Play ponuda

RUMUNJSKI PREDSJEDNIK TRAŽI OSTAVKU PREMIJERKE: / 'Nije na visini svoje uloge, zato vlada postaje izvor ranjivosti za nas'

Image
Foto: AFP PHOTO / GALI TIBBON

'Dancila nije na visini svoje uloge rumunjske premijerke i stoga vlada postaje izvor ranjivosti za Rumunjsku. Zato javno tražim ostavku Dancile', izjavio je šef države u kratkoj izjavi za novinare.

27.4.2018.
13:10
AFP PHOTO / GALI TIBBON
Play ponuda

Rumunjski predsjednik desnog centra Klaus Iohannis zatražio je u petak ostavku lijeve premijerke Viorice Dancile zbog političkog sukoba oko eventualnog preseljenja rumunjskog veleposlanstva u Jeruzalem.

'Vlada postaje izvor ranjivosti za Rumunjsku'

"Dancila nije na visini svoje uloge rumunjske premijerke i stoga vlada postaje izvor ranjivosti za Rumunjsku. Zato javno tražim ostavku Dancile", izjavio je šef države u kratkoj izjavi za novinare. Rumunjska premijerka odgovara, međutim, samo parlamentu kojim dominira vladajuća Socijaldemokratska stranka, jedina ovlaštena da odluči o njezinu ostanku. Iohannis, čiji su odnosi sa socijaldemokratskom vladom prilično napeti, spomenuo je dokument usvojen na vladi u najvećoj tajnosti prošlog tjedna čiji je cilj razmotriti preseljenje rumunjskog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

'Ako se radi o tajnim dokumentima, predsjednik treba biti konzultiran'

Smatrajući da je to suprotno međunarodnom pravu, šef države se preseljenju protivi i žali što nije unaprijed obaviješten o takvoj odluci. Inicijativu također smatra "velikom pogreškom"."Kada se radi o vanjskoj politici, ako se radi o tajnim dokumentima, predsjednik treba biti konzultiran", kazao je. Nakon iznenađujuće odluke o planu preseljenja diplomatskog predstavništva, rumunjska je premijerka posjetila Izrael u srijedu i četvrtak. Potvrdila je da su o preseljenju ambasade vođeni razgovori, ali i naglasila da u ovom trenutku ne postoji "potpora svih strana kao što bismo željeli".

Play ponuda
Play ponuda