Vidjeli su eksploziju / Ruska raketa udarila samo 500 metara od Zelenskog i grčkog premijera

Image
Foto: Profimedia

Konvoj s čelnicima osjetio je udar, a njegovi članovi vidjeli su dim od eksplozije, tvrde izvori. U napadu je ubijeno petero ljudi, a još nekoliko ih je ozlijeđeno, rekao je glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk za američki medij

7.3.2024.
12:31
Profimedia
VOYO logo

Ruska raketa eksplodirala je samo 500 metara od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskoga i grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa tijekom njihovog posjeta Odesi u srijedu, prenosi u četvrtak CNN pozivajući se na dobro obaviješteni izvor.

Konvoj s čelnicima osjetio je udar, a njegovi članovi vidjeli su dim od eksplozije, tvrde izvori. U napadu je ubijeno petero ljudi, a još nekoliko ih je ozlijeđeno, rekao je glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk za američki medij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenskij često odlazi u riskantne posjete na prvim linijama borbe te je ugostio desetke svjetskih čelnika u Ukrajini u više od dvije godine rata s Rusijom.

Napad u srijedu predstavljao je dosad najveću prijetnju za njegov život, a blizina eksplozije Micotakisu, premijeru NATO članice, naglašava opasnosti takvih posjeta i potencijalne posljedice sukoba na širu svjetsku sigurnosnu situaciju, piše CNN. Posjet grčkog premijera nije bio unaprijed najavljen zbog sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD GLUMCA DO ŠEFA DRŽAVE /

Kako je rat u Ukrajini promijenio Zelenskog: 'Mislim da više nikada neće moći nasmijavati ljude'

Image
OD GLUMCA DO ŠEFA DRŽAVE /

Kako je rat u Ukrajini promijenio Zelenskog: 'Mislim da više nikada neće moći nasmijavati ljude'

'Nije ih briga gdje napadaju'

"Vidjeli smo današnji udar. Vidimo s kim se nosimo, nije ih briga gdje napadaju. Znam da danas ima žrtava, ne znam još sve detalje, ali znam da ima poginulih i ozlijeđenih", rekao je Zelenskij nakon napada.

Micotakis je kazao kako je napad „najbolji, najjasniji podsjetnik da se ovdje vodi pravi rat”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rat se ovdje vodi svaki dan i ne utječe samo na frontu i na vojnike, nego i na naše nedužne sugrađane", dodao je.

On i Zelenskij u srijedu su obišli tu luku na jugu Ukrajine, ključnu za izvoz žitarica preko Crnog mora, a ukrajinski predsjednik je upoznao šefa grčke vlade s naporima koji se poduzimaju kako bi se "obnovila i osnažila ta ukrajinska pomorska ruta", prenijela je agencija France Presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom rutom je do kraja sporazuma o žitu s Rusijom u srpnju 2023. izvezeno 28 milijuna tona ukrajinskih žitarica. Rusija je izašla iz tog sporazuma zbog otežanog izvoza svojih vlastitih poljoprivrednih proizvoda uslijed birokratskih prepreka zapada.

Ukrajina je u kolovozu te godine jednostrano otvorila drugu izvoznu rutu usprkos prijetnjama Rusije mjerama odmazde prema ukrajinskim brodovima koji uplovljavaju i isplovljavaju iz ukrajinskih luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ukrajinski profesor za Danas.hr analizirao predsjednika Zelenskog

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo