Play ponuda

DAN NAKON SMRTONOSNOG POTRESA / U Indoneziji raščišćavaju ruševine: 162 poginulih, stotine ozlijeđenih i deseci nestalih

Image
Foto: Profimedia

Potres magnitude 5,6 je razorio okrug Cianjur u pokrajini Zapadnoj Javi, pretvorivši mnoge domove u ruševine

22.11.2022.
8:51
Profimedia
Play ponuda

Dan nakon što je plitki potres magnitude 5,6 pogodio područje nedaleko od indonezijske prijestolnice Džakarte, pri čemu je poginulo više od 100 ljudi, radnici su u utorak počeli uklanjati posljedice klizišta zbog kojih je nekoliko sela ostalo izolirano.

Podaci vladinih institucija o broju žrtava nakon potresa u ponedjeljak se ne podudaraju. Potres je razorio okrug Cianjur u pokrajini Zapadnoj Javi, pretvorivši mnoge domove u ruševine.

Image
MAGNITUDA 5,6 /

Snažan potres pogodio Indoneziju: Najmanje 46 poginulih i oko 700 ozlijeđenih, objavljene prve snimke

Image
MAGNITUDA 5,6 /

Snažan potres pogodio Indoneziju: Najmanje 46 poginulih i oko 700 ozlijeđenih, objavljene prve snimke

'Još uvijek tražimo žrtve'

Nacionalna agencija za potragu i spašavanje (Basarnas) procijenila je da je poginulo 162 ljudi. Nacionalna agencija za upravljanje katastrofama (BNPB) priopćila je je poginulo 103 ljudi prema njezinim podacima od utorka ujutro, dok se 31 osoba još uvijek vodi kao nestala. Glasnogovornik BNPB-a Abdul Muhari rekao je da je moguće da su neka tijela prebrojana dva puta zbog početne zabune.

Više od 370 ljudi je ozlijeđeno, rekao je.

Spasioci su od ponedjeljka navečer pronašli 14 tijela zatrpanih u klizištu prouzročenom potresom, rekao je načelnik kopnene vojske general Dudung Abdurachman, koji nadgleda radove na uklanjanju ruševina u pogođenom području.

"Još uvijek tražimo žrtve", rekao je.

Mnogo djece među stradalima

Rovokopači i kiper kamioni raspoređeni su kako bi otvorili pristup područjima pogođenim klizištima u selu Cugenang u Cianjuru, rekao je Endra Atmawidjaja, glasnogovornik ministarstva javnih radova.

"To će omogućiti prijevoz materijala za pomoć, zdravstvenih radnika i hrane", dodao je.

Ministar za socijalna pitanja Tri Rismaharini posjetio je u utorak pogođenu regiju kako bi procijenio potrebe za pomoći.

"Pripremamo šatore za raseljene osobe", rekao je ministar, a prenosi novinska agencija Antara.

Henri Alfiandi, voditelj Nacionalne agencije za potragu i spašavanje, rekao je da je među žrtvama pod srušenim zgradama mnogo djece koja su stradala dok su prisustvovala uobičajenom islamskom vjeronauku poslije škole. Rekao je da je  oštećeno više od 2300 zgrada i domova.

Zaljuljali se i neboderi u Džakarti

Potres se dogodio u 7, 21 sati s epicentrom 10 kilometara jugozapadno od Cianjura, objavila je Nacionalna meteorološka, ​​geofizička i klimatološka agencija.

Zbog potresa su se visoke zgrade u Džakarti zaljuljale, što je natjeralo stanovnike i službenike u uredima da u panici izjure. Indonezija se nalazi na Pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po čestim potresima i vulkanskim erupcijama.

Play ponuda
Play ponuda