OVO ZVUČI OBEĆAVAJUĆE / Znanstvenica koja je stvorila jedno od cjepiva tvrdi: 'Koronavirus neće mutirati u smrtonosne varijante, jer više nema kamo otići'

Znanstvenica koja je sudjelovasla u razvoju oxfordskog cjepiva drži da bi covid-19 ogao postati sezonska bolest

23.9.2021.
18:24
Screenshot: YouTube/Bloomberg Live
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sarah Gilbert, ugledna britanska znanstvenica koja je sudjelovala u stvaranju oxfordskog cjepiva, kojeg sada proizvodi AstraZeneca, ustvrdila je da koronavirus više neće mutirati u smrtonosne varijante, jer više nema kamo otići, odnosno s vremenom će postati manje virulentan jer će se širiti sve imunijom populacijom. To ne znači da virus uopće više neće mutirati, ali mogao bi postati poput ostalih sezonskih koronavirusa koji uzrokuju prehladu i gripu.

"Virus ne može potpuno mutirati jer njegov šiljasti protein mora stupiti u interakciju s ACE2 receptorom na površini ljudske stanice kako bi ušao u tu stanicu. Kad bi promijenio svoj protein šiljka toliko da ne može stupiti u interakciju s tim receptorom, onda ne bi mogao ući u stanicu. Dakle, nema mnogo mjesta na koja bi virus mogao otići da izbjegne imunitet, a da i dalje bude zaista zarazan virus", rekla je Gilbert u srijedu na webinaru Kraljevskog medicinskog društva o sojevima koronavirusa.

"Obično vidimo da virusi postaju manje virulentni kad lakše cirkuliraju i nema razloga misliti da ćemo imati virulentniju verziju Sars-CoV-2. Vidimo spor genetski pomak virusa, a u populaciji će se postupno razvijati imunitet, kao i na sve ostale sezonske koronaviruse. Ima ih četiri i kruže već desetljećima, a mi ih nismo ni svjesni. Dakle, već živimo s četiri različita ljudska koronavirusa o kojima zapravo i ne razmišljamo previše i na kraju će Sars-CoV-2 postati jedan od njih. Pitanje je koliko će vremena trebati da se to ostvari i koje ćemo mjere u međuvremenu morati poduzeti kako bismo to uspjeli napraviti. Do sada je sve dosadašnje varijante virusa, koje su izgledale kao da su virulentnije i da izbjegavaju imunitet, nadvladala delta varijanta koja je zaraznija", objasnila je Gilbert.

'Promatrati i čekati'

No, osim delta soja, stručnjake još brinu beta i lambda sojevi, iako se oni nisu u nekoj velikoj mjeri proširili u Velikoj Britaniji. "To znači 'promatrati i čekati', no delta je na vrhu popisa i druge varijante u ovom trenutku nisu posebno zabrinjavajuće. Od pojave delte, bilo je prilično tiho i bilo bi lijepo pomisliti da neće biti novih zabrinjavajućih varijanti. No, ako moram dati prognozu, mislim da će se s vremenom pojaviti nove varijante i mislim da nas čeka još dug put s ovim virusom", rekla je za The Telegraph Sharon Peacock, direktorica britanskog "genomičkog konzorcija" koji za Vladu prati razvoj virusa.

Stoga Peacock naglašava da je važno pratiti ljude koji su se razboljeli nakon putovanja, kako bi se vidjelo unose li oni nove sojeve u zemlju. Ipak, ističe da je cijepljenje najbolji način za sprječavanje pojave novih varijanti virusa.

"Ako ne cijepimo ljude i dođe do nekontroliranog prijenosa i infekcije, onda je takva situacija za virus pravi poligon za treniranje. To je nešto o čemu bismo trebali brinuti. Ako nemamo mnogo infekcija, onda virus nema velike šanse za mutaciju. Dakle, cijepljenje nije samo moralno ispravna odluka, već i strateški ispravna stvar ako se želimo zaštititi. Sekvencioniranje putnika koji dolaze u zemlju je ključno jer će se kod njih pojavljivati ​​nove varijante", smatra Peacock.

Nema dokaza o bijegu iz laboratorija

Dodaje da nema dokaza da je virus umjetno stvoren ili da je pobjegao iz laboratorija. "Postoje razlozi da mislimo da je virus došao od životinjskog domaćina. Nisam vidjela nikakve definitivne dokaze da je riječ o konstruiranom virusu ili da je pobjegao. Ali jedna stvar koju me ovaj virus naučio je da budem skromna kad griješim, a pogriješila sam više puta i morala sam se priviknuti na promjenu mišljenja. Dakle, ako se pojave dodatni dokazi koji pokazuju da je virus konstruiran, bila bih spremna to uzeti u obzir. No u ovom trenutku, moje je mišljenje da je virus je na čovjeka prešao sa životinje", zaključila je Peacock.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali