'IZGRADITI VOJSKU U VELIKI ČELIČNI ZID' / Analitičar 'raskrinkao' ključne poruke govora jednog od najmoćnijih vladara na svijetu: Treba li Zapad strahovati?

Image
Izvor: Profimedia

'Poduži Xijev referat u medijima je uglavnom sažet na 'signal' koji Peking šalje SAD-u optužujući ga za obuzdavanje Kine. U svjetlu ove činjenice, Xi je upozorio da će se rizici i izazovi s kojima se Kina suočava 'samo povećavati i postajati sve teži', kaže Bakota

17.3.2023.
6:28
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak je održao svoj prvi govor povodom trećeg predsjedničkog mandata na pet godina. NPC je, naime, jednoglasno podržao Xija za predsjednika Kine na ceremonijalnom glasovanju u petak, čime je postao šef države komunističke Kine s najdužim stažem od njezina osnutka 1949. godine.

“Ovo mi je treći put da preuzimam uzvišenu dužnost predsjednika. Povjerenje naroda najveća mi je pokretačka snaga za dalje, ali i velika odgovornost na mojim plećima”, rekao je Xi uvodno. U svom govoru, Xi je obećao ojačati nacionalnu sigurnost i izgraditi vojsku u "veliki čelični zid". Naglasio je potrebu sveobuhvatne nacionalne obrane i vojske.

"(Moramo) izgraditi Narodnu oslobodilačku vojsku u veliki čelični zid koji učinkovito štiti nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese", rekao je Xi pred gotovo 3000 delegata Nacionalnog narodnog kongresa (NPC). Njegov govor, kao i prethodni, obilježio je nacionalistički ton. Xi je naveo poteškoće koje je Kina pretrpjela od "nasilničkih stranih sila" ​​u modernom dobu i napomenuo kako Komunistička partija vodi zemlju prema "čišćenju nacionalnog poniženja".

shimmer fallback
shimmer fallback

"Kineski narod je postao gospodar svoje sudbine", rekao je kineski predsjednik. “Veliko pomlađivanje kineske nacije ušlo je u nepovratni povijesni proces." U srži 'kinesko pomlađivanja' je nacionalno ujedinjenje, odnosno 'ponovno ujedinjenje' Tajvana s kontinentalnom Kinom. "Moramo aktivno promicati miran razvoj odnosa između dvije strane tjesnaca, čvrsto se suprotstaviti uplitanju vanjskih sila i separatističkim aktivnostima Tajvana i odlučno unaprijediti proces nacionalnog ponovnog ujedinjenja", rekao je tako u svom govoru Xi uz glasan pljesak u Velikoj dvorani naroda.

Također je pozvao Kinu na bolju koordinaciju razvoja i sigurnosti. "Sigurnost je temelj za razvoj, stabilnost je preduvjet za prosperitet", rekao je Xi, dok je njegov novi ministar vanjskih poslova, Qin Gang, upozorio da će, ako SAD ne "zakoči", dvije supersile sigurno upasti u "sukob".

Za komentar ključnih poruka Xijeva najnovijeg govora upitali smo Ivicu Bakotu, profesora sa sveučilišta Capital Normal i suradnika Zagrebačke škole ekonomije i managementa, gdje vodi CroAsia institut. Bakota kaže kako je najveća medijska pažnja s dva ovogodišnja kineska zasjedanja posvećena novim imenovanjima.

Image
potvrdio političku moć /

Xij Jinping osvojio treći predsjednički mandat, Putin mu čestitao

Oprezne brojke i prognoze

"Kao najvažnija je bila potvrda trećeg predsjedničkog mandata Xiju Jinpingu te potvrđivanje Li Qianga, dosadašnjeg partijskog 'šefa' u Šangaju, kao nasljednika Li Keqianga na funkciji premijera. Iako međunarodna prepoznatljivost drugih novoizabranih kadrova naglo jenjava, spomenimo i imenovanje Hana Zhenga, bivšeg člana Stalnog vijeća na mjesto podpredsjednika države; Zhao Lejija, bivšeg predsjednika Disciplinske komisije i sadašnjeg člana Stalnog vijeća, za "predsjednika parlamenta" (NPC); Wanga Huninga, 'glavnog ideologa', također člana Stalnog vijeća na poziciju šefa 'gornjeg doma parlamenta' (CPPCC)", kaže Bakota napominjući da je ime s kojim ćemo se sada češće sretati ono svježe izabranog ministra vanjskih poslova - Qina Ganga.

"Njegovo imenovanje na gotovo ex officio poziciju državnog vijećnika - grubo usporedivo s našom pozicijom podpredsjednika vlade - dovršava glavnu smjenu unutar kineske diplomacije. Sve u svemu, nema velikih iznenađenja", kaže Stopić o kadrovskim izmjenama u kineskom vodstvu. A u kojem će smjeru ono voditi Kinu, daje naslutiti radno izvješće odlazećeg premijera Keqianga.

"Izvješće spominje pretpandemijske i pandemijske uspjehe i izazove vlade u proteklom petogodišnjem razdoblju te trasira neke od najvažnijih planova za tekuću godinu. S obzirom na to da se radi o 'prijestupnom' zasjedanju, neka očekivanja su tražila naznake dugoročnijih planova kineskog društvenog i gospodarskog razvoja. Unatoč tome, zbog izostanka obuhvatnijih planova hvatanja u koštac s demografskim padom, izazova u trgovačkom zaoštravanju sa SAD-om, rastućim dugom lokalnih i provincijskih jedinica vlasti i globalnih izazova općenito, može se reći da je trasiranje planova ostalo u kratkoročnom okviru, bez nekog pouzdanog uvida u naredno petogodišnje ili čak desetogodišnje razdoblje", kaže Bakota.

Dodaje kako je zbog toga 'oprezna' i najznačajnija brojka izvješća, ona o službenoj projekciji kineskog gospodarskog rasta na oko pet posto. Ona označava poboljšanje u odnosu na prošlogodišnji rast od tri posto (i kumulativni rast od oko 4,5 posto u protekle tri godine) te stabilnu prognozu za nastavak postpandemijskog otvaranja kineskog gospodarstva, ali jednako tako sugerira i suzdržani optimizam.

Povećanje izdvajanja za obranu i 'signali' SAD-u

Od ostalih bitnih brojki, ističe se najava otvaranja 12 milijuna novih radnih mjesta i kontrola rasta potrošačkih cijena do 3 posto, kao odgovor na rastuću inflaciju. Povećanje izdvajanja za obranu iznosi 7,1 posto (naspram 6,8 posto u prošloj godini) što je dio dugogodišnjeg rasta vojnog proračuna i 'integriranja strateških kapaciteta' Narodno-oslobodilačke vojske, posebno mornarice, da može parirati izazovima u Istočnokineskom i Južnokineskom moru. Ova rastuća brojka ide u prilog bojazni većeg sigurnosnog zaoštravanja u zapadnopacifičkom području, kaže Bakota.

Ova temeljna neizvjesnost reflektira se na gospodarsko i društveno planiranje, nastavlja analitičar. Tome svjedoči najava centraliziranog regulatornog mehanizma nadzora financijske imovine (ukupne vrijednosti oko 50 milijardi eura) koji bi upozoravali na rizike u suočavanju s tehnološkim, trgovačkim ratom sa SAD-om. Za slučaj da gospodarstvo - u globalnom razdvajanju - pogode nepredvidljive okolnosti, tu je i 'metazakon' - Zakon o zakonodavstvu koji nadregulira djelovanje zakonodavnih institucija te plan reformi Državnog vijeća, čime se daje veća izvršna ekspeditivnost partijskim tijelima uprave.

"Poduži Xijev referat u medijima je uglavnom sažet na 'signal' koji Peking šalje SAD-u optužujući ga za obuzdavanje Kine preko prekidanja proizvodnih lanaca, friend-shoringa, histerije oko metereoloških balona itd. U svjetlu ove činjenice, Xi je upozorio da će se rizici i izazovi s kojima se Kina suočava 'samo povećavati i postajati sve teži', kaže Bakota. Kina će ipak, dodaje, nastaviti s mjerama privlačenja stranih ulaganja, otvaranjem domaćeg tržišta stranim kompanijama i poboljšavanjem njihovog pristupa kineskom uslužnom i digitalnom sektoru.

Potvrda stavova o Hong Kongu, Macaou i Tajvanu

"Na ovom planu, vlada je istaknula da će nastaviti s proaktivnim i otvorenim pristupom prema gospodarskoj i trgovačkoj suradnji sa svijetom. Slično i na unutarnjem planu, usprkos raširenim sumnjama o pokušaju provođenja 'putinovske' kontrolirane denacionalizacije visokog kapitala koje su pratile vijesti o navodno misterioznim nestancima nekolicine milijardera, Xi je na sastanku s predstavnicima privatnog sektora potvrdio njihovu temeljnu ulogu u održavanju kineskog rasta, ali ih je pozvao na dijeljenje odgovornosti prema društvu kroz (vlastito) bogaćenje", kaže Bakota.

Od značajnijih kineskih vanjskopolitičkih poruka, ističe nastavak podrške za visoko-kvalitetnu suradnju pod inicijativom Pojas i put, postizanje dijeljenog (zajedničkog) rasta kroz suradnju i dogovaranje i poštivanje međunarodnih normi i tržišnih principa te nastavak provođenja 'diplomacije velike sile s kineskim karakteristikama' uz 'važan doprinos globalnom miru i razvoju'.

Na polju unutarnjih pitanja, usvojena izvješća ponavljaju ranije stavove uz potvrdu principa 'jedne zemlje, dva sustava' za Hong Kong i Macao te čvrstog protivljenja bilo kakvom separatizmu i stranom miješanju u pitanje Tajvana, kaže Bakota.

"Potvrđen je stav kineske vlade o odgovornoj samoupravi dviju kineskih posebnih administrativnih regija te promicanju mirnog ujedinjenja i razvoju gospodarske i kulturne suradnje 'među tjesnacem'. U skladu s tim, te kao značajna međunarodna poruka iz radnog izvješća, Kina će nastaviti slijediti neovisnu i miroljubivu vanjsku politiku, biti predana razvoju prijateljstva i nastavku strategije otvorenosti za suradnju koja počiva na zajedničkoj dobrobiti te dosljedno podržavati očuvanje svjetskog mira, globalnog razvoja i održavanje stabilnosti postojećeg međunarodnog poretka", kaže Bakota.

Obnova diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije koja se posredstvom Kine dogodila u vrijeme dvaju zasjedanja daje savršeni tajming za ovaj kineski stav, nastavlja Bakota. Dodatno i zbog toga što uspješna medijacijska uloga u ovom 'malenom hladnom ratu' dovodi u pitanje (zapadnjačko) jednostrano odbacivanje medijacijske uloge Kine u 'novom hladnom ratu', odnosno kineskih "12 točaka" za političko rješenje ukrajinske krize potkraj veljače.

Ples s vukovima

"Upečatljiv je bio i 'debitantski' nastup ministra vanjskih poslova, državnog vijećnika i bivšeg veleposlanika u Washingtonu, Qina Ganga. Naglašavajući da široki spektar trenutnih globalnih gospodarskih i geopolitičkih kriza proizlaze iz američke nedosljednosti i oscilacija u pogledu održavanja globalne stabilnosti, upozorio je da su kineski diplomati primorani 'plesati s vukovima', tj. prihvaćati igru nepotrebnog dizanja tenzija oko mnogih bilateralnih pitanja", kaže Bakota.

Dodaje da, pozivanjem Washingtona da 'stane na kočnicu' na česte (medijski) prenapuhane eskalacije zaoštravanja arbitrarnim uplivom 'javne diplomacije' u sigurnosna pitanja, Peking izražava zainteresiranost za trajnim ugrađivanjem 'termostatske' funkcije u strateškom komuniciranju između Pekinga i Washingtona, tj. podsjeća na dogovor koji su Xi i američki predsjednik Joe Biden postigli na Baliju potkraj prošle godine.

"Imenovanje Qin Ganga na ministarsku funkciju i skrajnjivanje nekih 'vukova' u kineskoj diplomaciji je, uostalom, i sugeriralo na ovakav korak koji u učestalim incidentima, poput onoga s obaranjem meteoreoloških balona, biva manje vidljiv drugoj strani", kaže analitičar.

"Qinova poruka o odbacivanju ukrajinskog scenarija hladnoratovskog zaoštravanja u zapadno-pacifičkoj regiji sažima zapravo glavne neizvjesnosti ovogodišnjih dvaju zasjedanja i temeljne dvojbe u projiciranju manje suzdržanog i dugoročnijeg plana kineskog društvenog i gospodarskog razvoja. Plesanje s vukovima se tako možda čini i kao američka strategija obuzdavanja horizonta dugoročnosti koji je Kina do sada imala u planiranju vlastitog razvoja", zaključuje Bakota.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču