VIŠE PUTA NA ČELU VLADE / Panika u Slovačkoj, ustrijeljen premijer! Tko je kontroverzni Robert Fico?

Mnogi su njegov treći mandat zapamtili po ostavci koju je podnio 2018. nakon optužbi za korupciju i masovnih prosvjeda potaknutih ubojstvom istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove

15.5.2024.
16:04
VOYO logo

Slovački populistički premijer Robert Fico teško je ozlijeđen u pucnjavi u slovačkom gradu Handlova nedaleko od Bratislave. Osumnjičenik koji se dovodi u vezu s pokušajem atentata je uhićen, a Pravda piše da se radi o 71-godišnjem muškarcu.

Fico je ustrijeljen s nekoliko metaka u abdomen dok je pozdravljao ljude ispred kulturnog centra u Handlovi, nedugo nakon sjednice vlade koja se ondje održavala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovačkom političaru i pravniku ovo je četvrti mandat na čelu slovačke vlade. Obnašao je dužnost premijera od 2012. do 2018., a u premijersku fotelju vratio se u listopadu 2023. godine kad je mješavinom socijalnog populizma, nacionalizma, anti-liberalizma i de facto proruskim stajalištima sa svojom populističkom strankom Smer pobijedio na izborima osvojivši 23 posto glasova i sastavio vladajuću koaliciju.

Image
DRAMA U SLOVAČKOJ /

Zamjenik premijera otkrio nove detalje o Ficu. Atentator rekao zašto je pucao. Stigla najnovija snimka

Image
DRAMA U SLOVAČKOJ /

Zamjenik premijera otkrio nove detalje o Ficu. Atentator rekao zašto je pucao. Stigla najnovija snimka

Obećavao uskratiti vojnu potporu Ukrajini

U kampanji je naglašavao svoje proruske i antizapadne stavove i obećavao da će uskratiti vojnu potporu Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovačka, koja graniči s Ukrajinom, do tog je trenutka bila pristaša Kijeva od početka ruske invazije, pomažući donacijama oružja i otvarajući granice za izbjeglice koje bježe od pakla rata.

Već u prvim mjesecima svog novog mandata našao se pod povećalom. U siječnju je zaustavio vojnu pomoć Ukrajini, a prošlog mjeseca progurao planova za ukidanje javnog servisa RTVS, piše BBC. Početkom svibnja protiv njegove vlade tisuće su ljudi izašle na ulice upravo zbog vladinih planova da preustroji ovaj javni servis i pretvori ga u novu medijsku instituciju na koju će imati snažniji utjecaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fico je zaustavio vojnu pomoć Ukrajini, a otvoreno se protivio sankcijama Europske Unije protiv Rusije. Na izborima je obećao da će slijediti suverenu vanjsku politiku, te je zastupao čvrst stav protiv migracija i nevladinih organizacija te vodio kampanju protiv LGBTQ+ prava, prenosi Independent.

Proruski političar poznat po tiradama protiv novinara

Mnogi su njegov treći mandat zapamtili po ostavci koju je podnio 2018. nakon optužbi za korupciju i masovnih prosvjeda potaknutih ubojstvom istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove. Prije nego što je opet došao na vlast, nekoliko je godina proveo u oporbi gdje je kritizirao javnu televiziju smatrajući je pristranom. Njegova je vlada već ranije zatvorila Ured posebnog antikorupcijskog tužitelja te smijenila čelnike policije i tajne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fico je odrastao u Topoľčanyju na zapadu Slovačke. Otac mu je bio vozač viličara, a majka je radila u trgovini. Nakon osnovne i srednje škole, studirao je pravo na uglednom Sveučilištu Comenius u gradiću 100 kilometara udaljenog od Bratislave. U 1987., kao 23-godišnjak pristupio je Komunističkoj partiji, a godinu kasnije se oženio.

Nakon pada komunističke vladavine 1989., radio je kao vladin odvjetnik, dobio mjesto u parlamentu i zastupao Slovačku na Europskom sudu za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom karijere duge tri desetljeća, Fico se kretao između proeuropskog mainstreama i nacionalističkih pozicija koje se suprotstavljaju politici Europske unije i SAD-a. Također je pokazao spremnost da promijeni smjer ovisno o javnom mnijenju ili promijenjenoj političkoj stvarnosti, ocjenjuje Reuters.

Poznat po svojim tiradama protiv novinara, Fico je već jednu veliku TV mrežu, dvije nacionalne novine i informativni portal označio svojim neprijateljima i rekao da neće komunicirati s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Vrhovni sud 15 godina nakon ubojstva Pukanića i Franjića rekao da atentat ima elemente terorizma!

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo