ZADNJA NADA MIRU / Ona je jedina žena koja bi mogla zaustaviti Putinov krvavi pir: Zavirite u dubinu odnosa koji je oblikovao ruskog despota

Image
Foto: Profimedia

Putinova učiteljica Vera Dmitrijevna Gurevič imala je intenzivan odnos s ruskim predsjednikom tijekom njegovih godina u školi. Bila mu je majčinska figura tijekom njegove borbe s psihičkim traumama

21.5.2022.
18:44
Profimedia
Play logo

Ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja svoj rat u Ukrajini, a svijet je uporno u potrazi za osobom koja bi ga mogla urazumiti. Nada sada leži na jednoj neočekivanoj dami koja je imala jako velik utjecaj na ruskog vođu, a riječ je o njegovoj 88-godišnjoj bivšoj učiteljici.

Vera Dmitrijevna Gurevič imala je intenzivan odnos s ruskim predsjednikom tijekom njegovih godina u školi. Bila mu je majčinska figura tijekom njegove borbe s psihičkim traumama i odvela je mladog učenika od siromaštva prema obrazovanju i uspjehu, piše The Mirror.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Dva Putinova starija brata umrla su u djetinjstvu dok je njihov rodni grad Sankt Peterburg opustošen ratom. Tijekom blokade Sankt Peterburga, Putinova majka Marija Ivanovna zamalo je umrla od gladi. Nakon što se onesvijestila od gladi, odbačena je na hrpe leševa na ulicama gdje je ostavljena dok se nije probudila, okružena tijelima palih muškaraca, žena i djece.

Poput buldoga

Putinovi roditelji živjeli su u hladnom, malom stanu u zgradi prepunoj kukaca. U svojim memoarima "Vladimir Putin. Roditelji. Prijatelji. Učitelji", Gurevič spominje grupu huligana koja je imala "loš utjecaj" na mladog Putina. Rekla je kako je u školi bio "vrlo nemiran, pun energije". "Nije mogao mirno sjediti, stalno je gledao u bilježnice svojih kolega, lijevo, desno i iza, i ronio ispod svog stola da uzme olovku ili olovku koju je cijelo vrijeme ispuštao", dodala je.

Putin se lako potukao, a Gurevič je rekla da bi se "zabio kandžama u suparnika, objesio se cijelom svojom težinom i zgrabio ga, boreći se kao buldog".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Image
'DRŽAVNI UDAR JE REALAN' /

FSB i GRU su shvatili što se događa: Rat je izgubljen, a samo jedan Putinov potez mogao bi značiti njegov kraj

Image
'DRŽAVNI UDAR JE REALAN' /

FSB i GRU su shvatili što se događa: Rat je izgubljen, a samo jedan Putinov potez mogao bi značiti njegov kraj

U rujnu 1964. Gurevič je posjetila Putinovu zgradu prepunu žohara i štakora kako bi razgovarala s tada 11-godišnjim Putinom. Ubrzo je otkrila da je on bio klinac, prepušten sam sebi cijeli dan i bez roditeljskog nadzora sve do 17 sati. Hranio se komadom kruha i bocom mlijeka ili mlaćenice, iako mu je majka pripremila večeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

“Dosta zezanja, posveti se školi”, rekla mu je, a Putin joj je odgovorio da bi "mogao napraviti cijelu domaću zadaću u roku od jednog sata da želi". Bila mu je potrebna motivacija, a Gurevič je, uz Putinovog instruktora i mentora juda Anatolija Rakhlina, bila jedna od dvije roditeljske figure koje su Putinu nedostajale.

Zauzvrat, Putin je pokazao svoju zahvalnost povremeno čuvajući njene kćeri. Dolazio bi kod nje doma kad bi ona morala držati nastavu u kasnim satima, a muž je bio odsutan poslom. Ponekad bi Putin čak i prenoćio. Po pitanju obrazovanja, budući predsjednik počeo je dobivati dobre ocjene i nastavio studirati pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Prijetnja ne dolazi u obzir

Sada 69-godišnji Putin se čini više sklon ratu s malo ili nimalo prostora za mir. Prijatelji mole njegovu ljubavnicu Alinu Kabaevu da ga uvjeri da prekine sukob, no ona je skrivena u Švicarskoj. Može li stoga njegova bivša učiteljica usmjeriti Putina?

Putin, čije zdravlje je u opadanju, jednom je prokomentirao njihovu vezu i priznao da i dalje zove svoju učiteljicu kako bi je pitao za je li dobro. Par se tijekom godina fotografirao zajedno, često se pozdravljajući bliskim zagrljajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Snaga njihove veze je neporeciva, ali koliki je zapravo utjecaj jedne žene na predsjednika željnog moći? Potencijalna prijetnja, u Putinovu slučaju najvjerojatnije ne dolazi u obzir, ali možda bi čvrste upute učiteljice koju on idolizira, mogle uvjeriti njenog bivšeg učenika da zaustavi nasilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo