Play ponuda

'SMRTONOSNI SAVEZ' / Jezivo otkriće zbog kojeg bi Amerikanci mogli početi paničariti: Putin jača kineski nuklearni arsenal do apokaliptičnih razina uništenja

Image
Foto: Profimedia

Pentagon je upozorio da Xijevi vojni čelnici pokušavaju konkurirati SAD-u povećanjem broja nuklearnih bojevih glava s oko 400 na 1500 do 2035.

10.3.2023.
17:44
Profimedia
Play ponuda

Rusija pomaže Kini da znatno poveća svoj nuklearni arsenal da bi joj omogućila apokaliptične razine uništenja, upozorile su Sjedinjene Države. Jezivo otkriće da ruski predsjednik Vladimir Putin pomaže Kini dolazi nakon što je Xi Jinping postao doživotni čelnik zemlje, piše The Sun.

Xijevi vojni čelnici pokušavaju se natjecati sa SAD-om povećanjem broja nuklearnih bojevih glava s oko 400 na 1500 do 2035., upozorio je Pentagon. Prema visokom američkom dužnosniku, ruska državna nuklearna korporacija Rosatom opskrbljuje visoko obogaćeni uran za kineske brze oplodne reaktore.

Image
PRESEDAN U KINI /

Xi Jinping osigurao svoj treći mandat i postao najmoćniji kineski čelnik nakon Mao Zedonga

Image
PRESEDAN U KINI /

Xi Jinping osigurao svoj treći mandat i postao najmoćniji kineski čelnik nakon Mao Zedonga

'Vrlo je zabrinjavajuće'

John F. Plumb, pomoćnik ministra obrane za svemirsku politiku, govorio je u Pododboru oružanih snaga Predstavničkog doma za strateške snage. "Vrlo je zabrinjavajuće vidjeti kako Rusija i Kina surađuju na ovome", rekao je.

"Možda imaju teme za razgovor oko toga, ali ne može se zaobići činjenica da su oplodni reaktori plutonijski, a plutonij je za oružje. Stoga mislim da je Ministarstvo zabrinuto. I naravno, to se poklapa s našom zabrinutošću zbog kineskog pojačanog širenja svojih nuklearnih snaga, jer trebate više plutonija za više oružja", dodao je.

Kina također ima sve veći inventar sofisticiranih sustava dugog dometa koji pomiče američke snage na sve veće udaljenosti, rekao je Plumb. Odboru je rekao: "Kina je angažirana u značajnom i brzom širenju i diverzifikaciji svojih nuklearnih snaga."

Kina gradi dva brza reaktora na otoku koji je udaljen oko 218 kilometara od sjeverne obale Tajvana. Jedan je već dovršen, a drugi će postati operativan 2026. godine.

'Smrtonosni savez'

Stručnjaci su upozorili da bi vojna suradnja Kine i Rusije bila "smrtonosni savez". Isabel Sawkins, istraživačica u Društvu Henry Jackson specijalizirana za Rusiju, rekla je da bi to moglo biti "potencijalno katastrofalno" za zapadne sile.

"Uključivanje Kine smrtonosan je dodatak za Zapad", rekla je ranije za The Sun Online. “To bi značilo da će položaj Amerike u svijetu biti potpuno uništen. Ako Rusija i Kina budu surađivale, SAD će uhvatiti apsolutna panika."

To dolazi u trenutku kada je 69-godišnji Xi osigurao povijesni treći mandat u kineskom parlamentu i tako postao najmoćniji vođa od predsjednika Maoa.

Play ponuda
Play ponuda