ZAŠTO VLADA NE IZLAZI S NEKIM PLANOM? / S rastom cijena energenata opravdan je i strah od poskupljenja; Analitičar: 'Ne može država trljati ruke na račun građana!'

Image
Foto: Ilustracija: Duško Jaramaz/PIXSELL

Poskupljenje se osjeća u svim europskim zemljama bez obzira na standard, zbog čega Francuska, Španjolska, Italija i Grčka traže da se na razini EU donesu zajedničke mjere

11.10.2021.
19:13
Ilustracija: Duško Jaramaz/PIXSELL
Play logo

Cijene energenata drastično su poskupjele. Početkom proteklog tjedna narasla je cijena goriva; cijena dizela dosegla je rekord i prešla granicu od 11 kuna, a cijena eurosuperu iznosi 11,09 kuna. Dan nakon što je poskupjelo gorivo, stigla je vijest o, također rekordnom, poskupljenju plina od 25 posto na tržištima EU i Velike Britanije.

Gotovo sve sirovine su drastično poskupjele. U usporedbi s prošlom godinom, sirova kava skuplja je 65 %, a zbog mraza je prinos bio manji. Također, zbog koronakrize kontejneri kasne s prijevozom te se čini da investicije u zelenu energiju dolaze na naplatu, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve te tri komponente značajno su utjecale na povećanje cijena sirovina, ali nikako do ovih iznosa o kojima govorimo. Naša je neka procjena da je uslijed objektivnih okolnosti kava možda mogla poskupiti 20-ak, 25 %. Međutim, njezina je cijena otišla na gotovo 65 %", rekao je potpredsjednik Uprave Atlantic Grupe Neven Vranković.

'Država mora smanjiti jednim dijelom trošarine'

O tome kako ublažiti energetske šokove hrvatska Vlada zasad nije izašla ni sa kakvim planom, dok je susjedna Slovenija, primjerice, uvela plivajuće trošarine.

"Država mora ući u taj prostor i smanjiti jednim dijelom trošarine. Čim smanje trošarine, manja je osnovnica za obračun PDV-a. Ne može država trljati ruke na račun građana koje dodatno oporezuje jer ne zaboravimo da je pola, ili više od pola, još uvijek u cijeni koju plaćamo prisutna država i proračun", rekao je ekonomski analitičar prof. dr. sc. Mladen Vedriš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GLOBALNA KRIZA ENERGENATA /

Panika na svjetskoj razini: Cijena nafta skočila i iznad 82 dolara, a i plin ruši rekorde; Evo kakve promjene slijede

Image
GLOBALNA KRIZA ENERGENATA /

Panika na svjetskoj razini: Cijena nafta skočila i iznad 82 dolara, a i plin ruši rekorde; Evo kakve promjene slijede

Također, stručnjaci smatraju da je neupitno poskupljenje plina, koje se za kućanstva očekuje krajem ogrjevne sezone. "Slovenija vodi jednu drugačiju politiku, kod njih je cijena plina za kućanstva osjetno viša nego kod nas, međutim, cijena plina za gospodarstvo je čak i niža nego u Hrvatskoj. Tu postoji jedna drugačija politika kojom se stimulira viša konkurentnost", rekao je stručnjak za energetsku učinkovitost Daniel Srb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaučeri u Francuskoj

Ipak, poskupljenje se osjeća u svim europskim zemljama bez obzira na standard, zbog čega Francuska, Španjolska, Italija i Grčka traže da se na razini EU donesu zajedničke mjere.

"To poskupljenje je nepošteno i skupo za naše građane, osobito za one najsiromašnije, a i za naše gospodarstvo. Zato moramo djelovati, moramo donijeti odluke", poručio je francuski ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire. Tako je Francuska, primjerice, svoju odluku već donijela - pomoći će najsiromašnijima u podmirivanju većih računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Francuzi su, recimo, 15. 9. podijelili svojim energetski siromašnim građanima vaučere po 100 €. Italija, Španjolska također rade na tim programima i konkretno pomažu kroz subvencioniranje određenih skupina", rekao je energetski ekonomist Igor Grozdanić.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo