GLOBALNA KRIZA ENERGENATA / Panika na svjetskoj razini: Cijena nafta skočila i iznad 82 dolara, a i plin ruši rekorde; Evo kakve promjene slijede

Problem u opskrbi zaoštren je početkom tjedna odlukom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (0PEC) o povećanju opskrbe u studenome za samo 400 tisuća barela dnevno

8.10.2021.
17:48
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Cijene nafte ponovo su u petak prekoračile 82 dolara, potaknute manjkom u opskrbi energentima širom svijeta koji je podigao cijene plina na rekordne razine i potaknuo Kinu da zatraži hitno povećanje proizvodnje ugljena.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte porasla 58 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,53 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 60 centi višoj cijeni, od 78,90 dolara.

Trgovci zabrinuti

Trgovce zabrinjava tijesna ponuda nafte zbog pojačane potražnje koju je potaknulo ublažavanje pandemijskih ograničenja i oporavak gospodarstva od pandemijske krize.

Problem u opskrbi zaoštren je početkom tjedna odlukom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (0PEC) o povećanju opskrbe u studenome za samo 400 tisuća barela dnevno, unatoč zahtjevima velikih potrošača da znatno više povećaju proizvodnju.

Cijene nafte rasle su ovog tjedna i zbog naglog poskupljenja plina u Europi koje je potaknulo neke proizvođače struje da ga zamijene mazutom. 

Referentne cijene plina u nizozemskom TTF-u, preračunate u ekvivalent sirove nafte, iznosile su u petak oko 200 dolara za barel, ako se kao osnova za izračun uzme ista količina energije, prema Reutersovim izračunima na temelju podataka Eikona.

"Ubrzani prijelaz s plina na naftu mogao bi dodatno potaknuti potražnju za sirovom naftom koja bi se ove zime tako na sjevernoj hemisferi koristila za proizvodnju struje", naveli su u bilješci analitičari ANZ-a.

"Rast cijena drugih energenata, poput prirodnog plina i ugljena, pojačao je i rizik rasta cijena na tržištu nafte", objašnjava Christopher Kuplent iz Bank of America. Kina je rudarskim tvrtkama u Unutarnjoj Mongoliji u petak naložila da povećaju proizvodnju ugljena kako bi ublažile probleme u opskrbi toplinskom i električnom energijom.

Američka vlada priopćila je da su svi "alati uvijek na stolu" kako bi se riješio problem nedovoljne opskrbe energijom, što bi moglo uključivati i prodaju nafte iz strateških rezervi, dodaje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica jučer stajao 78,60 dolara, što znači da je pojeftinio 1,95 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali