Dokazano je kako se prva dokazana smrt povezana s koronavirusom u Europi dogodila u Srbiji, i to 5. veljače prošle godine. To je mjesec dana prije nego što je službeno zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Srbiji.

Obdukcija tog nultog pacijenta napravljena je u Beogradu dva dana poslije njegove smrti, 7. veljače i utvrđeno je kako je imao tešku upalu pluća s respiratornim problemima, prenosi srpski Blic.

Srpski mediji ističu kako to ne znači da je koronavirus potekao iz Srbije, već da se radi o najstarijem dokazanom smrtnom slučaju.

Takvih slučajeva je bilo i ranije

Profesor Slobodan Savić s Medicinskog fakulteta u Srbiji kaže da je takvih slučajeva vjerojatno bilo i ranije, ali da oni za sada nisu potvrđeni.

"Tada nismo mogli pretpostaviti što je uzrok smrti. Kada se počelo govoriti o koronavirusu i kada sam pročitao više o tome, razgovarao sam s kolegama i rekao da mi je jako sumnjiv stari slučaj na koronu, ali nismo mogli to potvrditi. U svim obdukcijama mi radimo kliničku toksikološku analizu. Uzimamo tri uzorka: krv, mokraću i tečnost staklastog tijela kako bismo utvrdili je li primijenjena terapija bila adekvatna. Zahvaljujući tome, mi smo sačuvali uzorak tečnosti staklastog tijela iz očne jabučice. Zatim smo imali ideju da pokušamo iz toga izolirati virus", objašnjava Savić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.