OGLAS

'posvećeni borbi' / Plenković: 'Osuđujemo brutalni teroristički napad Hamasa. Solidarni smo s Izraelom, našim bliskim partnerom'

Image
Foto: Armin Durgut/Pixsell

'Hrvatska vlada solidarna je s Izraelom, našim bliskim partnerom', rekao je Plenković na otvaranju Zagreb IHRA Plenuma u zgradi Hrvatskog državnog arhiva. Plenković je ponovno osudio 'brutalni teroristički napad Hamasa' i izrazio potrebu za oslobađanjem svih talaca i olakšavanjem humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

30.11.2023.
10:15
Armin Durgut/Pixsell
VOYO logo

Hrvatska je solidarna s Izraelom i osuđuje brutalni teroristički napad Hamasa, ponovio je premijer Andrej Plenković u četvrtak na otvorenju Zagreb IHRA Plenuma, istaknuvši kako je Hrvatska posvećena borbi protiv antisemitizma i iskrivljavanju istine o holokaustu.

"Hrvatska vlada solidarna je s Izraelom, našim bliskim partnerom", rekao je Plenković na otvaranju Zagreb IHRA Plenuma u zgradi Hrvatskog državnog arhiva. Plenković je ponovno osudio "brutalni teroristički napad Hamasa" i izrazio potrebu za oslobađanjem svih talaca i olakšavanjem humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je 1. ožujka preuzela jednogodišnje presjedanje savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), a nakon plenarne sjednice u lipnju u Dubrovniku, još jedna se održava u četvrtak u Zagrebu.

"Ne smiju se ponoviti užasi iz prošlosti", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budućnost sjećanja na holokaust u središtu je hrvatskog presjedanja jer nema još puno preživjelih iz tog mračnog razdoblja.

Image
RTL DANAS NA GRANIČNOM PRIJELAZU /

Ljutiti seljak pozvao Plenkovića da dođe kod njega i provjeri ima li svinje. 'Dođi, vidi. Evo ti adresa'

Image
RTL DANAS NA GRANIČNOM PRIJELAZU /

Ljutiti seljak pozvao Plenkovića da dođe kod njega i provjeri ima li svinje. 'Dođi, vidi. Evo ti adresa'

"Kako nas napuštaju posljednji svjedoci holokausta, cijeli svijet mora odlučiti kako će budućnost globalnog sjećanja na holokaust izgledati. Moramo osigurati da njihove glasove čuju buduće generacije", rekao je Plenković, uz kojega su bili ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska vlada usvojila je u siječnju, dva mjeseca prije predsjedanja IHRA-om, tri pravno neobvezujuće i radne definicije o antisemitizmu, poricanju i iskrivljavanju istine o holokaustu i antiromskom rasizmu i diskriminaciji.

Šest milijuna Židova stradalo je u Holokaustu, a među njima 1.5 milijuna djece. Organizaciju, posvećenu čuvanju holokausta u globalnoj svijesti i suzbijanju poricanja i iskrivljavanja istine o užasima holokausta, svake godine vodi druga članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je postala članica IHRA-e 2005. godine, sedam godina nakon osnivanja.

Holokaust je ovdje proveden za vrijeme NDH i ustaškog režima Ante Pavelića od 1941. do 1945. U dvije velike deportacije, u kolovozu 1942. i u svibnju 1943., ustaše i nacisti su u Auschwitz deportirali više od šest i pol tisuća hrvatskih Židova, a Hrvatska je imala i vlastiti logor smrti Jasenovac. Oko 30.000 hrvatskih Židova umrlo je tijekom holokausta, odnosno 80 posto židovskog stanovništva u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hladnoća ne popušta, a ni seljačka upornost. Miletić: 'Plenković se odnosi prema njima kao da su drumski razbojnici'

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Pakao pod morem
default_cta
U klinču
Tjelesna straža
Korgi
Megadance
Maša i medvjed
default_cta
Ljubavna zamka
John wick 2
VOYO logo