivo.

Donijeli smo odluku o otpuštanju 24 djelatnika ruskog veleposlanstva. To je jasna poruka Hrvatske zbog rata u Ukrajini u kojem je poginulo nekoliko desetaka tisuća ljudi, a raseljeno 10 milijuna ljudi. Time smo poslali jasnu političku poruku i jasan stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaduženja, plaće i mjere protiv inflacije

Ministar financija je objavio euroobveznicu na 1,25 milijuna eura na 10 godina. Interes je bio velik od onog što smo tražili, čak tri milijuna eura i to od najboljih investitora. Taj interes je pokazao povjerenje investitora u naš dug i omogućio nam da budemo među prvima, i kao država koja uskoro ulazi u eurozonu, da se povoljno zadužujemo. Ova kamata od 3,875 je puno povljnija nego što smo imali dosad.

Image
DOBAR POSAO NA BURZI? /

Marić se pohvalio novom euroobveznicom: No, 1,25 milijardi eura ćemo vratiti po triput većoj kamati nego prošle godine...

Image
DOBAR POSAO NA BURZI? /

Marić se pohvalio novom euroobveznicom: No, 1,25 milijardi eura ćemo vratiti po triput većoj kamati nego prošle godine...

Osvrnut ću se i na suradnju sa sindikatima. Govorimo o osnovicama plaća. Redovito raspravljamo i o temama koje su gospodarski važne. Mislim da smo razinu socijalnog dijaloga podigli na višu razinu, stoga smo najavili da će se sastanak o sklapanju novog kolektivnog ugovora i utvrđivanja osnovica plaće održati 26. travnja. Vjerujem da ćemo naći dobro rješenje, u interesu radnika, zaposlenika, ali i gospodarstva. Moram naglasiti da smo u proteklom razdoblju povećati plaće za 25 do 40 posto, ovisno o sektoru, putem povećanja osnovica, potpisivanja granskih ugovora, poreznih rasterećenja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Efekti inflacije uzokovane covidom pa i ratom u Ukrajini se nastavljaju. Vlada je donijela paket vrijedan pet milijuna kuna, ublažili smo cijene plina i struje. Zatvorili smo financijske konstrukcije kojima bi poskupljenje bilo puno teže bez vladine intervencije. Što se tiče cijena goriva, ono je sad dvije kune jeftinije, nego što bi bilo bez vladine odluke. Vlada nije jedini akter, živimo u tržišnom gospodarstvu i na trgovcima je da pokažu odgovornost i utvrdi cijene. Ne živimo u dogovornoj ekonomiji, stoga je bitno da načelo racionalnosti bude razuman pristup kako bismo održali standard naših građana.

Policija je provela veliku akciju kojom je razbijena kriminalna skupina krijumčara droge. Htio bih pohvaliti angažman i akcije koje su dosad poduzete. Tome u prilog ide i rekordan broj zaplijenjenih droga, heroina, kokaina, kemijskih droga, kanabisa. Time se pokazalo da je naša policija učinkovita i da možemo pridonijeti sprječavanju krijumčarenja droga, ali i konzumacije koja razara zdravo društvo, a naročito mlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O padu drona

Osvrnuo bih se i na objavljene rezultate dosad provedene istrage o padu bespilotne letjelice. Bitno je da je potvrđeno sve što je ranije rečeno i molio bih sve aktere da ovo shvate kao prijetnju. U noći s četvrtka na petak, u vrijeme kad se u Versaillesu dogovarala europska rezolucija o osudi rata u Ukrajini, pala bespilotna letjelica koja je nosila aviobombu, koja je eksplodirala. Bitno je da nastavimo s istragom i da se utvrdi kako je letjelica završila baš u Zagrebu. Ozbiljno smo shvatili tu poruku i to se vidi iz reakcije naših saveznika, iz preleta francuskih i američkih zrakoplova, koji su poslali signal da su spremni braniti naše nebo.

Mi ćemo nastaviti ulagati u obranu. MORH ove godine ima 7,2 milijarde kuna proračuna, što je najviše u mirnodopsko doba. Jačat ćemo ulaganje u PZO i sigurnost hrvatskog neba, ali i u sve druge sustave zbog okolnosti koje pratimo već 50 dana i koje su doprinijele do promjena u gospodarskom, društvenom, sigurnosnom i svakom drugom tijeku", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnova se nastavlja

"Dana 12. travnja smo održali redovitu sjednicu Stožera u Petrinji. Nekonstrukcijskom je obnovom obnovljeno 2190 kuća, trenutno se radi na 833 kuće, a izrađeno je 3105 elaborata, za koja su izabrana 43 izvođača radova. S izvođačima je ugovorena gradnja 216 zamjenskih kuća. S vlasnicima su potpisana 54 ugovora za izgradnju zamjenskih kuća. Očekujemo u narednom periodu intenziviranje aktivnosti. Na Banovini je obnovljeno 213 trafostanica, 19 mreža, 13 vodova, a u tijeku su radovi na preostalim trafostanicama, mrežama i vodovima. Jučer je započela izgradnja nove stanice u Petrinji, vrijedne 55,58 milijuna kuna.

Dosad je obnovljeno 20 škola, za što je potrošeno 10 milijuna kuna, a troškovi prijevoza su pet milijuna kuna. Provode se i intersektorske aktivnosti, smještaj i prehrana, pripreme za maturu te psihosocijalna pomoć za što je utrošeno 2,6 milijuna kuna. Otvoren je i prostor koji će koristiti studenti Učiteljskog fakulteta u Petrinji", izvijestio je Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Ivan Paladina je ponovno predstavio plan obnove. "Predstavili smo plan u pet točaka. Ono što je najbitnije istaknuti što se tiče organizacijskih prilagodbi, napravit ćemo iskorake u prilagodbi organizacije Fonda za obnovu, a druga važna tema je prilagodba nabave tržišnim cijenama i stanju na tržištu pomoću generičkih troškovnika kako bismo u procesu dolazili brže od nabave do gradilišta. Uvjereni smo da ćemo do kraja ljeta početi sa svim vrstama obnove u svim pogođenim područjima. U narednih godinu dana ćemo završiti sve postupke nekonstrukcijske obnove. Do kraja ljeta bismo počeli na nekoliko stotina gradilišta konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih kuća te u narednih godinu dana započeti radove na tisuću gradilišta", rekao je Paladina.

Donošenje važnih odluka

Vlada je, između ostalog, donijela odluku o otpuštanju dijela zaliha nafte iz obveznih zaliha s ciljem smanjenja učinaka ruske agresije na Ukrajinu. RH će sudjelovati s 32.000 tona dizelskog goriva, nastavno na akciju iz ožujka s 22.000 tona dizela. Donesene su i višemilijunske potpore poljoprivrednicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KBC Zagreb je zatražio od Ministarstva zdravstva da donese suglasnost o radovima na stacionaru Zavoda za nuklearnu medicinu. Sredstva su osigurana u državnom proračuna, pa je i ta odluka prihvaćena.

Ministar Zdravko Marić je otkrio da su štete od elementarnih nepogoda, osim šteta od potresa, u 2021. iznosile 2,1 milijardu kuna te da je Vlada donijela odluku o nadoknadi štete na 14,3 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donesene su i odluke o suglasnosti za kredite između HŽ-a i HBOR-a za obnovu željezničke infrastrukture te zaduženje kod EUROFIMA-e za kupnju sedam dizel-električnih vlakova, što je dio ugovora s Končarom o ukupno 44 vlaka. Zajam će biti podignut u iznosu od 31 milijun eura.

Donesena je i odluka o deklariranju borbenih snaga u europske snage pod ravnanjem Poljske od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. Na raspolaganju će biti najviše osam pripadnika HV-a. Uz to je donesena i odluka o prijmu 610 mornara u HRM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbijen je prijedlog Zakona o radu koji se tiče prava na isključenje nakon radnog vremena kod kuće. Vlada je na kraju odbila i prijedlog za iskazivanjem povjerenja potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću i dvojici ministara.

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo